rygestop og akupunktur

Rygestop og akupunktur – Hvad er vores erfaring?

Rygestop og akupunktur – Hvad er vores erfaring?

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode, der vha. tynde nåle forsøger at påvirke energistrømmen i kroppen. Akupunktøren sætter nålene ind i de såkaldte akupunkturpunkter i huden, hvor nålene skal kunne påvirke energistrømmen ved bl.a. at fjerne blokeringer og ubalancer i energibanerne, som også kaldes meridianer. På trods af sine særlige metoder er akupunktur en af de mest eftertragtede alternative behandlingsformer på de danske sygehuse.

Akupunktur mod rygestop

Når tilførslen af nikotin fra tobakken stopper, vil kroppen føle et voksende behov for at få stillet denne trang. Dette vil komme til udtryk i abstinenser, som skyldes en pludselig ubalance i nervesystemet, der nu ikke stimuleres af nikotinen længere.

Akupunktur kan være med til at genskabe denne balance. Behandlingsmetoderne kan variere fra akupunktør til akupunktør, men den generelle behandling foregår ved, at der sættes små nåle i øret hos patienten. Disse har til formål at erstatte den manglende effekt af nikotinen, og derfor mindskes rygetrangen og abstinenserne.

Medicin versus almindelige metoder

I Danmark har medicinen for alvor taget fat. Langt de fleste som stopper med at ryge siger, at det skyldes medicin og ikke traditionelle metoder som tyggegummi med nikotin eller akupunktur (kilde).

et billede af champix pille

Champix Rygestop Piller – 9/10 På Trustpilot

Champix er et rygestopsmiddel produceret af Pfizer, som virker ved at stimulere nikotinreceptorer i hjernen og gøre rygning mindre attraktivt.

Bestil - virker på 9/10 rygere >

Hvor I Danmark kan du finde klinikker?

  • Viborg
  • Herning
  • Aarhus
  • Grenå
  • København
  • Højbjerg
  • Aalborg
  • Randers
  • Og mange flere…

Nålene bliver ved med at sidde i cirka 10 dage, og efter disse dage er gået, vil man have undgået en meget hård tid efter rygestoppet, og man vil derfor være et stort skridt nærmere på at være ikke-ryger. Akupunktur er i sig selv ikke noget mirakelmiddel, da det blot er et hjælpemiddel til at mildne abstinenserne og rygetrangen, udfaldet af rygestoppet vil stadig være afhængigt af beslutsomheden hos patienten.

Akupunktur som videnskab

Akupunktur har i mange forsøg vist sig at hjælpe, og flere akupunktører reklamerer med succesrater på op mod 70-80 % hos deres patienter, dog er der rent videnskabeligt ikke noget bevis på akupunkturens virkning mod bl.a. rygning. Altså er der den samme usikkerhed som ved de andre alternative behandlingstyper, og beslutsomheden omkring rygestoppet er den afgørende faktor for udfaldet.

rygestop og akupunktur

doc24.dk

Denne artikel er faktatjekket af Lea Christensen (Ph.d. Københans Universitet)

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.