hvad-er-argan-olie

Hvad er argan olie?

Hvad er argan olie?

Argan olie, der også går under betegnelsen Marokkos flydende guld, er gået hen og er blevet ekstremt populært verden over, og dette af mange forskellige årsager. Navnet Marokkos flydende guld kommer af oliens varme, gyldne farve, som får olien til at fremstå som værende ekstra eksklusiv.
[toc] Foruden at argan olie kan bruges som et supplement til den daglige skønhedspleje, så er olien også kendt for at være et mirakelmiddel ved diverse sygdomme. Argan træet, der oprindeligt er kendt som træsorten Argania Spinosa, findes i Marokko, hvor den lokale befolkning i hundredevis af år har udvundet argan olie fra argan træets nødder for at anvende olien til både kosmetiske og gastronomiske formål.

argania spinosa i spanien

Den marokkanske befolkning har længe kendt til argan oliens mange gode egenskaber såsom dens evne til at behandle tør og skadet hud samt tørt og spaltet hår, idet olien blødgører, nærer og beskytter både hår og hud. Olien bliver derfor både anvendt til at forebygge og bekæmpe diverse hudsygdomme.

Derudover er olien særligt kendt i Marokko grundet dens sundhedsmæssige goder ved indtagelse. I Marokko er argan olien kendt for at være et præparat til behandling af sukkersyge, og man mener desuden, at den skal kunne være i stand til at forebygge gammelmandssukkersyge (type 2 diabetes).

Hvis argan olie skal være af den bedst mulige kvalitet, hvormed olien også vil have optimale egenskaber, så skal argan træets nødder forarbejdes, og argan olien presses på en helt speciel måde. Da selve proceduren er så specifik, betyder det altså også, at de forskellige argan olier på markedet varierer meget i kvalitet.

Sådan laves argan olien

Har du nogensinde undret dig over, hvordan man laver argan olie? Se denne video om hvordan olien udvindes og bliver til det flydende guld.

Argan olie til madlavning og kosmetik

I vesten er olien mest kendt for dens kosmetiske egenskaber, og den kan findes som ingrediens i samtlige beauty-produkter, heriblandt i shampoo, balsam, hårolie, cremer etc., men man kan også få ren argan olie uden andre tilsætningsstoffer. Der er ikke den helt store forskel på ren argan olie til kosmetiske formål og argan olie til madlavning, ud over at argan nødderne bliver svagt ristet, før de presses, når det er madlavningsolie, som skal fremstilles.

argan kan bruges til madlavning
Argan kan bruges i din madlavning eller shampoo!

Det betyder altså, at den kosmetiske argan olie bliver presset af uforarbejdede og rå argan kerner, mens den spiselige olie bliver presset af ristede kerner. Den overordnede opskrift på optimal argan olie er simpel, men specifik, og er som følger:

  • Frugterne fra argan træerne plukkes eller samles op fra jorden og bliver herefter bragt tilbage til landsbyerne. I landsbyerne skal kernerne, som findes i frugternes nødder, forarbejdes og tørres.
  • Herefter skal olien presses ud af kernerne, og dette skal foregå stille, roligt og ved en meget lav temperatur for at sikre det bedst mulige produkt. Kernerne kan blive presset flere gange, men når man snakker om jomfru argan olie, så er det olie, der stammer fra den første presning af kernerne.
  • Efter olien er blevet presset ud af nødderne, så skal den filtreres, således at alle urenheder og restprodukter bliver fjernet, og man står tilbage med en helt ren argan olie, der er et 100% rent naturprodukt. Grundet oliens høje indhold af E-vitamin, så kan den rene argan olie typisk holde i op til 2-3 år efter presning.

Hvorfor vælge argan olie?

Argan olie, hvis kliniske navn er Argania Spinosa Kernel Oil, er som tidligere nævnt i stand til at gøre store underværker, og dette særligt på det kosmologiske område, men præcis hvorfor er argan olie så fantastisk? Hvis man tager et hurtigt kig på oliens bestanddele, så er det ikke så underligt, at argan olien er kendt som et sandt mirakel middel.

