Sådan kommer du uro i benene til livs

Uro i benene er ubehageligt og ødelægger i mange tilfælde din nattesøvn. Derfor er det naturligt for dig, at du gerne vil af med det så hurtigt som muligt. Heldigvis findes der forskellige behandlingsformer.

uro i benene
Udgivet 30.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Lider du af uro i benene, vil du have svært ved at sove. Der er en række livsstilsændringer og tiltag, som du kan gøre for at slippe af med lidelsen. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at tage medicin. Hvis du er gravid, har sukkersyge eller lider af mineralmangel, kan det også gøre, at du får rastløse ben.

Uro i benene (også kendt som restless legs) kan lyde som en simpel lidelse, men kan faktisk være meget alvorlig. Det skyldes, at de fleste får uro i benene om natten, når de skal sove. Mange har så meget uro i benene, at de sover dårligt i løbet af natten. Det gør, at de fysisk og psykisk ikke er friske den næste dag. Derudover kan det få andre helbredsmæssige konsekvenser, at du ikke sover godt om natten.

Hvad er uro i benene?

Uro i benene er en lidelse, der særligt rammer midaldrende mennesker. Lidelsen kaldes også Restless Legs Syndrom eller RLS.

Lidelsen giver sig til udtryk ved, at du ikke kan lade være med til at bevæge dine ben. Sammen med trangen til at bevæge benene vil du som regel have en kriblende, krablende, sovende, brændende eller endda i nogle tilfælde smertefuld fornemmelse, der ligger dybt inde i benene.

De fleste får det om natten

Det kan lyde som en banal lidelse, at du ofte får lyst til at bevæge dine ben, men den kan faktisk være meget hæmmende for dit liv. De fleste får symptomer på restless legs om aftenen eller om natten. Det gør, at mange, der har lidelsen, sover rigtig dårligt.

Mod trætte og urolige ben

Har du tit hævede, tunge eller trætte ben?  Undgå dette samt benkramper, kløe og uro i benene med Aesculaforce Forte. Det er et godkendt naturlægemiddel til behandling og lindring af de gener, et svagt venekredsløb i benene ofte medfører

99 kr. (spar 50%)
Ad
berthelsens magnesium

Magnesium virker effektivt mod uro i benene

En række forsøg udført i 2017 indikerer at magnesium sammen med B6-vitamin har en positiv effekt mod uro i benene. Vi har talt med flere personer, som er ramt af lidelsen og 9/10 bekræfter den positive effekt af magnesium og B-6. Vi anbefaler Berthelsen Magnesium 600 med 240 piller.

Læs mere
Ad

Det kan gå ud over både dit arbejdsliv og dit privatliv, at du ikke sover ordentligt. Du mister en masse energi og kan ikke præstere ordentligt i løbet ad dagen. Sover du dårligt over en længere periode, kan det også føre til en svækket fysisk tilstand.

Mange, der lider af uro i benene, lider også af PLMS. Det står for Periodic Limb Movements in Sleep. Der bevæger du enten arme eller ben i ryk, når du sover. De kommer med et interval på 20 til 30 sekunder og er så kraftige, at du vågner af det. I nogle tilfælde kan der være tale om, at du decideret ligger og sparker i søvne.

Derfor får du rastløse ben

Der findes to former for uro i benene eller Restless Leg Syndrom, RLS. Den ene kaldes Primær RLS. Der er ingen, der ved, hvorfor denne type uro i benene opstår.

Den anden form for uro i benene er sekundær RLS. Den skyldes graviditet, mineralmangel, nyresygdomme, sukkersyge eller er opstået på grund af noget medicin, du tager.

Så mange lider af problemet

Man anslår, at mellem 5 og 10 % af befolkningen lider af uro i benene. Mange får konstateret lidelsen som midaldrende, men kan spore symptomerne helt tilbage til, da de var børn. Der blev det sagt om dem, at de havde vokseværk, eller at de var hyperaktive, fordi de ikke kunne sidde eller ligge stille.

