gravide og rygestop

Graviditet og rygning – Må du ryge mens du er gravid?

Graviditet og rygning – Må du ryge mens du er gravid?

Under graviditeten vil alt moderen indånder blive transporteret fra lungerne ned til barnet gennem moderkagen, både gode såvel som skadelige partikler. Derfor skader det også det ufødte barn, når den kommende mor inhalerer tobaksrøg.

Kulilten fra cigaretrøgen binder sig til de røde blodlegemer, hvilket medfører, at både den kommende mor og det ufødte barn ikke får tilført nok ilt, samtidigt vil nikotinen få kvindens blodårer til at trække sig sammen, og fosteret vil ikke få tilført en optimal mængde af blod. Fosteret vil pga. disse forhold få en stigende puls, og forbruge mere energi.

Hvorfor er rygning under graviditeten farligt?

Rygning under graviditeten kan medføre følgende konsekvenser:

  • Der er en forstørret risiko for abort, fosterdød, for tidlig fødsel og en fordoblet risiko for at barnet bliver født undervægtigt, da det ikke har haft ilten til at udvikle sig optimalt.
  • Der er 3 gange så stor sandsynlighed for vuggedød.
  • Barnet vil være dårligere rustet til at bekæmpe sygdomme, og vil bl.a. lettere få luftvejsinfektioner og mellemørebetændelse. Særligt i barnets første år vil det også være mere udsat for sygdomme i andre vitale organer end børn, der er født af ikke-rygende kvinder.

Rygning under graviditeten er derfor meget sundhedsskadeligt for fosteret, og det anbefales på det kraftigste, at man stopper med at ryge før graviditeten, såvel som undgår passiv rygning, da dette ligeledes er skadeligt.

Rygning og amning

Mødre der ryger, eller har røget under graviditeten, vil generelt have sværere ved at få gang i mælkeproduktion, samt at mængden af modermælk vil være reduceret. Rygning mindsker dannelsen af hormonet prolaktin, der er et essentielt komponent i mælkeproduktionen. Foruden dette overføres der skadelige stoffer fra rygningen gennem mælket til barnet under amningen.

Gravid og rygning hænger på så mange måder ikke sammen, og børn der udsættes for passiv rygning i deres opvækst vil lettere få astma, bronkitis og mellemørebetændelse, samt generelt have et svagere immunforsvar. Anbefalingen er klar og tydelig, jo før man som mor eller kommende mor stopper med at ryge, jo bedre er det for både moren og særligt barnet.

gravide og rygestop

Thorbjørn Petersen

Dok24.dk

Find mere information her

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn er uddannet fysioterapeut, men har i de seneste år fokuseret mere på sind og krop. Thorbjørn elsker at hjælpe vores mange læsere med at få besvaret nogle af deres spørgsmål via brevkassen.