Blærebetændelse hos hunde

Det er langt sværere for dig at finde ud af, om din hund er syg, end når du selv er. Derfor er det vigtigt for dig, at du kender tegnene på blærebetændelse hos hunde. Læs mere om dem her.

blærebetændelse hos hunde
Udgivet 14.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Blærebetændelse er desværre en hyppig sygdom hos hunde, og det er især tæver, som bliver ramt af sygdommen. Bliv klogere på, hvorfor hunde får blærebetændelse, og hvad du kan gøre for at forebygge det, i denne artikel.

Det er ikke sjovt at have blærebetændelse, hverken for hunde eller for mennesker. Faktisk er det den helt samme slags sygdom, om det optræder hos mennesker eller hos hunde.

Symptomer på blærebetændelse hos hunde

Hvis du har lagt mærke til, at din hund opfører sig anderledes end normalt, kan det være, at den har fået blærebetændelse. Hunde med blærebetændelse vil tisse hyppigere end normalt, og de vil ofte prøver at sætte sig ned for at tisse, men uden at de kommer rigtig af med vandet.

Det kan også være, at din hund pludselig er begyndt at tisse indenfor på gulvet, selvom den normalt er meget renlig, eller du kan eventuelt se på din hund, at den har smerter, når den tisser.

Hvis du tjekker urinen grundigt efter, vil du måske oven i købet kunne se lidt blod eller kunne lugte, at urinen er meget ildelugtende.

Læs også: Blærebetændelse efter sex

Læs også: Alt du skal vide om blærebetændelse

Blæren sidder for enden af urinrøret, og i blæren er der et lunt, fugtigt og mørkt miljø, hvor bakterier trives rigtig godt. Af denne grund – som er samme grund som hos mennesker – kan udefrakommende bakterier, her især bakterier fra tarmen – godt lide at vandre op gennem urinrøret og ind i blæren for at leve og formere sig.

Når bakterierne spreder sig, er det, at der opstår blærebetændelse hos hunden. Der er ikke nogen hunderacer, som er mere eller mindre udsatte end andre racer, men som nævnt er det oftest tæver, der bliver ramt af blærebetændelse.

Grunden til, at tæver har nemmere ved at få blærebetændelse, er, at de har et kort og tykt urinrør, og da der er en forholdsvis lille afstand mellem anus og urinrøret, gør det det nemmere for tarmbakterierne at brede sig.

Men i det hele taget er hunde, som har diarre i stor fare for at få blærebetændelse, da tarmbakterierne kommer i tæt kontakt med urinrøret.

Blærebetændelse hos hunde er ufarligt

Hvis du oplever nogle af de ovenstående symptomer hos din hund, bør du tage den med til dyrlæge samme dag eller højst et par dage efter.

Blærebetændelse er ikke farligt i sig selv, men det er yderst ubehageligt for hunden at have det, da det kan give store smerter og en ulidelig trang til at tisse hele tiden.

Dyrlægen skal bruge en urinprøve fra hunden for at finde ud af, om der er tale om blærebetændelse. Nogle gange er der også behov for et røntgenbillede af blæren.

Hvis det er blærebetændelse, kommer din hund i antibiotikabehandling i ca. 10-14 dage, men det kan også være længere, faktisk i helt op til fire uger. Mange hunde vil samtidig blive behandlet med noget smertestillende medicin.

Herefter vil hunden være rask igen, og den vil ikke længere have komplikationer ved vandladning. Efter endt behandling anbefaler de fleste dyrlæger, at der bliver taget en ny urinprøve fra hunden, for at sikre at alle bakterierne er væk.

Blærebetændelse kan desværre gøre, at der dannes urinsten hos hunden, som er krystaller, der bliver udskilt med urinen. Jo længere tid, krystallerne befinder sig i blæren, jo større risiko er der for, at de bliver store og sætter sig fast og dermed blokerer for urinrøret.

Det kan i værste tilfælde medføre forgiftning af hunden, som er dødeligt. Hvis du oplever, at din hund ikke kan tisse, er det derfor en meget akut situation, og du bør derfor opsøge en dyrlæge med det samme, for at få undersøgt hunden for urinsten.

Forebyg blærebetændelse hos hunden

Det er svært at forebygge blærebetændelse og andre sygdomme hos din hund, da du jo ikke selv bestemmer over din hunds adfærd. Men en ting, som er vigtigt, og som er nemt at huske, er altid at lufte hunden som det første om morgenen samt som det sidste, inden du går i seng om aftenen. Dermed undgår du nemlig, at urinen ligger i lang tid i hundens blære, for jo oftere urinrøret bliver skyllet igennem, jo mindre risiko er der for, at bakterier fra tarmen når at vandre op til blæren.

Derudover er det vigtigt at give din hund friskt vand, som den har lyst til at drikke. For når man drikker meget, tisser man meget, og det har en god indvirkning på forebyggelse af blærebetændelse – og det gælder i øvrigt også for mennesker.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5