Hyppig vandladning – Symptomer og behandling
Hyppig vandladning er ikke bare ubehageligt, der kan også være nogle mere alvorlige bagvedliggende grunde. Derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt hos lægen, hvis du lider af hyppig vandladning.
Hyppig vandladning kan skyldes en lang række forskellige sygdomme, som blærebetændelse, diabetes og nyresygdomme. Det kan dog også skyldes graviditet, at dine muskler er blevet svækket, eller at du har drukket for meget væske. Behandlingen er derfor meget individuel.
Der er flere grunde til, at du lider af vandladningsbesvær. Det kan være en sygdom, skyldes graviditet, eller at du drikker for meget væske.
Normalt tisser en voksen mellem fire og otte gange om dagen. Hvis du begynder at tisse mere end det, er det en god idé at overveje, om du lider af problemet.
Symptomer du skal holde øje med
Hyppig vandladning er i sig selv som regel et symptom på noget andet. Når du har hyppig vandladning, begynder du at tisse markant mere, end du plejer. Det vil derfor være noget, som du er generet af.
Det kan for eksempel give dig en dårlig søvn, at du ofte skal op og på toilettet om natten. Det kan også være forstyrrende i din dagligdag, at du hele tiden skal tænke over, hvor det nærmeste toilet er.
Hypping vandladning om natten
Et voksent menneske er typisk i stand til at sove mellem seks og otte timer hver nat uden at skulle op at tisse. Hvis du skal op en eller to gange i løbet ad en nat, er det dog helt normalt og ikke noget at være bekymret for. Hvis du er generet af det, er det dog en god idé, at du kontakter din læge, da du har vandladningsbesvær.
Behandling mod forstørret prostata
Særligt når du bliver ældre, vil du opleve at have svært ved at holde på vandet om natten. Når du har passeret 60 år, er det helt normalt, at du skal op to gange i løbet ad natten for at tisse.
Årsager bag problemet
Der er en lang række forskellige årsager til, at du kan have hyppig vandladning. De behøver ikke alle sammen at have med sygdom at gøre. Hvis du er gravid, har drukket for meget væske eller har fået for vane at tisse ofte, kan det også føre til, at du har hyppig vandladning.
Hvis du tisser ofte, bliver din blære mindre, fordi den ikke behøver at holde på lige så meget væske. I så fald kan du træne den op til at blive større igen ved at holde dig lidt længere, hver gang du skal på toilettet.
Drikker du for meget væske, bør du drikke noget mindre, så du ikke er generet af det. Det er specielt en god ide at være opmærksom på, hvor meget væske du drikker om aftenen. Drikker du for meget, kan det føre til, at du skal op og tisse i løbet af natten.
Bivirkninger fra medicin og svækkede muskler
Når du bliver ældre, er dine muskler i og omkring blæren ikke lige så stærke mere. Det kan gøre, at du oftere skal på toilettet. Ved at træne musklerne omkring blæren op vil du ikke være lige så generet af hyppig vandladning. Det kan du eventuelt gøre i samarbejde med en fysioterapeut.
Noget medicin virker vanddrivende på kroppen. Det kan også være årsagen til, at du skal tisse oftere. Hvis du tager vanddrivende medicin, bør du tale med din læge om, om du kan tage noget andet medicin, der ikke har de bivirkninger.
Læs også: Find kærlighed og lev længere
Hvis du har fået strålebehandling i underlivet i forbindelse med en kræftbehandling, kan det også føre til, at du tisser mere. Tilstanden kan dog som regel behandles. Det er kun i meget sjældne tilfælde nødvendigt at operere eller give dig en ny blære.
Blærebetændelse har ofte skylden
Der er dog også en række sygdomme, der kan føre til hyppig vandladning. Den mest almindelige sygdom er blærebetændelse, også kaldet urinvejsinfektion. Det er noget, som både mænd og kvinder kan få. Når du har urinvejsinfektion, kan du også få andre symptomer som feber, en brændende fornemmelse, når du tisser, ondt i maven eller ildelugtende urin.
Behandling mod forstørret prostata
Hvis du tror, at du lider af urinvejsinfektion, er det en god idé, at du kontakter din praktiserende læge. Der kan du få antibiotikatabletter, der kan slå sygdommen ned.
Hvis du er gravid, har forstørret prostata eller nedsunken livmoder, vil din risiko for at få blærebetændelse være større. Du kan forebygge sygdommen ved at tage kosttilskud med tranebær.
