Baby med ondt i maven – Guide til luft i maven og smerter

Har din baby ondt i maven, kan det gøre overordentligt ondt på den. Men hvordan kan du forhindre, at den får luft i maven? Og hvad kan du gøre, når du står med en grædende baby med mavekneb?

baby ondt i maven
Udgivet 21.06.2021 | Senest redigeret 17.08.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Har din baby ondt i maven? Det er meget ubehageligt at se sin lille baby have mavesmerter og maveproblemer. Barnet kryber sig ofte sammen, græder meget og har problemer med sin afføring.

Du føler, at du intet kan gøre, eller kan du? Læs med i denne artikel og få gode råd til, hvad du kan gøre, når din baby har mavekneb.

Hvorfor får baby ondt i maven?

Når du står og ser dit barn have ondt i maven, er det første spørgsmål, som melder sig dette: hvorfor får min baby ondt i maven? Der findes desværre ikke et entydigt svar, men en af de mest hyppige årsager er, at alle børns tarmfunktion ikke er færdigudviklet, når de kommer til verden.

Derfor oplever barnet ofte problemer med forstoppelse, luft i maven, mavekneb og andre slags mavepiner i større eller mindre grad.

Symptomer på mavekneb hos baby

Hvordan ser barnet ud, når det har ondt i maven? Hvis din lille baby krøller sig sammen, skyder ryg, trækker benene op under sig, knuger sine hænder og i det hele taget er meget urolig, så er det oftest maven, den er gal med.

Nogle kan faktisk høre maven rumle eller se, hvordan barnet presser hårdt for at forsøge at komme af med afføringen.

symptomer hos baby

Mavekneb kan desværre føre til mange søvnløse nætter for både baby og forældre, og så er det helt utroligt hjerteskærende at se sit barn have smerter.

Det du først og fremmest kan gøre, er at cykle med barnets ben. Du har nok selv ligget på ryggen som barn og cyklet med fødderne oppe i luften, og det er lige præcis, hvad du skal gøre på din lille baby.

Det skal selvfølgelig gøres meget nænsomt, da der er tale om et meget lille menneske, men at cykle med babyens ben masserer tarmene godt og kan gøre det lettere for barnet at komme af med afføringen.

Det kan være kolik hos spædbørn

Er der stadig ikke noget, der virker, kan det være, at dit barn har kolik. Kolik er betegnelsen for, når et spædbarn græder helt utrøstelig i flere timer om dagen. Man har endnu ikke fundet den konkrete årsag til, at mange spædbørn lider af kolik, men man mener, at det er fordi, barnet har ondt i maven.

Barnet får diagnosen ved, at du opsøger din læge, og denne undersøger barnet for at udelukke alle andre sygdomme. Et kolikbarn er altså egentligt et sundt barn, som desværre bare græder rigtig meget og ofte trækker sine ben op under sig og spænder i maven af smerte.

Hvis du har et kolikbarn, er det meget vigtigt, at du tager det med ro og giver dit barn masser af nærvær og tryghed. Det kan nemlig være medvirkende til, at barnet slapper af og stopper med at græde. Der findes desuden forskellige slags dråber, som bliver kaldt for kolikdråber, der muligvis kan hjælpe med af dæmpe smerterne – hvis det er mavesmerter, barnet har.

Disse dråber hedder bl.a. Colief kolikdråber, Infacol kolikdråber og Bio Gaia kolikdråber.

D-dråber kan virke, men også give ondt i maven

Det anbefales af sundhedsstyrelsen, at du giver dit barn D-vitamin, fra det er fjorten dage gammelt, og indtil det fylder to år. D-vitamin er vigtigt for opbygning af knogler og immunforsvaret, og vitaminet gives til barnet på olieform. Desværre er der rigtig mange børn, som ikke kan tåle den olie, vitaminet er blandet op med, hvilket oftest er kokosolie.

Hvis dit barn lider af mavesmerter, kan det være en idé at afprøve andre mærker med D-vitamin, da der er forskel på olierne.

