Rygestop og akupunktur – Hvad er vores erfaring?

Inden du kaster dig ud i akupunktur, er det en god ide, at du sørger for at læse op på, hvad der egentlig sker i kroppen, og om det overhovedet hjælper. Læs herunder om vores erfaringer med det.

rygestop og akupunktur
Udgivet 03.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode, der vha. tynde nåle forsøger at påvirke energistrømmen i kroppen. Akupunktøren sætter nålene ind i de såkaldte akupunkturpunkter i huden, hvor nålene skal kunne påvirke energistrømmen ved bl.a. at fjerne blokeringer og ubalancer i energibanerne, som også kaldes meridianer. På trods af sine særlige metoder er akupunktur en af de mest eftertragtede alternative behandlingsformer på de danske sygehuse.

Akupunktur mod rygestop

Når tilførslen af nikotin fra tobakken stopper, vil kroppen føle et voksende behov for at få stillet denne trang. Dette vil komme til udtryk i abstinenser, som skyldes en pludselig ubalance i nervesystemet, der nu ikke stimuleres af nikotinen længere.

Akupunktur kan være med til at genskabe denne balance. Behandlingsmetoderne kan variere fra akupunktør til akupunktør, men den generelle behandling foregår ved, at der sættes små nåle i øret hos patienten. Disse har til formål at erstatte den manglende effekt af nikotinen, og derfor mindskes rygetrangen og abstinenserne.

Medicin versus almindelige metoder

I Danmark har medicinen for alvor taget fat. Langt de fleste som stopper med at ryge siger, at det skyldes medicin og ikke traditionelle metoder som tyggegummi med nikotin eller akupunktur (kilde).

et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Hvor I Danmark kan du finde klinikker?

  • Viborg
  • Herning
  • Aarhus
  • Grenå
  • København
  • Højbjerg
  • Aalborg
  • Randers
  • Og mange flere…

Nålene bliver ved med at sidde i cirka 10 dage, og efter disse dage er gået, vil man have undgået en meget hård tid efter rygestoppet, og man vil derfor være et stort skridt nærmere på at være ikke-ryger. Akupunktur er i sig selv ikke noget mirakelmiddel, da det blot er et hjælpemiddel til at mildne abstinenserne og rygetrangen, udfaldet af rygestoppet vil stadig være afhængigt af beslutsomheden hos patienten.

Akupunktur som videnskab

Akupunktur har i mange forsøg vist sig at hjælpe, og flere akupunktører reklamerer med succesrater på op mod 70-80 % hos deres patienter, dog er der rent videnskabeligt ikke noget bevis på akupunkturens virkning mod bl.a. rygning. Altså er der den samme usikkerhed som ved de andre alternative behandlingstyper, og beslutsomheden omkring rygestoppet er den afgørende faktor for udfaldet.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5