7 årsager til trætte ben og behandling af problemet

Det er ubehageligt at lide af tunge og trætte ben. De fleste får det på grund af stillesiddende arbejde eller overbelastning. Heldigvis kan du nemt forebygge lidelsen med disse tiltag.

traette ben om aftenen og morgenen
Udgivet 04.07.2021 | Senest redigeret 10.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Oplevelsen af at ens ben er tunge og trætte særligt om aftenen er et almindeligt, men generende problem hos mange. En lang dag på kontoret med meget stillestående arbejde eller en aktiv dag med overbelastning kan give anledning til, at ens ben føles tunge.

Men der er muligheder for både at forebygge og behandle genen med simple midler og metoder. Generelt ses en større forekomst af kvinder, som døjer med problemet omkring tunge og trætte ben. Men også mænd rammes af tilstanden.

Selvom problemet kan være periodevis, er der grund til at tage tilstanden alvorligt, da generne influerer på livskvaliteten, og fordi problemet i nogle tilfælde kan forværres over tid.

Vogel Aesculaforce mod trætte ben

Har du tit hævede, tunge eller trætte ben?  Undgå dette samt benkramper, kløe og uro i benene med Aesculaforce Forte. Det er et godkendt naturlægemiddel til behandling og lindring af de gener, et svagt venekredsløb i benene ofte medfører

Læs mere her
Ad

Hvad kommer tunge ben af?

Der kan være flere grunde til, at ens ben føles tunge og trætte. Foruden den fysiske gene det er at ens ben og ankler er tunge og kan hæve op, kan der også være kosmetiske gener forbundet med problemet.

Årsag til tunge ben

Gennemsnitligt går et menneske ca. 9.000 skridt om dagen. Det bliver til 108.000 skridt om året.  Der er intet at sige til, at ældre ofte forbindelse med tilstanden med at have tunge og trætte ben.

Kredsløbsproblemer er den primære årsag til ømme, hævede og/eller trætte ben.Kroppens kredsløb består af to typer blodårer – hhv. arterier og vener. Hvor arterierne er dem, der fører blod fra hjertet og ud til de mindre blodårer, sørger venerne for at bringe blodet tilbage til hjertet. Venerne har afgørende indflydelse på kroppes evne til at føre en aktiv livsstil.

Det er veneklapperne, der ’skyder’ blodet tilbage mod hjertet og således modarbejder tyngdekraften i opretstående/gående tilstand.

Venerne bliver gjort aktive, når musklerne i og omkring fødder og ankler bruges.  Særligt området omkring anklerne er sårbare i denne forbindelse.

Der er forskel på, om det er i de dybereliggende vener eller de overfladiske vener, at der sker et svigt med veneklappernes evne til at tilføre blod. Et svigt i de overfladiske vener vil give udslag i kosmetiske gener med hensyn til karsprængninger samt åreknuder.

Sker svigtet af veneklapperne derimod i de dybereliggende, vil følgevirkningen være mere intens og er forbundet med en større risiko. Herunder forhøjet risiko for blodpropper.

Der kan ligge helbredsmæssige samt biologiske faktorer bag ens risiko for at opleve gener med tunge ben. Rygning samt overvægt vil forhøje ens risiko, eftersom disse faktorer har negativ indflydelse på kroppens styrke og energi.

Ligeledes er gravide samt ældre personer i samme risikogruppe. Det skyldes, at venerne er enten skrøbelige eller sårbare.
Desuden vil der være forhøjet risiko for selv at udvikle tilstanden med tunge ben, hvis ens forældre har lidt af samme gene. Så også biologien spiller ind.

At der ses en større forekomst af kvinder med problemer omkring tunge ben skyldes primært hormonforandringer. Deres kroppe er mere udsatte for hormonelle forandringer ikke kun i forbindelse med graviditet men også under menstruation.