Vi anbefaler følgende D-dråber

De tre store mærker inden for D-dråber er, som du nok kender, Matas, Livol og Apovit, og de bruger alle tre kokosolie. Se vores store test af d-dråber her eller kig på følgende produkter:

Lactocare_baby

Lactocare baby

Lactocare har flere forskellige slags probiotika, hvoraf det ene er specielt fremstillet til babyer. Det indeholder både D-vitaminer og mælkesyrebakterier, så du behøver ikke at give din baby andre former for d-dråber, hvis du vælger Lactocare baby.

Til butik
Ad

NYHED: Undgå at din baby får ondt i maven

1 ud af 4 forældre oplever kolik-lignende tilstande hos deres nyfødte og ældre babyer. Du kan undgå en stor del gråd, hvis du bruger en anti-kolik sutteflaske.

antikolik sutteflaske

MAM Anti-colic sutteflaske – TESTVINDER

MAM Anti-kolik sutteflaske er den klare testvinder, når det kommer til anti-kolik sutteflasker. Vi kan varmt anbefale dette produkt, hvis du vil undgå at din baby græder over ondt i maven.

Til forhandler
9.2score
Ad

Brug en yogabold mod mavekneb

Hvis du har en yogabold, så er det også i denne situation, at du skal finde den frem. Ellers kan det være værd at investere i en, da det plejer at være en sikker vinder hver gang den tages frem.

Babyer elsker nemlig blide bevægelser, som de kender dem, fra da de lå i deres mors mave. Kombineret med at ligge hos sin mor eller far, som sidder på en yogabold og hopper blidt op og ned, kan få selv et barn med store smerter til at slappe af.

På den måde får barnet masser af tryghed hos sin far eller mor, samtidig med at det bliver vugget frem og tilbage, og mange babyer finder ro på denne måde, også når de lider af mavekneb.

Prøv en anden slags modermælkserstatning

Et andet godt råd til dig, der har en baby, som lider af mavekneb, er at prøve at andet slags mærke, hvis dit barn får modermælkserstatning. Vi har skrevet den ultimative guide til, hvordan du vælger modermælkserstatning her.

Mange oplever nemlig desværre, at erstatningen giver barnet ondt i maven, da det er svært for barnet at fordøje den. Du kan derfor afprøve en anden producent eller et andet produkt, f.eks. en syrnet modermælkserstatning, en økologisk eller en specifikt til sarte maver.

Du kan også vælge at finde en modermælkserstatning, som ikke er lavet på komælk, hvilket de fleste er. En erstatning lavet på gedemælk ligner nemlig i langt højere grad rigtig modermælk og kan være meget nemmere for baby at fordøje. Du finder forskellige modermælkserstatninger lavet på gedemælk i udlandet eller på apoteket, hvor de også kan give dig gode råd med på vejen.

Sukkervand beroliger dit barn

Det lyder måske umiddelbart lidt skørt, men den er god nok. For nogle børn kan sukkervand have en meget beroligende effekt, så barnet slipper for at have ondt i noget tid og kan slappe af i kroppens muskler.

Sukkervandet laver du ved at koge ca. 2 dl vand i fem minutters tid, og derefter blande det med en anden blanding bestående af ca. 1 dl koldt vand og 10 gr. sukker.

Når sukkervandet er lunkent, giver du det til barnet på en teske. Husk altid først at give det sukkervandet, når det har fået mælk, har spist eller drukket, da det ikke skal gå ind og være en erstatning for rigtig mad og drikke.

Zoneterapi på baby mod ondt i maven

En anden ting du kan forsøge dig med, hvis du ikke synes, at det at cykle med babys ben, sidde på en yogabold eller nogen af de andre råd har den store effekt, er zoneterapi. Det er flittigt brugt mod mavekneb hos babyer og har for mange haft rigtig gode resultater.

Du kan finde mange gør-det-selv-guides til zoneterapi på baby på internettet eller vælge at købe eller låne bøger om emnet. Hvis dit barn nægter at modtage zoneterapi, så prøv at distrahere det med noget legetøj, en bog eller gør det, mens barnet sover eller får mælk.

Zoneterapi går ud på, at du finder nogle punkter på barnet, som har en afslappende effekt, hvor de bliver masseret. Omkring navlen kan du f.eks. lave små cirkelbevægelser og efterhånden gøre dem større og større. Denne massage vil afhjælpe mod forstoppelse, luft i maven og kramper og få barnet til at slappe af.