Sygdomme, der fører til vandladningsbesvær
Flere sygdomme, der rammer både mænd og kvinder, kan føre til hyppig vandladning. Det er:
- Diabetes 1 og 2
- Overaktiv blære
- Nyresygdomme
- Angst
- Interstitiel cystitis (en form for blærebetændelse)
- Slagtilfælde
- Neurologiske sygdomme
- Skader på hjernen eller nervesystemet
- Urinvejsinkontinens
- Svagt hjerte
- Blærekræft
- Blæredysfunktion
Behandling
Når hyppig vandladning kan skyldes så mange forskellige ting, er det klart, at der ikke kun findes én behandling for det. I nogle tilfælde vil man behandle både din underliggende sygdom og den hyppige vandladning. I andre tilfælde kan man måske kun hjælpe dig til ikke at have så stor vandladningstrang.
Hvilken behandling du skal have, er noget, som du finder ud af i samarbejde med din læge. Det kan være piller, operation eller noget tredje.
Problemet hos mænd
Nogle sygdomme, der kun rammer mænd, kan også være skyld i hyppig vandladning. Det er sygdomme, der har med prostata at gøre. Prostata er en kirtel på størrelse med en kastanje, der sidder under blæren omkring urinrøret. Kirtlen er med til at producere sædvæske, der bliver blandet med sæd fra testiklerne ved ejakulation.
Mange mænd får forstørret prostata, når de bliver ældre. Det fører blandt andet til hyppig vandladning, men kan også være skyld i blandt andet faldende potens og problemer med at holde på vandet. Forstørret prostata er den sygdom, der oftest er skyld i, at mænd skal op og tisse om natten.
En anden prostatasygdom, der også kan være skyld i hyppig vandladning hos mænd, er prostatitis eller prostatabetændelse. Den skyldes, at bakterier er kommet ind i prostata. Den ses som regel hos mænd, der er mellem 30 og 50 år gamle, og som har mange skiftende sexpartnere, som de har ubeskyttet sex med.
Sådan behandler mænd problemet
Forstørret prostata kan behandles med enten medicin eller en operation. Operationen er den mest effektive behandling, da du her vil opleve en forbedring i løbet af meget kort tid. Den har dog også flere bivirkninger.
Medicinen er længere tid om at virke. Der kan gå helt op til et halvt år, før din prostata er tilbage ved normal størrelse igen. Du vil være nødt til at tage medicin resten af dit liv for at sørge for, at din prostata ikke vokser igen.
Prostatitis kan behandles med antibiotika. Det er derfor en meget nem form for behandling, hvor du går til lægen, får konstateret sygdommen og så får en recept på medicinen.
Sygdomme hos kvinder
Nogle sygdomme, der kun rammer kvinder, kan også være skyld i, at de har hyppig vandladning. Det kan være svulster eller gevækster i underlivet eller skedekatar.
Svulster eller gevækster i underlivet kan være alt fra godartede svulster, kræftknuder og cyster til mange andre ting. Fælles for dem er, at de sidder et sted, hvor de tynger på urinblæren, så du ofte skal på toilettet. Hvilken form for svulst eller gevækst, der er tale om, er du nødt til at gå til din læge for at finde ud af.
Skedekatar er betændelse i skeden, der skyldes bakterier, virus eller svamp. Den kan også føre til hyppig vandladning. Skedekatar kan sagtens behandles, men behandlingen varierer, alt efter hvad den skyldes.
Hvornår skal du gå til lægen?
Hvis du ikke er gravid, er kommet til at drikke for meget væske eller har vænnet dig til ofte at gå på toilettet, bør du gå til lægen. Det er generende for dig, at du så ofte skal tisse, og det er en god idé at finde ud af, hvilken sygdom der ligger bag. Det kan være en sygdom, der kræver behandling, før den går væk.
For mange er det et stort tabu, at de skal så ofte på toilettet. De har ikke lyst til at tale med en anden om det og er måske bange for, at de skal igennem nogle undersøgelser, som de ikke har lyst til. Sygdommene er dog ikke nogen, som du kan kurere dig selv for eller købe håndkøbsmedicin imod. Du er derfor nødt til at tage forbi lægen.
Andre tænker, at deres vandladningsbesvær er noget, som de må lære at leve med. Det kan være, at du tænker, at det skyldes slappe muskler efter en graviditet eller på grund af alderdom. Du bør dog aldrig finde dig i dårlig søvn og en hverdag, der bliver forstyrret på grund af hyppige vandladninger.
Hvornår har du brug for akut læge?
I nogle tilfælde kan de hyppige vandladninger komme meget pludseligt, og de kan være ledsaget af andre symptomer, der gør, at du akut bør søge læge. Det er, hvis du har:
- Feber, smerter i ryggen og i siden, opkast og kuldegysninger
- Smerter i maven
- Øget appetit/tørst, har tabt dig meget, og du føler dig mere træt