Periodevis kan trætte ben skyldes varme (og deraf hævelse). Tætsiddende tøj kan også influere på og forringe venernes evne til at føre blodet igennem blodårerne i benet.
I visse tilfælde – hvis genen er vedvarende og evt. bliver forværret – kan tunge ben være tegn på kredsløbssygdom.

I første omgang er der dog muligheder for selv at afhjælpe og forebygge problemet.

Trætte ben og fødder

Foruden de kosmetiske gener med synlige vener og blodkar på benene, som er forbundet med trætte ben og svækket venefunktion, kan trætte ben og fødder have en invaliderende effekt på personen.

Fødderne er tit et overset element i relation til at have trætte ben. For det er overvejende i benene og anklerne, at de fysiske gener kommer til udtryk.

Men i mange tilfælde er fødderne medvirkende årsag bag gener i ben og ankler, for det er langt fra ligegyldigt hvordan de behandles, og hvilket slags fodtøj der benyttes.

Fødderne er lige så individuelle som personen selv og det kan med fordel svare sig at få lavet et aftryk af fod hos en bandagist. Den største synder bag trætte fødder er hverdagsskoen.

Vogel Aesculaforce mod trætte ben

Har du tit hævede, tunge eller trætte ben?  Undgå dette samt benkramper, kløe og uro i benene med Aesculaforce Forte. Det er et godkendt naturlægemiddel til behandling og lindring af de gener, et svagt venekredsløb i benene ofte medfører

Læs mere her
Ad

Belastningspåvirkningen er mindst ved langsom gang og forøges gradvist som tempo stiger. Derfor er overvægt en stor belastningsgrad i sig selv, da kropsvægten udfordrer benene.

Det perfekte stykke fodtøj giver fødderne mulighed for, at dens muskler kan fungere optimalt. F.eks. er for tætsiddende strømper eller fodtøj hæmmende for kredsløbet i foden – og dermed forringes venefunktionen i området.

Tunge ben om aftenen

Mange oplever forværrede gener om aftenen, da hviletilstanden i kroppen har tendens til at fremkalde og intensivere de fysiske forstyrrelser.

Et stående arbejde, hvor kroppen fysisk belastes af forringet blodomløb i benene, kommer ofte til udtryk om aftenen. Og overses problemet gennem længere tid kan det skabe kroniske tilstande.

I særlige tilfælde kan tunge ben over tid være tegn på venesygdom. En sygdom, som er udbredt i Danmark og kodes sammen med livsstil i form af at sidde eller stå meget på arbejde samt overvægt. I disse tilfælde vil tunge ben om aftenen være først tegn på veneforandringer.

Ømme ben om aftenen

Det er væsentligt at sondre mellem ømme ben og tunge ben. Hvor trætte ben er beskrevet i forbindelse med kredsløbsfunktion og/eller fodtøjskvalitet, referer betegnelsen ”ømme ben” sig mere til kroppens muskelstyrke.

Periodevis kan der hos fysisk aktive personer, som er vant til at dyrke meget motion, forekomme ømme ben. Eller hos andre som indenfor en kort periode er begyndt at dyrke motion på fast basis.

Her er det vigtigt at lytte efter kroppens signaler og lade benene få den ro og hvile, der skal til. Hvis ikke restitutionen respekteres, kan hvad der først opleves som ømme ben udvikle sig til skader.

Ømme ben kan på lige fod med tunge ben skyldes overanstrengelse.

Trætte ben om morgenen

Døgnrytme har som beskrevet indflydelse på kroppens reaktion på og forekomsten af gener.

Tilstanden kan have en varig påvirkning på følelsen af at døje med trætte ben – selv fra morgenen af. Og hvor der i denne situation er risiko for forværring af tilstand i takt med at dagen skrider frem.
Opleves denne kontakte tilstand af trætte ben på flere af døgnets tidspunkter, er det på tide at søge at bekæmpe tilstanden gennem forskellige tiltag.

Kredsløbsforstyrrelser kommer ofte også til udtryk ved en oplevelse af ikke kun trætte ben om morgenen men også en prikkende fornemmelse. Og i visse tilfælde ligefrem følelsesløshed eller svigtende følelse i benene.