De fleste får uro i benene, når de er mellem 30 og 60 år gamle. En tredjedel af alle, der lider af uro i benene, får dog konstateret lidelsen, når de er under 20 år gamle.

Formodning om ubalance i dopaminniveauet

Forskningen har endnu ikke kunnet give et bud på, hvor præcist i kroppen primær restless legs opstår, eller hvad der forårsager den. Det bedste bud lige nu er, at den opstår i rygmarven, centralnervesystemet eller de perifere nerver i benene.

En mulighed er, at lidelsen har noget at gøre med niveauet af dopamin i kroppen. Dopamin er et stof i hjernen, der hjælper med at give beskeder mellem hjernen og centralnervesystemet. Grunden til, at det er under mistanke, er, at Parkinson medicin virker på folk med uro i benene, og at folk med Parkinson netop har problemer med deres dopaminniveau.

Derudover mener forskerne, at jernstofskiftet i kroppen også har at gøre med uro i benene, da jern er en vigtig byggesten for dopamin.

Video: Sådan ser det ud

Er restless legs arveligt?

Hvis du lider af RLS, er du måske bange for, at du har givet det videre til dine børn. Hvis en i din nærmeste familie lider af uro i benene, kan det være, at du er bange for, om du får det. Uro i benene er arveligt, men det er kun den form, der kaldes primær RLS.

60 % af dem, der lider af primær RLS, har en i deres nærmeste familie, der også har sygdommen. For enæggede tvillinger gælder det i 83 % af tilfældene, at de begge har primær RLS. Man har lavet undersøgelser for at finde ud, hvilket gen der forårsager primær RLS, men forskerne har ikke endeligt fundet det.

Den anden form for uro i benene, der kaldes sekundær RLS, er ikke arvelig. Det er en tilstand, der opstår i kroppen uafhængigt af dine gener.

Urolige ben hos gravide

Det er meget normalt, at gravide får problemer med deres ben. Livmoderen trykker mod den store vene, der fører blodet fra underkroppen og op til hjertet. Det kan gøre, at du får meget tunge ben, eller at du får uro i benene. Det er ubehageligt for dig, men det er også noget, der vil gå over, når du har født.

Patienter med sukkersyge

Når du lider af sukkersyge, kan det også gå ind og påvirke dine nerver. Jo længere tid du har haft sukkersyge, jo højere er din risiko for, at du kommer til at få skader på nerverne af det. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at du holder dit blodsukker så stabilt som muligt, så du undgår problemer med nerveskader, der kan føre til uro i benene.

Når du er hos lægen

Når lægen skal finde ud af, om du lider af uro i benene, er der fire parametre, som lægen ser på:

  • At du har brug for at røre benene på grund af ubehag.
  • At du kun har symptomerne, når du er i hvile, eller at de bliver værre, når du hviler dig. Som regel vil fysisk aktivitet lindre symptomerne.
  • At du er ude af stand til at holde benene i ro, når ubehaget opstår.
  • At symptomerne bliver værre om aftenen og om natten.

Derudover er det også vigtigt for lægen at udelukke, at det kan være andre sygdomme, mineralmangel, graviditet eller medicin, der er skyld i din uro i benene. I kommer derfor til at have en grundig snak om hele din sygehistorie, hvilken medicin du tager, hvordan du lever og lignende.

Mod trætte og urolige ben

Har du tit hævede, tunge eller trætte ben?  Undgå dette samt benkramper, kløe og uro i benene med Aesculaforce Forte. Det er et godkendt naturlægemiddel til behandling og lindring af de gener, et svagt venekredsløb i benene ofte medfører

99 kr. (spar 50%)
Ad
berthelsens magnesium

Magnesium virker effektivt mod uro i benene

En række forsøg udført i 2017 indikerer at magnesium sammen med B6-vitamin har en positiv effekt mod uro i benene. Vi har talt med flere personer, som er ramt af lidelsen og 9/10 bekræfter den positive effekt af magnesium og B-6. Vi anbefaler Berthelsen Magnesium 600 med 240 piller.

