Hortons hovedpine

Hortons hovedpine er en frygtelig lidelse, og er du bange for, at du lider af den, bør du søge læge. Den kan ikke helbredes, men den kan holdes nede med medicin, så du i mange tilfælde kan undgå anfald.

Hortons hovedpine
Udgivet 22.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det er meget smertefuldt at have Hortons hovedpine, og der er kun meget få midler, der virker mod det. Det er muligt at forebygge anfaldene, og de fleste får heldigvis kun anfaldene i perioder.

Hortons hovedpine er en meget smertefuld form for hovedpine, der ikke ligner nogen andre former for hovedpine. Når du får et anfald, får du ondt i det ene øje. Det føles typisk enten som om, du får en kniv stukket i øjet, eller at der er nogen, der bokser mod dit øje indefra hoved.

Video: Dokumentar om Hortons hovedpinen

I nogle tilfælde kan du også få ondt i tænderne, øret eller bihulerne, fordi smerten stråler ud til de områder.

Når du får et anfald af Hortons hovedpine, vil det som regel være fuldstændig umuligt for dig at sidde eller ligge stille. De fleste går rundt i rummet, mens de holder sig for det ene øje. Andre sidder ned og rokker frem og tilbage for at holde smerten ud.

sumatriptan mod migræne

Sumatripan mod hovedpine

Sumatriptan er behandling for migræne i form af en tablet, der forhandles af medicinalfirmaet Aurobindo. Det er en generisk udgave af produktet Imigran.

Læs mere her
Ad

Nogle finder smerten så forfærdelig og voldsom, at de slår hovedet ind i væggen for at føle en anden form for smerte.

Denne form for hovedpine bliver også kaldt klyngehovedpine, fordi den rammer periodevis i klynger. Du vil derfor typisk have perioder på en til to måneder, hvor du får mindst 1 og ofte flere anfald af Hortons hovedpine om dagen.

Derefter går det væk, og der kan gå måneder og i nogle tilfælde år, inden du får en periode med anfald igen. De fleste oplever, at deres perioder med hovedpine ligger om vinteren.

Hvis du har kronisk Hortons hovedpine, får du dog anfald hele tiden.

Video: Sådan ser det ud, når du får et anfald

Et anfald af Hortons hovedpine starter som regel uden varsel, og der går ofte kun få minutter, fra du får de første smerter, til smerterne er oppe på fuld styrke.

Derudover vil det øje, som det gør ondt i, som regel være rødt og løbe i vand, området rundt om øjet er hævet, og dit øjenlåg hænger lidt. Din næse vil enten være stoppet, eller den vil lige som dit øje løbe.

Når du får et anfald, er det som regel det samme øje, som du får et anfald på hver gang.

Hvorfor får man Hortons hovedpine?

Der er ingen, der ved, hvorfor Hortons hovedpine opstår. Konkret sker der det, når du får et anfald, at blodårerne bag ved dit ene øje udvider sig, og at der bliver frigivet en række signalstoffer, der påvirker smertebanerne og får det til at gøre ondt i dit øje.

Forskerne har fundet ud af, at blodgennemstrømningen i området hypotalamus i hjernen bliver påvirket, når du har et anfald. Hypotalamus er kroppens biologiske ur. Mange Horton-patienter har kun anfald om vinteren og får et anfald 1-2 timer efter, at de er gået i seng.

sumatriptan mod migræne

Sumatripan mod hovedpine

Sumatriptan er behandling for migræne i form af en tablet, der forhandles af medicinalfirmaet Aurobindo. Det er en generisk udgave af produktet Imigran.

Læs mere her
Ad

Forskerne er derfor ved at undersøge, om det er hypotalamus, der styrer, at anfaldene kommer til at ligge på et bestemt tidspunkt og en bestemt årstid.

Er Horton hovedpine arveligt?

De fleste af dem, der lider af Hortons hovedpine, er ikke i familie med en, der også har sygdommen. Kun 7 % af Horton-patienterne er i familie med en, der også lider af de kraftige hovedpiner. Der er derfor ikke noget, der umiddelbart tyder på, at sygdommen er arvelig.

Det kan dog godt være, at det er dine gener, der gør, at du får sygdommen, men at den så ikke er i ”udbrud” hos alle.

Hvem lider typisk af Hortons hovedpine?

