Hvad er brystreduktion?

Brystreduktion er en kosmetisk operation, hvor en del af huden og brystvævet fjernes. På denne måde reduceres størrelsen af brystet, samtidig med at brystet formes til en ønsket form.

Udgivet 01.06.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det samlede antal af brystreduktioner i Danmark kendes ikke, men det skønnes til at være omkring 600 kvinder årligt. Dog får mange mænd også foretaget brystreduktion. Dermed er det en kosmetisk operation for begge køn.

De typiske årsager, til at en brystreduktion ønskes, er:

 • Bryster af forskellige størrelser
 • Meget store bryster, der hænger
 • Bryster af abnorm form
 • Ryggener samt skulder- og nakkesmerter

En brystreduktion foretages både i offentligt og privat regi. For at få operationen foretaget i det offentlige kræver det visse krav i forhold til vægt og højde. Derudover kræver det, at brystreduktionen skal fjerne cirka 400 gram pr. bryst.

 

Brystreduktion priser – hvad koster det?

Priserne på en brystreduktion varierer meget fra klinik til klinik. Får du foretaget en operation, vil priserne typisk ligge mellem 30.000-42.000 kroner. Det kræver altså en god opsparing at få foretaget operationen.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

Mange vælger også at oprette et lån for at få råd til operationen. Uanset valget er det vigtigt at overveje, hvorvidt økonomien holder til udgiften.

Selvom 30.000-42.000 kroner er mange penge, er det alligevel penge, der i mange tilfælde er yderst godt lagt ud. Store bryster kan både være en psykisk og fysisk belastning – og faktisk er det for nogle hæmmende.

Ved at få reduceret brysternes størrelse bliver de både fastere, mindre og lettere, og dette forøger livskvaliteten for mange.

Opfylder du visse kriterier for brystreduktion, kan du få foretaget operationen på et medicinsk grundlag. Her vil det offentlige sundhedsvæsen dække din operation, hvilket er en stor økonomisk fordel.

Dog vil operationen ikke foregå på et offentligt hospital, da kosmetisk plastikkirurgi ikke foretages på offentlige hospitaler i Danmark.

For at få foretaget brystreduktionen på et medicinsk grundlag skal du være normalvægtig og have udtalte fysiske gener. Disse gener inkluderer bl.a. hudinfektioner, smerte i ryg, skuldre og nakke etc.

Læs Rigshospitalets pjece med information om brystreduktion her.

Brystreduktion før og efter – hvad skal du være opmærksom på

Inden operationen skal du følge en række foranstaltninger. Disse er for din egen sikkerheds skyld, og følger du anbefalingerne, vil dit resultat have den bedste sandsynlighed for at blive flot. Det varierer fra klinik til klinik, hvad anbefalingerne før operationen er. Dog skal du typisk:

 • Stoppe rygning mindst fire uger før (og efter) operationen. Ryger du, øges infektionsrisikoen, og det kosmetiske resultat er under indflydelse.
 • Ophøre indtagelse af acetylsalicylsyre mindst fire uger før (og efter) operationen. Dette tæller bl.a. Treo, Aspirin og Magnyl.
 • Købe Panodil med 500 mg, der dækker et forbrug på en uge
 • Handle ind og lave mad til en uges forbrug. Den første uge efter operationen handler om at koncentrere sig om restitution.
 • Aftale med pårørende om, at du skal hentes to timer efter operationen. Derudover skal du gerne passes af en pårørende 24 timer efter operationen.
 • Efterlade piercinger og smykker derhjemme
 • Iklæde dig behageligt og løst tøj – helst flade sko og trøje med lynlås.

Efter brystreduktionen vil du højst sandsynligt blive overrasket over, at smerterne ikke er så mange til at starte med. De kan dog komme løbende, og disse skal du afhjælpe med smertestillende medicin.

Efter operationen vil du blive vejledt i brug af smertestillende medicin – oftest vil du anbefales to Panodiler af 500 mg tre gange dagligt. Dertil vil du i de fleste tilfælde også blive rådgivet om brug af en støttende bh.

Lad dig ikke forskrække af misfarvninger i huden eller blodsivning fra sårene. Dette er helt normalt. Småsiver der lidt blod fra sårene, skal du lægge et rent klæde eller gaze henover det og trykke let i omkring 20 minutter.

