Fiskeolie til gravide – Kan du spise Omega 3 under en graviditet?

Det er sundt for dig at tage kosttilskud med fiskeolie, når du er gravid, da olien hjælper fosterets udvikling. Men hvilke former for fiskeolie er bedst for dig at tage? Læs mere om det herunder.

fiskeolie til gravide
Udgivet 29.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Fiskeolie indeholder de vigtige fedtsyrer DHA og EPA, der øges hos fosteret i takt med, at nervesystem og hjerne udvikles. Vil du hjælpe fosterets udvikling af især hjernen og synet, samt bedre den motoriske udvikling, kan det være en god ide at tage fiskeolie som kosttilskud under graviditeten.

Det har længe været kendt, at de vigtige fedtsyrer DHA og EPA, der stammer fra langkædede n-3 fedtsyrer som Omega-3, spiller en vigtig rolle i cellemembranerne i vores krop, specielt i centralnervesystemet. Her bliver de omdannet til eikosanoider, der fungerer som et hormonlignende signalstof i kroppen, særligt i nervesystemet.

Top 3 fiskeolier til gravide

puori omega 3

#2 PUORI/PURE PHARMA O3

Puori O3 (eller det gamle Pure Pharma) kommer ind på en flot 2. plads. Det er ikke den billigste på markedet, men ift. koncentrationen og at produktet er IFOS certificeret, så er det et godt køb.

Bestil, modtag i morgen
Ad
pikasol premium

#3 Pikasol Premium

Pikasol® Premium med essentielle omega 3 fedtsyrer fungerer som et rigtig godt supplement til den daglige vitaminpille, og det er særlig velegnet til dem, som sjældent spiser fede fisk.

Bestil, modtag i morgen
Ad
eye q chews kapsler

#4 Eye Q kapsler

Eye Q Chews indeholder ren fiskeolie af høj kvalitet. Kapslerne er beregnet til at blive tygget, og de er derfor perfekte til børn eller til voksne der har problemer med de almindelige kapsler der skal sluges. 

Bestil, modtag i morgen
Ad

1. Giv dit barn de bedste betingelser

Ikke overraskende øges tilstedeværelsen af netop disse to fedtsyrer i fosteret under graviditeten, i takt med at hjernen og centralnervesystemet udvikles. Desværre kan kroppen ikke selv danne de vigtige Omega-3 fedtsyrer.

De skal tilføres via kosten. Det er derfor vigtigt, at moderen sørger for, at der er rigeligt med disse fedtsyrer til rådighed allerede fra de første uger af graviditeten, hvor hjernens og nervesystemets udvikling begynder.

sunde børn og fiske olier

Er der rigeligt med DHA og EPA tilgængeligt for fosteret, forbedrer du ifølge nogle undersøgelser vilkårene for at udvikle både motorik og intelligens.

Læs om fiskeolie til børn og babyer

Andre undersøgelser nedtoner virkningen, mens ingen undersøgelser mener, at det er skadeligt at sørge for rigelige ressourcer af DHA og EPA. Så hvorfor ikke give dit barn de bedste betingelser?

Video: Dr. Barry forklarer om fordelene for gravide

2. Sådan får du nok Omega-3 i kosten

Skal du sikre et højt indtag af Omega-3 i din kost, skal du spise masser af fed fisk og helst også spise masser af æg fra fritgående høns, hørfrø, grønkål, spinat og andre grønne bladgrøntssager, der har et højt indhold af omega-3 fedtsyren alfa-linolen-syre (kaldet ALA), der kan omdannes til EPA og DHA ved hjælp af stofskiftet. Denne omdannelse er traditionel ikke særlig effektiv, men netop hos gravide sker omdannelsen meget mere effektivt.

3. Fiskeolie som kosttilskud til gravide

Da de fleste gravide i forvejen døjer en del med kosten, især i de første måneder af graviditeten, kan en nemmere måde at sikre den nødvendige tilførsel af Omega-3 være at tage et kosttilskud i form af fiskeolie. Især fiskeoliekapsler er populære, fordi du ikke skal drikke den rå fiskeolie direkte, men får den indenbords i en smagsneutral emballage.

Så husker du et dagligt kosttilskud af fiskeolie gennem hele din graviditet, forbedrer du dit fosters udvikling af hjerne og nervesystem og derved sandsynligvis også dets motorik og intelligens.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5