Forkølelsessår som gravid – Er det farligt?
Når du er gravid, er din risiko for forkølelsessår større, fordi kroppen er stresset over graviditeten. I sjældne tilfælde kan du komme til at smitte din baby, men typisk er det helt ufarligt.
Når du bliver gravid, har dit immunforsvar travlt med at passe på babyen. Derfor kan du opleve at få flere forkølelsessår. Får du dit første udbrud af forkølelsessår på kønsorganerne, mens du er gravid, kan du i sjældne tilfælde komme til at smitte dit barn ved fødslen.
Forkølelsessår skyldes en virus, der ligger i nervebanerne og dukker op, når dit immunforsvar er svækket. Det kan for eksempel være, når du er syg, eller du er gravid.
Det er dog ikke noget, som du behøver at være bekymret for, da det ikke kommer til at have nogen betydning for dig eller barnet. Du kan behandle sårene med creme eller plaster, som du plejer. Hvis du tager piller med aciclovir, er det en god ide, at du taler med din læge om, om du skal fortsætte.
Almindeligt at få flere forkølelsessår som gravid
Det er meget almindeligt, at du får flere forkølelsessår, når du er gravid. Det skyldes, at dit immunforsvar har travlt med at sørge for, at der ikke sker noget med dit barn.
Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår
For at forebygge forkølelsessårene er det en god ide, at du tager multivitaminpiller. De kan være med til at styrke dit immunforsvar, så du ikke får lige så mange udbrud.
Forkølelsessår kan i sjældne tilfælde smitte babyen ved fødslen
Der findes to former for forkølelsessårvirus: HSV-1, der typisk angriber området omkring munden, og HSV-2, der typisk angriber området omkring kønsorganerne. Hvis du tidligere har haft udbrud af forkølelsessår omkring kønsorganerne, er det ikke noget, der forhindrer dig i at føde på almindeligvis. Det vil ikke smitte barnet.
Hvis du har fået dit første udbrud af forkølelsessår omkring kønsorganerne, mens du var gravid, kan der være risiko for, at du smitter babyen ved fødslen. Du bør altid tale med din læge eller jordemoder om, om det er sikkert for dig at føde vaginalt.
Tidligere fik kvinder i den situation altid kejsersnit, men i dag er det en vurderings sag, og mange kan føde på almindelig vis alligevel.