Dette stopper blødningen. Omkring to uger efter operationen vil eventuelle tråde typisk fjernes. Sport og hårdt arbejde bør du vente med at udføre, indtil der er gået fire uger efter brystreduktionen.

Har du spørgsmål, eller føler du dig utryg efter operationen, vil du i de fleste tilfælde kontakte klinikken eller privathospitalet igen. De kender til dit forløb og vil vejlede dig godt på vej igen.

Kontrol af din brystreduktion

Efter operationen er udført, skal du som patient til efterfølgende kontroller. Igen afhænger antallet og procedurer af den enkelte klinik eller privathospital.

Læs også: Brystforstørrelse i København

Som regel tilbydes en kontrol 1-2 uger efter operationen, mens en afsluttende kontrol tilbydes efter seks måneder. Ønsker du eller klinikken at foretage før- og efterbilleder af processen, er det ved den afsluttende kontrol, at det sidste billede tages.

Det er forståeligt, at patienter er nysgerrige på resultatet allerede efter operationen. Dog vil det endelige resultat først være at se omkring tre måneder efter operationen.

Arrene kan tage helt op til 1-1½ år om at hele, og det gælder derfor om at væbne sig med tålmodighed. Undgå direkte sollys på arrene i denne periode, da det forværrer helingsprocessen.

Bliver arrene hårde og røde, er det helt normalt. Arrene kan opleves hårde og røde op til et år efter operationen.

Brystreduktion mænd – en hyppig operation

Ønske om brystreduktion opstår hos både kvinder og mænd. De mænd, der oplever forstørrede bryster, skyldes i de fleste tilfælde medicin, sygdom, overvægt eller hormonforstyrrelser.

Som mand er det bedst at få foretaget en lægelig vurdering på årsagen af de forstørrede bryster. Det er typisk også lægen, der efterfølgende vil tage stilling til, hvorvidt eventuelle undersøgelser og operationer er nødvendige.

Mange mænd oplever forstørrede bryster i puberteten. Det er en helt ufarlig tilstand, men alligevel generende og skræmmende. Derfor er brystreduktion hos mænd en relativ hyppig operation.

Selvom brystudviklingen er almindelig at se i puberteten, kan det forekomme i alle aldersgrupper. Mandebrysterne kan udover at vokse i puberteten ligeledes komme til at hænge efter et vægttab.

Her vælger mange mænd også at få foretaget en brystreduktion.

For at du som mand kan få en operation, skal du være normalvægtig og ikke bruge anabolske steroider. Du vælger generelt mellem tre forskellige muligheder:

 • Åben kirurgi, hvor overskydende hud fjernes
 • Fedtsugning, hvis fedtvævet er det primære i brystet
 • Kombineret åben kirurgi og fedtsugning, hvis fedtdannelsen er relativ stor

For at finde den bedste løsning for dig bør du tale med din læge eller en plastikkirurg.

Overvejer du at få foretaget en fedtfrysning? Så læs vores store guide om det.

Brystreduktion billeder – tjek kvaliteten

Overvejer du at få foretaget en brystreduktion, er det en særdeles god idé at se før- og efterbilleder igennem. På denne måde kan du se konkrete resultater fra tidligere operationer.

Søg på diverse privathospitaler eller klinikkers hjemmesider for at se deres resultater. Det er ligeledes en god indikation af, hvordan privathospitalet eller klinikken tidligere har foretaget operationerne.

Langt fra alle privathospitaler og klinikker udfører brystreduktioner med samme resultat, og derfor er det vigtigt at undersøge den specifikke klinik eller privathospital.

Når du ser på forskellige billeder af brystreduktioner, er der forskellige ting, du bør lægge mærke til. Først og fremmest skal du selvfølgelig se på helhedsindtrykket af billedet.

Er brysterne symmetriske? Og er de lige store? Derefter er det fordelagtigt at se på resultatet af brystvorterne. Har de et flot og naturligt udseende?

Og ligner de hinanden? Dernæst skal du undersøge arrene. Er de helet naturligt? Og er de placeret et diskret sted?

