Hvilke d-dråber er bedst til børn og baby?

Når du skal købe d-dråber til dit barn, er det selvfølgelig vigtigt, at det er de helt rette, du giver til barnet. Men hvilke er bedst? Find ud af det herunder i vores store gennemgang af d-dråber på det danske marked.

d dråber vitamin til baby
Udgivet 27.06.2021 | Senest redigeret 29.11.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hvilke d dråber er bedst i test?

D-dråber indeholder D-vitamin, som det anbefales, at du giver dit barn fra det er 14 dage gammelt. Der findes mange forskellige mærker inden for D-dråber, og som nybagt mor eller far kan det være svært at tage stilling til, hvilke der er bedst for barnet. Vi tester de forskellige (også dem uden kokos og dem som ikke giver ondt i maven).

Vi besvarer blandt andet spørgsmål som: ’Hvorfor skal børn have kosttilskud af D-dråber?’ ’Hvilket mærke D-dråber skal jeg give mit barn?’ og ’Hvor længe skal børn have D-dråber?

Generelt om d dråber

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn får en daglig dosis af D-vitaminer, fra de er to uger til to år (kilde). Grunden til dette er, at indholdet af D-vitamin i modermælk og modermælkserstatning ikke er højt nok i forhold til, hvad barnet har brug for. D-vitamin har nemlig en stor indvirkning på, hvordan barnet udvikles, da D-vitamin er meget vigtigt for knogleudviklingen og for udviklingen af de blivende tænder.

De to største kilder til D-vitamin er gennem solens stråler og gennem fisk. Det anbefales derfor, at børn får fisk, fra de begynder at spise mos. Fisk kan sagtens blandes i mosen og spises af barnet, selvom det ikke har mange tænder.

Sollys bør barnet naturligvis også udsættes for, men kun i små mængder. Sollyset er nemlig ikke kun gavnligt, men også skadeligt, da der er risiko for at få hudkræft ved for meget sollys, som også giver solskoldninger og rødme. Og da især helt små børn helst skal holdes i skyggen, får små børn ikke mange D-vitaminer gennem sollyset. Også derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du giver dit barn et dagligt tilskud af D-vitaminet.

Semper D-vitamin

Sempers D-vitamindråber skiller sig ud ved, at der ud over solsikkeolie og palmekerneolie også er tilsat såkaldt Lactobacillus reuteri Protectis, som er en gavnlig mælkesyrebakterie, der i forvejen findes i menneskers fordøjelsessystem, og som hjælper med at styrke dette. Det kan have en gavnlig effekt, hvis barnet har mavekneb eller andre generende problemer med mave- tarmsystemet.

Lactocare D-dråber

En af de mest populære produkter på markedet indenfor d-dråber til babyer og små børn. Her får du ikke bare d-dråber men også mælkesyrebakterier i en.

Lactocare_baby

Lactocare baby

Lactocare har flere forskellige slags probiotika, hvoraf det ene er specielt fremstillet til babyer. Det indeholder både D-vitaminer og mælkesyrebakterier, så du behøver ikke at give din baby andre former for d-dråber, hvis du vælger Lactocare baby.

Til butik
Ad

BioCare Baby D-Vitamin Dråber

100% vegetablisk fra BioCare til børn fra 1 måned og op. Indeholder 15 ml samt ekstra jomfru olivenolie. God til babyers maver og efter flere tests vist at være blandt de bedst på markedet.

DLux Infant D-vitamin Spray

Disse D-vitaminer skiller sig bl.a. ud ved, at de kommer på spray-form. Du sprayer væsken ind i barnets mund (et enkelt spray er den dosis, du skal give om dagen), og så sørger mundens slimhinder for at optage vitaminerne. Derudover har disse D-vitaminer en smag af jordbær, da der er tilsat naturlig jordbæraroma. Det kan i nogle tilfælde gøre det nemmere at give barnet vitamintilskuddet, da barnet synes, det smager godt. Ud over jordbæraromaen indeholder kosttilskuddet kun vitaminet og kokosolie.

d lux

D3 Vitamin Spray til Småbørn

Giv dit barn et sprøjt dagligt, direkte i munden eller på indersiden af kinderne. Denne spray bør rystes godt inden brug. Ved første brug: pres pumpen op og ned 3 gange inden brug.

Til butik
Ad

Apovit D-vitamin

D-dråberne fra mærket Apovit er blandet op med kokosolie og indeholder hverken gelatine, gluten eller laktose. Dråberne kommer i en beholder på 10 ml, og Apovit kan kun købes på Apoteket, hvor du samtidig kan få råd og vejledning fra personalet. Her kan du også købe en pakke med to beholdere i, så du både sparer penge samt den tid, du ellers skulle bruge på at hente nye forsyninger, når første beholder er tom.

Dailycare D-vitamin

D-vitamindråberne fra Dailycare kommer ligeledes i en beholder på 10 ml og er blandet op med kokosolie. Dråberne indeholder kun D-vitamin og kokosolie, og så fås de bl.a. på Apoteket, hvor du også kan få råd og vejledning med på vejen.

Duolac Duo D-dråber

D-dråberne fra Duolac er specielle, da D-vitaminet er kombineret med fire forskellige mælkesyrebakterier, som er gavnlige bakterier for fordøjelsen. Bakterierne findes allerede i menneskets fordøjelsessystem, men mange børn har ikke nok af disse bakterier. Så i mange tilfælde kan mavekneb m.m. afhjælpes ved at give barnet mælkesyrebakterierne gennem kosttilskud. Bakterierne og D-vitaminet er opløst i palmekerneolie.

Multi-tabs D-vitamin

Disse D-vitamindråber fra Multi-tabs er blandet op med en kombination af kokosolie og palmekerneolie. Dråberne behøver – i modsæt til mange andre – ikke at stå på køl, og så doserer du dråberne via en pipette, som gør det nemmere at være meget nøjagtig. Det synes mange forældre, er en smart funktion, da dråberne ofte kan komme meget hurtigt ud af de andre slags beholdere, hvilket kan gøre det svært at nå at tælle dem.

D-dråber med mælkesyrebakterier (giver ikke ondt i maven)

D-dråber viser sig desværre ofte at være en synder, når det kommer til små børns mavekneb og den dertilhørende ustoppelige gråd. Nogle forældre oplever nemlig, at barnet gentagende gange begynder at græde og vride sig omkring en times tid efter indtagelse af D-dråberne.

Læs alt om mælkesyrebakterier og probiotika her

Hvis du har mistanke om, at dit barn får ondt i maven på grund af dråberne, bør du stoppe med at give dem i en uges tid og holde øje med, om det har en virkning. Hvis barnet stopper med at græde og vride sig, er der højst sandsynligt en sammenhæng. Overvej også om din baby muligvis lider af kolik. Det har vi skrevet en guide om her.

I sådanne tilfælde bør du undersøge de dråber, du giver til dit barn nu og prøve at skifte mærke. Det der oftest er årsagen til problemet er nemlig den olie, som D-vitaminet er opløst i. Som oftest er det kokosolie, men – som det også fremgår af listen herover – kan du også få D-dråber opløst i palmekerneolie og jordnøddeolie. Prøv derfor at skifte til et mærke, hvor vitaminet er opløst i en anden form for olie.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5