Læs mere
Ad

Lægen kan ikke tage en blodprøve eller lave en scanning for at finde ud af, om du har sygdommen. Det er dog normalt, at du skal have taget en blodprøve og have lavet en neurologisk scanning, for at lægen kan være sikker på, at du ikke fejler noget andet.

Behandling af uro i benene

Hvis din uro i benene skyldes din livsstil, sukkersyge, graviditet eller medicin, handler det om, at du får styr på det. I det tilfælde vil det typisk ikke være relevant for dig, at du tager medicin.

Hvis du lider af primær RLS, kan det også hjælpe dig at ændre din livsstil, få en bedre søvnrytme eller begynde at tage kosttilskud. Det er derfor altid en god ide, at du starter med at gøre det. I nogle tilfælde er det dog ikke nok, og så er du nødt til at tage medicin. Du kan ikke blive opereret mod uro i benene.

Medicin, der højner dit dopaminniveau

Der findes flere forskellige former for medicin, der virker mod lidelsen. En af dem er dopaminerge midler. Det er medicin, der enten tilfører mere af stoffet dopamin til din krop, eller som hjælper med at stimulere dopaminreceptorerne.

Den første slags er med til at gøre, at du kan falde i søvn, men effekten af medicinen aftager hurtigt. Du kan derfor få urolige ben om morgenen i stedet, eller inden du skal sove. Der er få bivirkninger ved den anden form for medicin.

Beroligende og smertestillende medicin

Ifølge 4 eksperter så kan beroligende medicin eller sovepiller kan også hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn, når du lider af uro i benene. Du får dem som regel sammen med dopaminerge midler, så du har gavn af effekten fra begge to. Medicinen kan dog skabe afhængighed.

Hvis du har smerter i forbindelse med din uro i benene, kan det være relevant for dig at tage smertestillende medicin. Det kan for eksempel være morfin. Det kan også virke afhængighedsskabende og er derfor også noget, som du skal passe på, at du ikke tager for meget af.

Epilepsimedicin kan hjælpe

Nogle patienter har gavn af at tage epilepsimedicin mod deres uro i benene. Det skyldes, at medicinen når ud i de perifere nerver, der blandt andet er dem, der sidder i benene.

Når det kommer til at finde en medicin mod urolige ben, handler det ofte om, at du i samråd med din læge prøver forskellige former for medicin af, til du finder den rigtige kombination. Nogle har brug for at tage medicin hele tiden. Andre kan klare sig med at tage medicin i de perioder, hvor de er generet af uro i benene.

Når du bliver ældre, kan det være nødvendigt at ændre på din medicindosis, fordi dit behov for medicin ændrer sig. I nogle tilfælde aftager effekten af medicinen, i andre tilfælde kan du have brug for en anden dosis.

Det kan du som gravid gøre ved rastløse ben

Når du er gravid, vil du som regel slippe af med din uro i benene, når du har født. Selvom det er ubehageligt, ved du altså, at det går over. Det er dog stadig en god idé for dig, at du prøver at følge nogle af rådene med at spise sundt, holde dig fra koffeinrige drikke og tage kosttilskud med jern, B12-vitamin, magnesium og folinsyre. Derudover kan det også være med til at lindre din uro i benene, at du går med støttestrømper.

Uro i benene – prøv med naturmedicin

Der er flere former for naturmedicin, der siges at virke mod uro i benene. Der er ingen af dem, der er videnskabeligt anerkendte endnu. Hvis du tager medicin mod uro i benene eller en anden sygdom, er det vigtigt, at du taler med din læge, inden du begynder at tage naturmedicin.

En populær form for naturmedicin mod uro i benene er Aesculaforte tabletter, der er lavet af hestekastanjer. De får blodårerne i benene til at trække sig sammen og har en lindrende effekt på hævede og urolige ben. Hvis du har problemer med nyrerne, leveren, har gigt eller tager blodfortyndende medicin, bør du ikke tage denne form for naturmedicin.

Mange er begejstrede for det naturlægemiddel, der hedder Kratom, der også skulle have en gavnlig effekt, hvis du lider af uro i benene. Kratom består af pulveriserede blade fra træet af samme navn. Det har en let euforiserende effekt og er derfor forbudt i en række lande – heriblandt Danmark.

