Svamp i hovedbunden
Svamp i hovedbunden er både ubehageligt og ulækkert. Det rammer typisk børn, men voksne kan også blive smittede. Det smitter oftest fra husdyr til mennesker. Heldigvis kan lidelsen slås ned med shampoo og tabletter.
Hovedbundssvamp er en behandlingskrævende hudlidelse, som i de fleste tilfælde rammer børn. Svampen stammer i de fleste tilfælde fra husdyr og er en smitsom lidelse.
Behandlingen kræver i de fleste tilfælde brug af en receptpligtig, svampedræbende shampoo, der følges op af medicin, der både kan være i form af tabletter eller en flydende væske.
Her kan du se en kort video om svamp i hovedbunden:
Metoderne og midlerne til at behandle lidelsen er effektive, og det er muligt at komme den ubehagelige svampetilstand- og infektion til livs.
Behandling skal ske i samråd med egen læge.
Årsager til svamp i hovedbunden
Der findes 3 forskellige hudsvampe, som klassificeres i grupper efter, hvem de primært angriber:
- Jord (geofile)
- Dyr (zoofile)
- Mennesker (antropofile)
De hudsvampe, som forårsager hovedbundssvamp hos mennesker, stammer primært fra den zoofile gruppe. Altså fra dyr. Husdyr, der selv er angrebet af svamp i huden, er den største smittebærer- og kilde i forhold til at skabe hovedbundssvamp hos mennesker.
#1 mod svamp i hovedbunden
Naturligt findes der en række svampesporer på menneskekroppen og i huden.
Normalt sikrer og regulerer kroppen selv at holde svampetilstanden i en optimal tilstand. Det er først, hvis og når svampesporerne vokser så meget, at det vil genere kroppen, at risikoen for at udvikle en hudlidelse er til stede.
Hudsvampene, der skaber infektionstilstand i hovedbunden kaldes dermatofytter.
Og deraf har lidelsen omkring hudsvamp fået sit videnskabelige navn – Dermatophytosis Capitis.
I de tilfælde hvor kroppen ikke kan regulere sig selv, skyldes det, at kroppens naturlige forsvarsfunktion er blevet forstyrret. Nedsat immunforsvar er den hyppigste årsag til forstyrrelse af forsvarsmekanismerne. Og dermed skabelse af vækstbetingelser hos svampesporerne.
Dette kan være som følge af penicillinbehandling, pludselige og hormonelle forandringer (f.eks. i forbindelse med graviditet eller menstruation). Derudover har klimaet og temperaturen i de fysiske omgivelser en indflydelse på et overfølsomt eller sårbart immunsystem.
Varme kan nemlig være en medvirkende årsag bag udbrud og udvikling af svamp i hovedbunden. Derudover kan en forhøjet svampetilstand i kroppen blive forårsaget af forkert kost eller af stress.
Begge er parametre, der indvirker på kroppens naturlige balance. Og ting, man selv kan forsøge at gøre noget ved og ændre på.
De første tegn på svamp i hovedbunden
Selvom børn er mest udsat for at få svamp i hovedbunden, kan alle personer uanset alder og køn rammes af lidelsen.
Sammenhængen mellem en større forekomst af børn med hudlidelsen sammenlignet med de øvrige målgrupper (unge, voksne og ældre) kan være forbundet med den hormonelle udvikling.
Olierne, der findes i menneskets hud, er mest intens på talg i voksenalderen. Og talg kan have en hæmmende effekt på udviklingen af svampeinfektioner. Talg sørger for at fedte og beskytte vores hovedbund, så den ikke bliver for skrøbelig.
Hovedbundssvamp viser sig oftest gennem:
- Røde pletter på huden der har skællignende karakter
- Irriteret og kløende hud
- Forstørrede lymfeknuder på eller ved halsen
- Betændelsestilstand i pletterne på huden, der kan udvikle sig til små, væskefyldte bylder
Kløen i hovedbunden skyldes kroppens reaktion på, at miljøet i et bestemt område, er ude af balance. Dette symptom er et faresignal.