Vitaminer, mineraler og antioxidanter

Argan olie er nemlig rig på E-vitamin, der er en stærk antioxidant, og F-vitamin, som ligeledes er en antioxidant, og disse er vigtige for mennesker, idet de reagerer med de frie radikaler som findes i vores krop, og som ellers er skadelige, eftersom de kan oxidere sunde kemiske stoffer og organer i kroppen.

vitaminer og antioxidanterAntioxidanterne er med andre ord til for at forebygge mod, at frie radikaler angriber kroppens celler og væv, hvorfor antioxidanter er essentielle for mennesker. Derudover har olien et højt indhold af carotener, som i kroppen bliver omdannet til A-vitamin, hvilket er med til at speede hudens restaureringsproces op og stimulerer vitaminet colagendannelsen i huden, og dette kan eksempelvis være nyttigt, hvis man er blevet solskoldet, eller hvis man lider af en hudsygdom.

Argan olie indeholder desuden phenoler, hvoraf nogle er antioxidanter, som blandt andet har en antiseptisk virkning, hvilket betyder, at de kan forebygge og bekæmpe dårligdomme såsom betændelse, mens andre er antiflammatoriske, hvilket betyder, at de modvirker smerte, hævelse og ømhed.

Argan oliens specielle fedtsyresammensætning

Hertil har argan olien et højt indhold af essentielle fedtsyrer såsom omega-3-fedtsyrer, omega-6-fedtsyrer og omega-9-fedtsyrer. Over 70 % af argan olien består af de umættede fedtsyrer oliesyre og alfalinolsyre, som er kendt for deres fugtgivende evner samt deres genoprettende, helende og opstrammende effekt.alt du skal vide om fiske olie

Oliesyre virker desuden inflammatorisk og modvirker dermed smerte, hævelse og rødme, og alfalinolsyren hjælper desuden med at gøre huden mere elastisk og er dermed med til at styrke og pleje huden.

Grundet argan oliens specielle sammensætning af essentielle fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter, så er olien velegnet til både pleje og forebyggelse på en lang række områder, dette eksempelvis hud, hår, negle og meget mere, hvilket du kan læse mere om i de følgende afsnit.

Hvorfor er argan olien så dyrebar?

Argan olie er i dag en vigtig eksportvare i Marokko, og dette særligt grundet det faktum, at den type af Argan træer, der kan producere nødder, udelukkende findes i Marokko. Man har tidligere forsøgt sig med at plante træerne i andre lande for at få del i den eksklusive olie, men dette uden held, da det simpelthen ikke har været muligt for træerne at bære frugt andre steder end i Marokko.

argan i marokko
Langt de meste arganolie udvindes i dag i Marokko.

 

En anden grund til at argan olien er blevet så vigtig en eksportvare skyldes helt simpelt også dens enorme og fortsat voksende popularitet i resten af verden. Hvis du synes, at argan olie ligger i den dyre ende, så skyldes det helt simpelt, at argan træerne er truede, hvilket betyder, at olien er svær at få fat i, og derudover er argan olie en af de bedste organiske olier på markedet.

Argan træet er faktisk på UNESCO’s liste over truede træsorter, og på grund af argan træets status som værende en truet træsort, så må argan træer ikke fældes eller bruges af lokalbefolkningen. Argan træerne vokser oprindeligt vildt i de tørre omgivelser i Marokkos ørken, men der er også blevet plantet argan træer rundt om i reservater og plantager i et forsøg på at redde træet fra udryddelse.

Når det nu er sagt, så skal man ikke få dårlig samvittighed over at benytte sig af olie fra argan træet, for olien kommer netop fra træets frugter, som indeholder de oliefyldte kerne. Det betyder altså, at man ikke skader eller belaster argan træerne, når man fremstiller argan olie, hvorfor du med god samvittighed kan anvende dig af den eksklusive olie.

hvad-er-argan-olie

Thorbjørn Petersen

doc24.dk

Find mere information her

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn er uddannet fysioterapeut, men har i de seneste år fokuseret mere på sind og krop. Thorbjørn elsker at hjælpe vores mange læsere med at få besvaret nogle af deres spørgsmål via brevkassen.