Blærebetændelse hos kvinder

Blærebetændelse er meget ubehageligt, og desværre er din risiko for at blive ramt meget større, når du er kvinde. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at forebygge sygdommen, og at du sørger for at få den behandlet.

blærebetændelse hos kvinder
Udgivet 15.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Både mænd og kvinder kan blive ramt af blærebetændelse, men det er kvinder, der bliver ramt hyppigst. Faktisk vil halvdelen af alle kvinder opleve at have blærebetændelse mindst én gang i deres liv.

Det kan være en smertefuld omgang, og rigtig mange kvinder beskriver følelsen af at have blærebetændelse som ‘at tisse glasskår’. Desværre er det ikke en unormal sygdomstilstand hos kvinder, og mange oplever det gentagne gange.

Hvorfor får kvinder lettere blærebetændelse?

Grunden til, at kvinder har lettere ved at få blærebetændelse end mænd, er, at betændelsen i langt de fleste tilfælde skyldes tarmbakterier, som finder vej op gennem urinrøret og formerer sig i blæren.

Spørgsmål og svar: Kan man få blærebetændelse efter sex?

Hos kvinder er der ikke langt mellem endetarmen og urinrøret, og kvinders urinrør er kun ca. 4 cm langt, hvorimod mænds er omkring 10 cm langt. Kvindens anatomi gør det simpelthen meget lettere for tarmbakterierne at sprede sig til blæren.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Symptomerne på blærebetændelse er en sviende fornemmelse, når du tisser, som intensiveres jo længere tid, der går. Hvis du oplever det sammen med hyppig vandladning, eventuelt let feber og blod i urinen, er det højst sandsynligt blærebetændelse, du lider af.

Ved blærebetændelse er det ikke blod fra skeden, som kommer ud med urinen, men derimod blod fra slimhinderne, som bliver røde og irriteret af bakterierne. Det er også denne irritation af slimhinderne der fører til, at urinblæren bliver ved med at trække sig sammen, selvom den er helt tom, og det er derfor, du konstant skal på toilettet – også selvom der ikke kommer noget tis.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5