Huden er ekstra udsat for at kunne udvikle infektioner om sommeren på grund af varmen. Dette hænger sammen med den geografiske forekomst af konstaterede tilfælde af hovedbundssvamp. Der ser procentvis en større andel smittede i varme og eksotiske lande sammenlignet med de skandinaviske lande.
#1 mod svamp i hovedbunden
Lægen skal undersøge huden
Det anbefales at gå til lægen for at få undersøgt de første tegn på hudlidelsen, da symptomerne i første omgang kan minde om tegn på andre hudsygdomme – herunder psoriasis og skæleksem.
Det er derfor vigtigt at få stillet den rigtige huddiagnose for at kunne igangsætte den korrekte behandling.
Lægen vil tage et hudskrab fra de angrebne pletter på huden for at afdække typen af hudlidelse.
Herefter sendes skrabet til mikroskopi og dyrkning. Svaret på mikroskopien, som kan afklare typen af hudlidelse, foreligger efter kort tid.
Og da kan behandling påbegyndes.
Ydermere anbefales det af forebyggende årsager at personer, som har været i kontakt med personen med hovedbundssvamp, ligeledes bliver undersøgt.
Konsekvenser af hovedbundssvamp
Hovedbundssvamp vil næsten altid medføre skaldede pletter i hovedbunden i mere eller mindre grad. Selv efter endt og succesfuld behandling vil det tage relativ lang tid for håret at vokse normalt ud igen.
Håret vil påvirkes af både hudlidelsen samt behandlingen af den. Håret vil have en forøget skrøbelighed og forøget tendens til at ’knække’.
Behandling af hovedbundssvamp
Ved de første tegn på hovedbundssvamp skal der igangsættes behandling. Der er forstørret risiko for at udvikle varigt hårtab, des længere tid der går uden behandling.
Der findes flere typer af midler med svampedræbende effekter til at behandle svamp i hovedbunden – både shampoo, creme samt medicin i form af tabletter eller flydende væske.
Det er vigtigt at anvende en svampedræbende shampoo i kombination med creme og tablet og/eller en flydende behandlingsvæske.
Kombineret behandlingsform
For den succesfulde og effektive behandling kan behandlingsmidler ikke stå alene – de skal anvendes samtidig.
I de tilfælde hvor de røde, angrebne hudpletter har nået at udvikle små bylder på sig kan det være nødvendigt med en midlertidig og sideløbende behandling med binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon er et effektivt, betændelsesdræbende middel, der også bruges til behandling af andre inflammatoriske sygdomme i kroppen.
Denne sideløbende behandling skal sikre, at svampen slås effektivt ihjel i kroppen og derved mindske risikoen for fremtidige udbrud.
Der findes skånsomme shampooer på markedet med svampedræbende effekter, og det anbefales at bruge disse forebyggende på samtlige personer i husstanden. Også selvom der ikke er konstateret tegn på, at de skulle være smittet med hovedbundssvamp.
Læs også: Frisurer mod høje tindinger
Gennemsnitligt varer en behandlingsperiode med medicin i enten tablet eller flydende form i 4 – 12 uger.
Mens behandlingen pågår, skal alle potentielle smittekilder fjernes. Det anbefales, at smide alle hårprodukter- og remedier ud (hårbørste, kamme, hårelastikker, huer mv.). Sengetøj og linned skal vaskes a flere omgange og gerne kogevaske ved 90 grader for at eliminere smitsomme bakterier.
Undgå smittefare
Total undgåelse af hudsvampe er umuligt, da de er tilstede overalt. Både på kroppen og i omgivelserne.
Personlige redskaber såsom tandbørster, hårbørster, håndklæder, skriveredskaber og lignende er alle potentielle smittekilder.