Man regner med, at en ud 1000 personer lider af Hortons hovedpine. Det gør, at der er cirka 5000 mennesker i Danmark, der har sygdommen. Det kan dog være svært at danne et fuldt overblik, da der er mange, der først sent får en diagnose.

Det er ofte dem, der har strålesmerter ud i tænderne eller ørerne og derfor tror, at der er noget galt med de områder.

Størstedelen af dem, der lider af Hortons hovedpine er mænd. Det drejer sig om 85 %. 10-15 % af dem, der har sygdommen, har kronisk hovedpine. Det vil sige, at de ikke har perioder uden anfald, men altid kan få et anfald.

Det normale er, at du får sygdommen, når du er 20-40 år gammel, men der er også nogle, der får den allerede, når de er børn eller teenagere.

Hvor længe varer et anfald?

Det er meget forskelligt, hvor længe et anfald af Hortons hovedpine varer. Det kan være alt fra en halv time til tre timer.

Hortons_hovedpine_varighed

Det er også meget forskelligt, hvor mange anfald du får på en dag. Det normale er, at du får et til to anfald om dagen, men der er også nogle, der er så uheldige, at de får helt op til otte anfald om dagen.

Anfaldene kommer typisk i de vågne timer. Derudover er der mange, der får anfald en til to timer efter, at de har lagt sig til at sove om aftenen.

Hvad kan udløse et anfald ?

Der er en række ting, der kan påvirke Hortons hovedpine, selvom man ikke ved præcis, hvorfor det opstår.

Mange oplever, at de får et anfald, når de slapper af. Det kan være efter, at de har været på arbejde en hel dag og så endelig kommer hjem og kan lægge sig på sofaen.

Andre oplever, at de får et anfald, når de har lagt sig til at sove. Typisk bliver du vækket en eller to timer efter, at du har lagt dig til at sove med stærke smerter i øjet.

Stress kan påvirke Hortons hovedpine

Det er aldrig sundt for din krop, at du er stresset, specielt ikke i længere tid ad gangen, men når du lider af Hortons hovedpine, skal du passe meget på med det. Stress er en af de faktorer, der kan være med til at udløse anfald. Det er derfor vigtigt, at du passer på dig selv.

Samtidig er sygdommen i sig selv meget stressende, fordi du ikke kan vide, hvornår du får et anfald, og hvornår du ikke gør. Det er derfor en god ide, at du arbejder med, hvordan du kan håndtere din stress.

Både den, der er relateret til sygdommen, og den, der kommer fra andre faktorer i dit liv for eksempel arbejde, økonomi eller problemer med din partner eller dine børn.

Alkohol kan påvirke det

En anden faktor, der kan udløse et anfald af Hortons hovedpine, er alkohol. I de perioder, hvor du får anfald, kan et halvt glas rødvin eller øl være nok til at udløse et anfald. Det skyldes, at alkohol er med til at udvide blodkarrene i hjernen, og at det er med udløse et anfald hos dig.

hortons_hovedpine_alkohol

Du bør derfor helt holde dig fra alkohol, når du har en periode med anfald. Når perioden er slut, vil du sagtens kunne drikke alkohol igen.

Nitroglycerin kan sætte gang i Hortons hovedpine

Nitroglycerin bliver brugt i en lang række forskellige former for medicin. Det er for eksempel hjertemedicin, potensmedicin og medicin, der forebygger blodpropper. Nitroglycerin udvider også blodkarrene og kan derfor også være med til at udløse et anfald hos dig.

Når du er i en periode, hvor du får anfald, skal du derfor undgå disse former for medicin. Når du er ude af perioden med anfald, kan du sagtens begynde at tage medicinen igen.

Hvis du har problemer med hjertet eller har høj risiko for at få blodpropper, bør du tale med din læge om, hvordan du kan blive medicineret, så din medicin ikke kommer til at udløse anfald af Hortons hovedpine hos dig.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Når du får et anfald, som du tror, er Hortons hovedpine, er det vigtigt, at du går til lægen, så du kan blive undersøgt. Det bedste er, hvis din læge kan se dig have et anfald, men som regel vil du ikke selv kunne køre bil, når du har et anfald.

Du er derfor afhængig af, at en anden kan køre dig. Derudover kan det være svært at nå til lægen eller på skadestuen, fordi et anfald som regel varer i så forholdsvis kort tid, typisk 45 minutter til en time.