Kan lindres med zoneterapi og akupunktur

Nogle har gode erfaringer med at få akupunktur mod uro i benene. Ved akupunktur får du stukket nåle ind i kroppen på særlige steder. Det er punkter, der er nøje udvalgt i forhold til, at de vil give dig en lindring. Mange oplever, at akupunkturen giver dem lindring i en periode. Det kan for eksempel være i et par år. Derefter begynder de at få uro i benene igen og må så have en behandling med akupunktur igen.

Video: Anita fortæller hvordan Akupunktur har hjulpet

Ved zoneterapi trykker terapeuten på nogle bestemte punkter på dine fødder, som, man mener, har forbindelse til resten af kroppen. Nogle har gode erfaringer med at kombinere zoneterapi og benmassage, da det er med til at øge blodcirkulationen og blødgøre musklerne.

Yoga og meditation hjælper også

Det er forskelligt, hvad der virker, når du lider af rastløse ben. Nogle har rigtig gode erfaringer med at lave yogaøvelser. Nogle øvelser kan være med til at forebygge, at du får så urolige ben om natten, at du ikke kan sove, da det hjælper dig til at strække musklerne ud.

En god øvelse er for eksempel, at du ligger med ryggen på gulvet og benene op ad væggen. Mange af os står eller sidder ned hele dagen. Det gør, at blodet til benene konstant løber nedad. Med denne øvelse kommer blodet til at løbe opad, når det skal ud i benene.

Meditation hjælper ikke som sådan på dine rastløse ben, men kan hjælpe dig til at slappe af. Hvis du er et offentligt sted, er det ubehageligt for dig, hvis du hele tiden føler, at du skal bevæge dine ben. Der kan meditation give dig nogle værktøjer til at fokusere på noget andet.

6 effektive råd

Der er en del, du selv kan gøre, hvis du lider af uro i benene. Det er lige meget, om det er primær eller sekundær RLS. Det kan være med til at gøre, at du ikke er så generet af lidelsen – eller måske endda få den til at gå helt væk:

  • At tage kosttilskud med jern, magnesium, B12-vitamin eller folinsyre. Ved mangel af en af dem kan du udvikle uro i benene. I nogle tilfælde er det derfor nok, at du tager kosttilskuddet for at få lidelsen til at forsvinde.
  • At du i samråd med din læge ændrer på den medicin, du tager, der er skyld i, at du får uro i benene. Det kan være ved at nedsætte dosis eller skifte til en anden type medicin.
  • At du ændrer din livsstil. Hvis du spiser sundt og undgår alkohol, tobak og drikke, der indeholder koffein, som kaffe, te og cola, vil du ofte opleve en forbedring.
  • At du får sovet ordentligt. Det er en god idé, at du sørger for at få en ordentlig søvnrytme, hvor du står op og går i seng på det samme tidspunkt hver dag. Hvis du er træt, vil du opleve, at din uro i benene bliver værre. Det er en fordel, hvis du laver nogle lette øvelser, inden du går i seng. Det kan for eksempel være at cykle på motionscykel. Du bør dog ikke lave for voldsom motion om aftenen, da det kan give mere uro i benene.
  • At du prøver dig frem og finder ud af, hvad der virker for dig. Vi er forskellige som mennesker, og det er derfor forskelligt, hvad der virker på den enkelte. Det kan være, at du har gode erfaringer med at gå ture, tage et varmt eller et koldt bad, strække ud, få massage, akupunktur, meditation eller noget andet. Det kan betale sig for dig at prøve forskellige ting af for at finde ud af, hvad der hjælper dig.
  • At du sørger for at tænke på noget andet. Når du er et offentligt sted, kan det være stigmatiserende, at du ikke kan sidde stille med benene. Det kan for eksempel være, når du sidder i en bus eller et tog. Det kan hjælpe til at distrahere dig, at du læser en spændende bog, arbejder, spiller computerspil eller taler med en anden.
Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5