Foruden de følelsesmæssige påvirkninger kan der være kosmetiske gener forbundet med trætte ben, der har været inaktive eller stillestående overbelastet igennem længere tid.

Den typiske gene er forekomsten af åreknuder samt sprængte blodkar. Selvom begge, fysiologiske tilstande er ufarlige, kan personen være hæmmet socialt af de synlige tegn på benene.

Uro og trætte ben

Oplevelserne ved trætte ben er mange. De fleste kommer i beskrivelser af at have netop fysisk tunge ben, at benene føles trætte og spændte. Eller at der er uro i særligt underbenene.

Tilstanden kan have indflydelse på livskvaliteten, da den er intens og forstyrrende.

Uroen i benene kommer ofte til udtryk ved at personen er (ekstra) aktiv. Da netop uroen ’dulmes’ og midlertidig lindres ved at holde kroppen i gang.

Lidelsen med urolige ben er klassificeret som en sygdom kaldet Restless Legs Syndrome (forkortet RSL).

Den primære bivirkning ved denne tilstand er – som navnet også antyder – rastløsheden, som opleves i benene. I disse tilfælde er benene ikke kun urolige om aftenen eller på andre tidspunkter, hvor kroppen er/skal være fysisk i ro (f.eks. i forbindelse med transport, stillesiddende arbejde o.lign.). En kraftig forværring af nattesøvnen er det primære problem ved denne sygdom. Om natten vil snurren i benene også kunne føles som kramper.

Det er estimeret, at op imod 10 % af den danske befolkning oplever uro i benene om natten. I mere eller mindre invaliderende grad.

Lægeligt er sygdommen relativ ny og uafdækket i forhold til årsager. Dog menes der at være en sammenhæng mellem personer, der har stående arbejdsfunktioner med overanstrengelse af benene i løbet af dagen og så rastløse ben om aftenen og natten.

Forebyggelse og behandling

Med relativt lette metoder kan man forebygge problemet eller behandle det, hvis først man har udviklet problemet med tunge ben.

En livsstil med sund mad indeholdende protein, som han give kroppen energi til at føre blodet rundt, er første råd. Derudover kan man med fordel lave øvelser og udstræk med benene for at igangsætte blodcirkulationen og stimulere denne. Flere oplagte måder at afhjælpe tunge ben på er gennem massage eller koldt bad-

Hos nogle vil det kræve livsstilændring at få tilrettelagt dagen med udstræk/øvelser flere gange om dagen samt omlagt sine madvaner. Alternativt produkter som masserer og øger blodgennemstrømingen som denne fra Hafaro.dk

Derudover findes der kosttilskud og håndløbsprodukter, som kan suppleres til en aktiv og sund livsstil.

Kosttilskud fra naturen

Særligt fyrrebark, rødvinsblade samt C-vitamin er foretrukne tilskud i behandlingen af tunge og trætte ben.

Vitamin-C har indvirkning på kroppens produktion af kollagen, som er det dominerende protein i menneskekroppen og findes i flere af kroppens bestanddele (muskler, hud, blodkar, fordøjelsessystem m.fl.). En optimal produktion herfra vil således have gavnlig effekt på kroppens evne til at skabe energi i indre systemer – herunder også kredsløbet.

Fyrrebark ses ofte i helsekost vejledninger i direkte kobling med problematikker i forbindelse med trætte ben. Det har virkning i forhold til at holde blodkarrene stærke og har forebyggende effekt på hjertekarsygdomme.

Endeligt bidrager effekten af rødvinsblade til optimal gennemstrømning af blod i kroppens kar og kredsløb. Ekstrakt herfra vil have en lindrende effekt på oplevelsen af at have tunge og trætte ben.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Jens

5/5

Jeg har haft problemer med trætte ben i flere år. Kan varmt anbefale ovenstående råd og produkter.

Skriv en anmeldelse
5/5