Rygestop bivirkninger og abstinenser – 10 værste

Vil du gerne snart i gang med et rygestop, er du sikkert interesseret i at vide, hvilke bivirkninger der kan være ved det, hvordan abstinenserne føles, og hvordan du kan tackle dem. Find ud af det herunder.

rygestop bivirkninger
Udgivet 07.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Efter mange år med jævnlig tobaksrygning har kroppen vænnet sig til en konstant optagelse af nikotin og andre giftstoffer. Man er som ryger blevet nikotinafhængig, da hjernen udsender dopamin og nordadrenalin ved indtagelse af nikotin, dette medfører, at man ved et rygestop mangler disse stoffer, hvilket fører til den kraftige rygetrang.

Rygetrangen vil ikke kun komme til udtryk ved, at man konstant vil tænke på at ryge, men ligeledes ved at kroppen på alle tænkelige måder vil sende signaler om et behov for tobak.

Disse signaler vil være i form af abstinenser, som mærkes i forskellige grad hos forskellige mennesker. For nogle vil de ikke være særligt kraftige, mens det for andre vil være en hård kamp med disse.

Effektive midler til rygestop

et billede af champix pille

Champix Rygestop Piller mod rygetrangen

Champix er et rygestopsmiddel produceret af Pfizer, som virker ved at stimulere nikotinreceptorer i hjernen og gøre rygning mindre attraktivt.

Til butik
Ad

Abstinenserne, man oplever under et rygestop, er i sig selv ikke farlige, da de er af en mental karakter, og skal derfor overvindes med en stærk viljestyrke. Samtidigt kan det være en opløftende tanke, at mange abstinenser blot er et tegn på, at kroppen er ved at blive renset.

Mange oplever abstinenserne kraftigst i starten af rygestoppet, hvorefter de begynder at forsvinde en måned efter, dog er der nogle dette først sker for efter to måneder. Det kan være en fordel at søge hjælp til rygestop og komme i kontakt med andre, der oplever/ har oplevet de samme abstinenser.

Rygestop, abstinenser, bivirkninger og symptomer

Nedenstående er en liste over abstinenser, bivirkninger og symptomer ved et rygestop.

Kraftig rygetrang

Kroppen vil skrige efter nikotin, og trangen til at ryge vil for de fleste være utrolig stor. Denne bivirkning vil særligt gøre sig gældende i de første par uger efter rygestoppet, den er ikke skadelig, og distrahering ved f.eks. dyrkelse af motion er den bedste løsning til at overvinde trangen.

Hoste

Kroppen er under en udrensning af det utal af giftstoffer, den har måtte optage gennem tobaksrøgen, deriblandt en udrensning af giftstoffer i fimrehårene i lungerne. Dette skaber en kraftig hosten, der særligt kan være hård om morgenen. Som hjælp mod hosten kan man tænke, at det blot er et tegn på, at kroppen renser sig selv efter lang tids forgiftning.

Søvnproblemer

Mange rygere har før deres rygestop fundet ro ved at ryge, og i perioden, hvor abstinenserne er på sit højeste, kan kroppen være så påvirket og hungrende efter nikotin, at man kan have svært ved at falde i søvn. Et rygestop kan derfor medføre træthed, hvilket man må kæmpe sig igennem. Denne bivirkning er midlertidig, og snart vil man igen sove godt, hvis ikke bedre end man har gjort det længe.

Læs også: Vi tester 15 forskellige blodtryksmålere

Nervøsitet og rastløshed

Flere personer bruger rygning som et middel til at få bugt med nervøsitet, derfor er det klart, at disse vil opleve problemer med nervøsitet, når de stopper med at ryge. Mange har lige såvel været vant til at tage jævnlige rygepauser, og disse tomrum man vil opleve i sin hverdag vil resultere i rastløshed. Det eneste middel mod disse symptomer er konstant at lave noget, således at man er distraheret fra sin rygetrang.

Øget appetit

En øget vægt skræmmer mange fra at stoppe med at ryge. Mange tager på efter de stopper med at ryge, da man får en øget appetit, da man ofte bare gerne vil have noget i munden, der distraherer for rygetrangen. Den voksende appetit er et godt tegn og bør udnyttes ved at spise sundt. Man kan som alternativ også tygge tyggegummi.

Læs også vores store guide til romaskiner

Humørsvingninger og depression

En bivirkning mange kæmper meget med, er rygetrangens påvirkning på humøret. I værste tilfælde kan man blive deprimeret, hvilket man så vidt muligt skal få løst hurtigst muligt. Man bør som løsning bruge meget tid med mennesker, man holder af og få støtte af disse.

Problemer med koncentration

Koncentrationsbesvær kan opstå når rygetrangen melder sig, og det kan være utroligt svært at arbejde og lignende. Man skal som løsning så vidt muligt stå i mod og distrahere sig selv ved f.eks. fysisk træning.

Diarré og forstoppelse

Kroppen er i en meget uropræget periode under rygestoppet, hvilket for nogle medfører maveproblemer, der kan komme til udtryk i bl.a. diarré og forstoppelse. Også her skal man prøve at opveje ubehagelighederne ved at huske på, at ens krop trin for trin er ved at blive røgfri.

Kløen

Kløen i huden er en bivirkning mange vil opleve, og det er et tegn på, at hudcellerne er ved at blive renset, hvilket medfører en renere hud. Undgå at klø, da det blot forværrer situationen.

Tandproblemer

Blødende og ømt tandkød, samt ømme tænder, opleves hos nogle personer, dette er igen blot tegn på, at også tænder og tandkød, som har været udsat for utroligt meget røg, er ved at blive renset og forstærket.

Video: Tidslinje fra stop til 100 % ikke-afhængig

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5