Blærebetændelse og graviditet

Som gravid bliver din risiko for blærebetændelse større. Heldigvis kan du gøre meget for selv at forebygge ikke at få sygdommen. Det er blandt andet at undgå bestemte madvarer.

blærebetændelse hos gravide
Udgivet 15.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Er der forskel på blærebetændelse, når man er gravid og ikke er gravid? Og er blærebetændelse farligt at få, når man er gravid? Som gravid har du sikkert mange spørgsmål om urinvejsinfektion – læs med i denne artikel, og bliv klogere på emnet.

Hvis du er gravid og tror, du har fået blærebetændelse eller har lidt meget af sygdomstilstanden førhen og gerne vil være ekstra opmærksom på symptomerne under din graviditet, kan du med fordel læse med her.

Gravid med blærebetændelse

Kvinder har meget lettere ved at få blærebetændelse end mænd. Det skyldes, at blærebetændelse er tarmbakterier, der via urinrøret finder vej op i blæren.

Blæren er mørk, varm og fugtigt, hvilket er de optimale betingelser for bakterierne til at formere og sprede sig, og hvis de får lov til det, opstår der en blærebetændelse.

Grunden til, at kvinder får betændelsen i langt højere grad end mænd, er, at vejen fra endetarmsåbningen og urinrøret er meget kortere hos kvinder. Dertil er kvinders urinrør kun ca. 4 cm langt, hvorimod mænds er omkring 10 cm langt. Når bakterierne er kommet ind i urinrøret, skal de hos kvinder altså ikke vandre særlig langt for at nå op i blæren.

Hvis du er gravid, er der en større risiko for, at du får blærebetændelsen, end hvis du ikke er gravid. Det skyldes at kvindens anatomi ændrer sig under graviditeten.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Som gravid vil der opstå et større pres på blæren end normalt, og du vil have mange hormonændringer, som bl.a. påvirker lukkemusklen. Det bevirker, at du som gravid har sværere ved at tømme blæren helt end ellers, og dermed bliver de udefrakommende bakterier ikke skyllet ordentligt ud med urinen.

Der er forskellige ting, du som gravid kan gøre for at forebygge blærebetændelse:

  • Undgå sukker

I takt med de hormonelle ændringer i kroppen, oplever mange gravide også, at de pludselig kun kan lide noget ganske specifikt slags mad. Det kan være lidt problematisk, hvis det er meget sukkerholdig mad, du får en pludselig trang til. Sukker er nemlig perfekt næring til bakterier, som så får endnu nemmere ved at overleve og formere sig.

  • Drik vand

At drikke rigeligt med vand er et råd, som altid er godt at holde sig til – gravid eller ej. Når du drikker meget vand, bliver din blære nemlig fyldt godt op og skyllet godt igennem. Det kan hjælpe dig med at få udskilt de uønskede tarmbakterier.

  • Tranebærjuice

Forskerne har delte meninger omkring tranebær og dets virkning som forbyggende for blærebetændelse. Ikke desto mindre findes der undersøgelser, som har bevist, at det har haft en effekt hos nogen, og da det ikke er skadeligt at drikke et glas tranebærjuice om dagen, er det absolut forsøget værd.

Symptomer på blærebetændelse hos gravide

Der er sådan set ikke forskel på symptomerne på blærebetændelse hos gravide og ikke-gravide. Symptomerne er:

  • Hyppig vandladning

Du føler, at du skal tisse konstant, selvom der kun kommer små dråber ud hver gang.

  • Svie ved vandladning

Til at begynde med svier det, når du tisser, men efterhånden begynder smerten er tage til, og mange beskriver det som ‘at tisse glasskår’.

  • Ildelugtende urin

En anden måde du kan opdage blærebetændelse på, er, at din urin begynder at lugte rigtig dårligt.

  • Blod i urinen

Nogle oplever, at der kommer blod i urinen. Dette kan ses som små klumper eller det kan farve urinen lyserød.

Gravide oplever desværre bare ikke altid disse symptomer lige så stærkt som ikke-gravide, og det kan som gravid derfor være svært at vide, om der er tale om blærebetændelse eller ej. Det kaldes for en skjult blærebetændelse, som kan være svær at opdage.

Netop derfor bliver du som gravid altid tjekket, når du er til konsultation ved din jordemoder. Du har måske prøvet at aflevere en urinprøve hos din jordemoder allerede eller at tisse på en såkaldt stix.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Selvom du bliver tjekket ved jordemoderbesøg, bør du være ekstra opmærksom på symptomerne ovenfor, da blærebetændelse i værste fald kan have negative konsekvenser for graviditeten. Hvis du oplever en hyppig forekomst af plukkeveer, kan det også være tegn på blærebetændelse, og du bør opsøge din læge.

Påvirker blærebetændelser babyen?

En blærebetændelse som bliver behandlet i tide vil ikke påvirke hverken din graviditet eller babyen. I starten af graviditeten har det meget sjældent konsekvenser, hvis du går lidt for længe med en ubehandlet blærebetændelse, men jo længere hen i graviditeten, du kommer, jo større komplikationer kan det forårsage.

Betændelsen kan øge risikoen for at føde for tidligt, og det kan give barnet en for lav fødselsvægt. Derudover kan barnet også risikere at få en infektion i forbindelse med fødslen, og bakterierne kan give dig betændelse i livmoderen efter fødslen.

Selvom blærebetændelse kan medføre disse komplikationer, er det vigtigt at huske, at en blærebetændelse som bliver behandlet i tide er ganske ufarlig. Af den grund er det derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på symptomerne samt altid at lave en urinprøve, når du er til jordemoderkontrol.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5