Graviditet og rygning – Må du ryge mens du er gravid?

Hvis du er gravid, har du sikkert hørt, at du skal holde op med at ryge. Men hvor farligt er det egentligt for dit ufødte barn, at du ryger? Læs mere om herunder, hvorfor det er et problem at ryge under graviditeten.

gravide og rygestop
Udgivet 05.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Under graviditeten vil alt moderen indånder blive transporteret fra lungerne ned til barnet gennem moderkagen, både gode såvel som skadelige partikler. Derfor skader det også det ufødte barn, når den kommende mor inhalerer tobaksrøg.

Kulilten fra cigaretrøgen binder sig til de røde blodlegemer, hvilket medfører, at både den kommende mor og det ufødte barn ikke får tilført nok ilt, samtidigt vil nikotinen få kvindens blodårer til at trække sig sammen, og fosteret vil ikke få tilført en optimal mængde af blod. Fosteret vil pga. disse forhold få en stigende puls, og forbruge mere energi.

Hvorfor er rygning under graviditeten farligt?

Rygning under graviditeten kan medføre følgende konsekvenser:

  • Der er en forstørret risiko for abort, fosterdød, for tidlig fødsel og en fordoblet risiko for at barnet bliver født undervægtigt, da det ikke har haft ilten til at udvikle sig optimalt.
  • Der er 3 gange så stor sandsynlighed for vuggedød.
  • Barnet vil være dårligere rustet til at bekæmpe sygdomme, og vil bl.a. lettere få luftvejsinfektioner og mellemørebetændelse. Særligt i barnets første år vil det også være mere udsat for sygdomme i andre vitale organer end børn, der er født af ikke-rygende kvinder.

Rygning under graviditeten er derfor meget sundhedsskadeligt for fosteret, og det anbefales på det kraftigste, at man stopper med at ryge før graviditeten, såvel som undgår passiv rygning, da dette ligeledes er skadeligt.

Rygning og amning

Mødre der ryger, eller har røget under graviditeten, vil generelt have sværere ved at få gang i mælkeproduktion, samt at mængden af modermælk vil være reduceret. Rygning mindsker dannelsen af hormonet prolaktin, der er et essentielt komponent i mælkeproduktionen. Foruden dette overføres der skadelige stoffer fra rygningen gennem mælket til barnet under amningen.

Gravid og rygning hænger på så mange måder ikke sammen, og børn der udsættes for passiv rygning i deres opvækst vil lettere få astma, bronkitis og mellemørebetændelse, samt generelt have et svagere immunforsvar. Anbefalingen er klar og tydelig, jo før man som mor eller kommende mor stopper med at ryge, jo bedre er det for både moren og særligt barnet.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5