fiskeolie til børn og baby

Fiskeolie til børn og baby – Hvad må de små spise?

Fiskeolie til børn og baby – Hvad må de små spise?

Fiskeolie menes at have en positiv indflydelse på udviklingen af synet og den visuel opmærksomhed hos babyer og spædbørn, ligesom det skulle have en dæmpende effekt på ADHD og HSP og hjælpe på ordblindhed.

Omega-3 og andre langkædede n-3 fedtfyrer er en vigtig bestanddel i alle kroppens celler og størst er koncentrationen af n-3 fedtsyren dokosa-hexaensyre (DHA) centralnervesystemet.

Derfor synes Omega-3 at spille en afgørende betydning byde for hjernens udvikling i fosterets sidste periode i livmoderen og babyens første levemåneder, ligesom nerve- og hjernebaserede lidelser som ADHD, HSP og ordblindhed kan dæmpes eller afhjæpes på forskellig vis ved et øget indtag af Omega-3, f.eks. gennem fiskeoliekapsler.

Fiskeolie giver større visuel opmærksomhed hos babyer

Forsøg med flaskebørn indikerer en tydelig forskel på udviklingen af synet og skærpelsen af den visuelle opmærksomhed hos babyer, der får et tilskud af fiskeolie sammen med deres modermælkserstatning. Det vil sige, at de bliver bedre til at følge med i, hvad der sker omkring dem.

Nogle af de mest populære fiskeolier til børn er:

Sammenligner man derimod med babyer, der får brystmælk, er der ikke nogen forskel, så ved at tilføje fiskeolie i modermælkserstatningen tyder det på, at man kan kompensere for nogle af de fordele, der er ved at amme sit barn selv.

Dæmper ADHD og HSP

Svenske undersøgelser indikerer også, at omkring halvdelen af alle børn, der har fået konstateret ADHD, får det markant bedre, hvis de får et dagligt kosttilskud med fiskeolie. Andre undersøgelser viser også en god virkning på børn med HSP – Highly Sensitive People, altså børn og voksne der har kraftigere følelsesmæssige reaktioner end gennemsnittet.

Problemer med maven?

Mange forældre tror fejlagtigt, at fiskeolie kan hjælpe maveproblemer hos babyer og børn. Det er der ikke noget evidens for. Til gengæld kan mælkesyrebakterier og probiotika.

Afhjælper ordblindhed og tumler/fumler syndrom

Der synes at være et vist klinisk overlap mellem ADHD og f.eks. ordblindhed (dysleksi) og det særlige tumler/fumler syndrom, der også går under navnet dyspraksi, der tillægges dårlig visuel og auditiv hukommelse.

ordblindhed med omega 3

Læs også fiskeolie til gravide

Diverse forsøg har indikeret, at et dagligt indtag af fiskeolie som kosttilskud i nogle tilfælde afhjælper nogle af de problemer, personer med dysleksi og dyspraksi døjer med, mens andre forsøg ikke har kunne påvirke nogle virkning.

Hvordan får jeg børn til at tage fiskeolie?

Når man ved, hvor svært det er at få børn til at spise fisk, har producenterne af fiske olie naturligvis udviklet særlige kapsler og tyggetabletter med fiskeolie, der er udstyret med en mere populær smag af f.eks. jordbær eller citrus.

Nogle af produkterne har dog en meget kunstig smag, der kan være lige så svær, at få børnene til at sluge, som rå fiskeolie på en ske. Så er det muligt, skal du prøve at udsætte dit barn for smagsprøver fra forskellige fabrikanter, for at finde den kapsel eller tyggetablet, der glider nemmest ned.

Har du selv et problem med at spise fiskeolie, kan du jo passende prøve det samme.

fiskeolie til børn og baby

Thorbjørn Petersen

Dok24.dk

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn er uddannet fysioterapeut, men har i de seneste år fokuseret mere på sind og krop. Thorbjørn elsker at hjælpe vores mange læsere med at få besvaret nogle af deres spørgsmål via brevkassen.