Den store smittefare, der er forbundet med svamp i hovedbunden hos børn, er særlig kritisk i forhold til deres institution, vuggestue, børnehave m.fl. Smitten kan udvikle sig til en epidemilignende situation. Det er derfor nødvendigt, at barnet holdes hjemme.
#1 mod svamp i hovedbunden
Så længe svampeinfektionen i hovedbunden er ubehandlet vil det være smitsom. I behandlingsperioden skal man være opmærksom på de personlige smittekilder.
I og med at menneskekroppen konstant producerer nye hudceller – og derved afgiver døde hudceller – er der stor smitterisiko forbundet med hovedbundssvamp.
Selv hvis en hudcelle indeholder blot en lille mængden svampeinfektion vil denne kunne smitte andre.
Forebyggelse af svamp i hovedbunden
Eftersom svamp i hovedbunden er forbundet med stor smittefare som følge af den aggressive hudinfektion, er det ikke nok at behandle lidelsen med udvortes naturmidler.
Dog findes der en række produkter fra naturens eget ’apotek’, som kan have gavnlig effekt på at mindske risikoen for at udvikle svamp og opretholde en naturlig balance i kroppens mikrobiologiske miljøer.
Hvidløg
Hvidløg har i århundreder være menneskets foretrukne, naturlige middel til bekæmpelse af inflammatoriske tilstande i kroppen.
Produktet virker hæmmende på udviklingen af svampeinfektionen og kan bruges udvortes.
Det anbefales at mose en mindre håndfuld hvidløg og duppe massen direkte på de angrebene symptomområder.
Eventuelt kan man opløse og fortynde den rene hvidløgsmasse i f.eks. olivenolie og smøre dette på de røde og kløende områder af huden flere gange dagligt.
Ingefær og lakrids
Den lindrende effekt fra ingefærens egenskaber opnås ved at lave et afkog.
Ved at skrælle et par ingefærrødder, hakke det fint og lade det simre i en gryde med lidt vand fås en væske, som med vat kan duppes på de angrebene steder af hovedbunden.
Derudover egner lakrids sig til samme lindrende og bekæmpende formål som ingefæren.
Lakridsrod kan tilsættes afkoget med ingefæren for at optimere den svampedræbende effekt.
Eller man kan lave et afkog med ren, pulveriseret lakridsrod. Der skal bruges ca. 5-7 teskefulde lakridsrodspulver til 1 kop vand, og det skal trække i ca. 20 minutter for at opnå den optimale effekt. Når det har kølet af, duppes det på huden med vat.
Tarmbakterieflora
Menneskets finmaskede og højtspecialiserede tarmsystem er afgørende for kroppens modstandsdygtighed overfor infektioner. Og evne til at slå ubalancer ned.
Man kan med fordel forsøge at styrke denne flora gennem indtag af mælkesyrebakterier, som er blevet et anerkendt produkt.
Mælkesyrebakterier (også kaldet ”probiotika” når det købes som produkt i blandt andet helsekostbutikker) er en betegnelse for midler, der hjælper kroppen med at optage vitaminer og mineraler fra kosten samt sikre og stabiliserer en normal fordøjelse.
Der findes mange forskellige slags mælkesyrebakterier i tarmfloraen.
Gennem de seneste år er der kommet et stigende fokus på netop tarmfloraens betydning for menneskets generelle sundhed og sammenhængen med kroppens modstandsdygtighed.
Værdien af god hygiejne
Der kan suppleres et par gode husråd til at forebygge og forsøge at undgå hovedbundssvamp.
Hovedbundssvamp trives i særdeleshed i fugtigt miljø, der giver svampen gode vækstbetingelser. Derfor er det særlig vigtigt at få vasket sved grundigt ud af håret efter f.eks. træning eller i varme perioder. Ligeså vigtigt er det at tørre håret grundigt igen herefter.
At gå i seng med vådt eller fugtigt hår skal undgås.