Kiropraktisk behandling

Mange opsøger en kiropraktor, hvis alt andet ikke hjælper. Når du kommer hos en kiropraktor starter besøget som regel med en samtale om graviditeten og fødslen, så kiropraktoren kan få en fornemmelse af, hvordan barnet har det.

Herefter bliver barnet undersøgt for at finde ud af, om barnet har nogle forstyrrelser og spændinger, der gør ondt. Hvis det viser sig, at barnet f.eks. har ondt i ryggen eller andre steder, påbegynder kiropraktoren behandlingen, som nogle gange strækker sig over flere gange.

Selvom det ser ud til, at dit barn har ondt i maven, kan det sagtens skyldes f.eks. smerter i ryggen eller nakken, hvis det ikke vil ligge på maven, vrider sig og f.eks. bruger den ene side af kroppen mere end den anden.

Ved at trykke let og præcist på de steder, hvor barnet har ondt, kan kiropraktoren afhjælpe smerterne, hvilket kan være en kæmpe lettelse for det lille barn, som måske har fået ondt nogle steder under fødslen.

En kiropraktor har rigtig godt styr på, hvad der virker, hvor det virker, og hvorfor det virker, og der findes mange kiropraktorer, som har specialiseret sig inden for behandling af babyer og små børn, som du med fordel kan opsøge.

Mors kost kan give mavekneb hos baby

Hvis du som mor ikke synes, at nogle af de andre råd hjælper mod din babys mavekneb, kan det være du skal tænke på din egen kost.

Som ammende mor giver du nemlig alt det, du spiser videre til dit barn i form af modermælken.

Hvis du drikker kaffe, kan du f.eks. starte med at trappe ned på dette eller begynde at drikke koffeinfri kaffe i stedet. Det samme gælder store mængder af cola og energidrikke. Koffein kan nemlig godt give problemer med barnets mave, og derudover kan det gøre, at barnet har svært ved at sove ordentligt, da koffein jo har en opkvikkende effekt.

Andre fødevarer som babyer kan reagere meget voldsomt på, er jordbær, mørk chokolade, vindruer, chili og kål. Det betyder dog ikke, at du ikke må spise f.eks. jordbær, hvis du ammer, men et godt råd er at tænke over, hvad du putter i munden og prøve at holde de nævnte madvarer på et minimum.

Kolicin Bifibaby mod babys maveproblemer

En anden ting du kan bruge mod din babys maveproblemer, er produktet Kolicin Bifibaby. Først og fremmest bør du dog kontakte enten din sundhedsplejerske eller din læge for at få en vurdering af en fagperson.

Kolicin Bifibaby fås på apoteket og er fremstillet til børn med kolik. Det er ikke receptpligtigt, og kan derfor også bruges som afhjælpning på maveproblemer, hvilket hænger stærkt sammen med de symptomer, der ses hos kolikbørn.

Produktet indeholder natriumalginat, som virker ved, at det lægger sig som et beskyttende lag på slimhinderne på tarmen, således at syre og gylp ikke kan løbe op i spiserøret. Derudover indeholder det mange mælkesyrebakterier, som hjælper fordøjelsen godt på vej.

Når baby får luft i maven

De fleste forældre kender til, at baby har fået luft i maven. Når det spiser, både ved bryst og af flasken, sluger barnet nemlig en del luft. Derudover får barnet også meget luft i maven af at græde. Og luften skal jo selvfølgelig ud af maven igen – enten den ene eller den anden vej.

Nogle babyer har fundet ud af, at det hjælper at bøvse, når han eller hun har spist, men andre endnu ikke har luret fidusen, og så kan du hjælpe det på vej ved at bøvse det af efter mad. Det gør du ved at banke det blidt på ryggen efter det har spist eller ved at lave cyklebevægelser med benene for at massere luften ud af tarmen.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Emil

5/5

Vi har forsøgt os med flere forskellige d-dråber til vores søn på 2 år, og det er primært Bio Gaia fra Semper som har virket bedst.

Skriv en anmeldelse
5/5