Galdestensoperation – Det skal du være opmærksom på ved indgrebet
Her på siden kigger vi nærmere på, hvad der egentlig er kendetegnet ved en galdestensoperation. Derudover bliver du klogere på, hvad du skal være opmærksom på før og efter indgrebet, og hvordan selve indgrebet foregår.
Er du en af de cirka en halv million danskere, der har galdesten? Så kan du måske også være en af dem, der har behov for en galdestenoperation. Der nemlig flere, der bliver behandlet for galdesten med en galdestensoperation.
Hvornår skal du have en galdestensoperation?
Det er ikke alle, der har galdesten, der har brug for en galdestenoperation. En operation kommer først på tale, når der er tale om et slemt tilfælde.
Hvis du har galdesten, kan det udløse smerteanfald fra tid til anden. Har du ofte smerter, kan en galdestenoperation være løsningen på at hjælpe dig af med smerterne.
Er du i tvivl om, hvad symptomerne for galdesten er, kan du læse mere om dem her.
Selvom du har galdesten og ikke er indstillet til en operation, kan der være andre behandlingsmuligheder. Dem kan du læse mere om her.
Inden en galdestensoperation – det skal du være opmærksom på
Når du skal have en galdestensoperation, skal du typisk have taget en blodprøve forud for operationen. Inden operationen er det vigtigt, at du møder fastende op. Typisk skal du faste seks timer før operationen. Det er dog noget, du skal aftale med kirurgen.
Det er en god idé, at du vasker dig grundigt inden en operation. Derudover er det en god idé at tage nyvasket tøj på. Ved at gøre dette mindsker du forekomsten for infektion. Tænk derfor gerne også over at undgå smykker og fede cremer.
Inden du skal opereres, er det en god idé at have forberedt nogle ting derhjemme. Det kan for eksempel være en god idé at have købt smertestillende medicin, så det er klar, når du kommer hjem.
Sådan foregår indgrebet
Når du skal have en galdestensoperation, er det typisk i fuld bedøvelse. Derudover er der to forskellige operationsmuligheder. Der kan både benyttes en kikkertoperation og en åben operation. Det er oftest en kikkertoperation, der benyttes. Denne form for operation giver typisk et kortere helingsforløb. Derudover er det typisk også en kortere operation.
Der kan dog være nogle tilfælde, hvor der er behov for en åben operation i stedet for. Hvis dette er tilfældet, vil der blive foretaget et snit under højre ribbenskant. Dette snit vil være 10-15 centimer, alt efter patientens kropsstørrelse.
Da der foretages et forholdsvis stort snit, kan der derfor også være en længere helingsproces. Dette er blandt andet en af grundene til, at det foretrækkes at udføre en galdestenoperation med en kikkertoperation.
Når der udføres en kikkertoperation, laves der typisk fire små snit i bugvæggen. I disse fire huller indføres der nogle rør, der har en diameter på cirka én centimeter. Herigennem kan kikkerten og diverse instrumenter indføres.
Under en galdestensoperation vil din galdeblære blive fjernet. Dette gøres ved at løsne galdeblæren og lukke udførselsgangen og blodkarret til galdeblæren. Derefter bliver bugvæggen og huden syet sammen igen.
Komplikationer, der kan opstå i forbindelse med en galdestensoperation
Der vil altid være en risiko for komplikationer, når du skal have en operation. Dette gælder også for en galdestensoperation. Som ved alle typer operationer er der ved en galdestensoperation risiko for infektion og blødninger.
Der er også en risiko for at få infektion i såret efter operationen. Der er i gennemsnittet to til fem procent, der oplever, at dette sker. Selvom der ikke er mange, der oplever det, er det vigtigt, at du holder øje med betændelse.
Betændelse kan ses på flere forskellige måder. Det kan være rødme omkring såret, gullig væske eller hævelser. Derudover kan der også være smerter, eller du kan få feber. Oplever du nogle af disse tegn på betændelse, er det vigtigt, at du kontakter din læge.
Efter en galdestensoperation kan der også være få patienter, der oplever, at der siver galde ud fra udførelsesgangen. Tegn på dette kan være mavesmerter og feber. Her skal du selvfølgelig også kontakte din læge. Det kan nemlig være nødvendigt at indlægge dig igen.
Langt de fleste oplever dog et indgreb, der er helt problemfrit. Din kirurg vil selvfølgelig oplyse dig om de forskellige risici, der er ved operationen, inden.
Hvad sker der efter operationen?
Når du er blevet opereret, skal du ikke forvente en særlig lang indlæggelse, hvis alt er forløbet som forventet. Du vil typisk blive udskrevet i løbet af det første døgn. Typisk er det nogle timer efter, indgrebet er fuldført.
Det er ikke unormalt at opleve smerter efter operationen. Disse vil dog typisk aftage efter nogle dage. Det er hovedsageligt i maven og omkring højre skulder, at du oplever smerterne. Du kan eventuelt tage smertestillende medicin imod smerterne.
Du skal være opmærksom på, at du ikke må køre bil et døgn efter, du er blevet opereret. Dette skyldes, at du har været i fuld narkose. Det er derfor en god idé at have nogen, der kan hente dig efter operationen.
Du vil få plaster på de forskellige syninger. Hvis der er foretaget en kikkertundersøgelse, skal du fjerne disse plastre et døgn efter. Her er det vigtigt, at du holder øje med, om sårene er fugtige eller ej.
Er de fugtige, skal du bruge almindelige plastre. Det er vigtigt, at du skifter dem dagligt, indtil fugten er væk. Derudover skal sårene og plastrene være dækket til, når du går i bad. Er der ingen fugt, kan du sagtens gå i bad efterfølgende uden at skulle dække det til.
Det er vigtigt, at du hverken går i karbad eller svømmehal de første par uger efter galestensoperationen. Her er der nemlig risiko for, at du kan få en infektion fra de mange bakterier, der kan være.
Du kan typisk forvente at skulle have to til fem dages fravær fra dit arbejde. Det kan dog være forskelligt fra patient til patient. Mærk derfor efter, om du er klar til at komme tilbage på arbejde.
Video: Få indblik i en galdestensoperation (engelsk)
Video på engelsk.