Din læge er derfor ofte nødt til at stille diagnosen på baggrund af det, som du og din familie fortæller. Du kan få en til at tage et billede af dig, når du har et anfald. Det kan hjælpe din læge til at stille diagnosen.

Hortons hovedpine har nogle meget karakteristiske symptomer, så det er ikke svært for lægen at diagnosticere, men det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det ikke er alle læger, der kender til sygdommen, fordi den er så forholdsvis sjælden. Så stiller din læge diagnosen migræne eller spændingshovedpine og du ikke føler det er den rigtige diagnose, så spørg om det kunne være Hortons hovedpine.

En del patienter bliver fejldiagnosticeret i starten

Nogle Hortons-patienter må et langt forløb igennem, inden de får en diagnose. Det er særligt dem, der har strålesmerter ud i andre dele af hovedet, men det kan også være på grund af en læges uvidenhed, at der kan gå lang tid, før du kan få en diagnose.

Nogle, der lider af strålesmerter ud i tænderne, har oplevet at få hevet tænder ud og gå til tandlægen et utal af gange – uden det ønskede resultat, at smerterne stoppede, selvfølgelig.

Andre har været utrolig mange gange hos en øre-næse-hals-specialist, fordi de havde utrolig ondt i ørerne, og deres læge har højst sandsynligt hver gang sagt, at der altså ikke var noget i vejen med deres ører.

Selvom det ikke er rart at lide af Hortons hovedpine, er det for mange en lettelse, når de endelig får en diagnose. Så kan de endelig kæde de mange forskellige symptomer sammen og begynde på en behandling af dem.

Behandling af Hortons hovedpine

Der findes to måder til effektivt at dæmpe smerterne ved et anfald af Hortons hovedpine: du kan enten indånde ren ilt, eller du kan indsprøjte migrænemedicinen sumatriptan i området rundt om øjet.

Hortons hovedpine oxygen lindring

I øjeblikket har man ikke kendskab til andre behandlingsformer, der kan virke smertelindrende.

Af en eller anden grund får du ikke smertelindring af sumatriptan på andre måder end ved at injicere det i dit ansigt. Sumatriptan fås også som tabletter, næsespray og stikpiller, men de virker ikke smertelindrende for dig.

Forebyggende behandling af Hortons hovedpine

Når du begynder at få anfald af hovedpine efter en pause, skal du hurtigt i gang med at tage forebyggende medicin mod anfaldene. Det er med til at gøre, at du får meget færre anfald, og at de anfald, som du får, ikke kommer til at være så smertefulde.

Du vil som regel få en calcium-blokker som Verapamil til at forebygge anfaldene. Medicinen er egentlig udviklet til behandling af forhøjet blodtryk og hjerterytmeforstyrrelser, men den virker også mod Hortons hovedpine. Inden Verapamil er begyndt at virke, får du binyrebarkhormon, der også kan virke lindrende.

Når din periode med klyngehovedpine slutter, kan du holde op med at tage medicin to til tre uger efter. Når den næste periode starter, er det vigtigt, at du kommer hurtigt i gang med at tage medicin igen.

Forebyggelse af kronisk Hortons hovedpine

Hvis du lider af kronisk Hortons hovedpine, hvor din hovedpine ikke kommer i perioder, men du hele tiden risikerer at få et anfald, får du en anden form for medicin til at forebygge anfald.

Det er lithium, der normalt bliver brugt til at behandle folk med mani, men det virker også mod Hortons hovedpine. Man mener, at det er fordi, lithium går ind og påvirker de signaler, som nervecellerne sender til hinanden.

Det er vigtigt, at du får den helt rette koncentration af lithium. Hvis du får en for lav dosis, vil du stadig få anfald, og hvis du får en for høj dosis, kan du blive forgiftet af det. Derfor skal du have taget blodprøver for at sikre, at din dosis er rigtig.

Chip i hjernen hjælper også

Siden 2011 har Rigshospitalet tilbudt en behandling af Hortons hovedpine, hvor de indopererer en chip med en antenne i overkæben under det øje, som du får anfald i.

Når du kan mærke, at et anfald er på vej, kan du holde en remote op til chippen, så den bliver aktiveret. Chippen kan derefter stoppe eller mindske det anfald, der er ved at starte.

Vil du vide mere om Hortons hovedpine kan du se denne film fra Horton foreningen:

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5