I forlængelse af før- og efterbillederne er det godt at undersøge billeder med tilhørende information omkring patienten. Der kan nemlig være mange forskellige grunde til, at kvinder og mænd får foretaget brystreduktioner.

Ved at læse oplysninger om den enkelte patient samt se før- og efterbilleder kan du måske identificere dig med nogle af patienterne og dermed bedre forestille dig processen med henblik på dig selv.

Brystreduktion kombineret med løft af vorter

Når en brystreduktion foretages, sker det som regel i kombination med et løft af området med brystvorterne. Disse to områder skal nemlig passe sammen, og det vil de i de fleste tilfælde ikke gøre, hvis ikke begge områder opereres samtidigt.

Derudover fjernes typisk den nederste del af brystkirtelvævet samt fedtet dertil. På denne måde er det altså ikke alene en reduktion af brystet under operationen, men flere foretagender som giver et bedre helhedsbillede efterfølgende.

Under operationerne kan flere forskellige metoder anvendes. Det betyder, at arrene kan placeres på forskellige måder. Den mest almindelige placering af arrene er brystfolden under brystet og lodret ned fra brystvorteområdet.

Andre almindelige teknikker er ved at placere arret tværgående i brystfolden. Den valgte teknik afhænger af, hvor meget af brystet der skal reduceres væk.

Arrets placering og heling er for mange ekstremt vigtige aspekter. Dette er forståeligt, da arret har indflydelse på det æstetiske udtryk af brystet.

For at højne sandsynligheden for et flot ar, er det vigtigt at overholde de forskellige retningslinjer udstedt af klinikken eller privathospitalet. Sørg for ikke at ryge, spis sundt og varieret, undgå direkte sollys, og forhold dig i ro.

Komplikationerne forbundet med en brystreduktion

Ligesom alle andre operationer er der komplikationer forbundet med en brystreduktion. Komplikationerne og følgevirkningerne for denne type operation er:

 • Infektion
 • Blødning
 • Amning
 • Tab af følesans
 • Resultat

Efter du er blevet opereret, er der risiko for infektion. Oplever du tegn på infektion, skal du tilses af en læge. Infektionstegnene er rødme, feber og smerter.

Får du en infektion, skal denne behandles med antibiotika. Risikoen for, at infektion opstår, er omkring en halv procent.

Blødninger efter en brystreduktion forekommer blandt 1-2 procent af patienterne. Blødning vil vise sig ved, at brystet bliver mere smertende og vokser.

Her kan det være nødvendigt at foretage en operaration yderligere for at standse blødningen og tømme blodet.

Omkring halvdelen af de kvinder, som får foretaget en brystreduktion, vil opleve problemer med amning. Risikoen for ammeproblemer afhænger af andelen af fjernet væv samt operationsmetoden.

Regner du derfor med at få børn i fremtiden, og har du et ønske om at amme dem selv, bør du overveje brystreduktionen en ekstra gang.

I brystreduktioner påvirkes følesansen ved brystområdet og i huden på brystet. Tab af følesans kan ske i nogle tilfælde. Nogle patienter vil opleve skærende smerter og ubehagelige stik i brystet, som oftest forsvinder igen.

Slutteligt er det vigtigt at understrege, at resultatet af en brystreduktion ikke altid bliver, som patienten havde forventet. Arrene kan blive synlige og grimme, hvor det regnes med, at omkring fem procent vil danne grimme ar.

Patienter med mørk hudtype vil i højere grad opleve problemer med grimme ar. For at få et flot resultat i så lang tid som muligt gælder det for patienten om at holde en konstant vægt.

Forløbet under konsultationen og operationen

Har du et ønske om at få en brystreduktion, skal du tale med din praktiserende læge. Herefter kan du få en henvisning i din hjemregions plastikkirurgiske afdeling.

Skyldes dit problem ren kosmetik, er det en privatklinik, du skal tage kontakt til. Konsulter gerne flere forskellige klinikker, inden du tager beslutningen om, hvorvidt du vil behandles eller ej.

Under konsultationen vil en speciallæge i samråd med dig foretage grundig gennemgang af din baggrund, sygdomme, medicinindtag, allergier og tobaksforbrug. Herefter vil brysterne undersøges, og operationen samt forløbet dertil vil gennemgås.

Komplikationer, følgevirkninger, arrenes placering og brysternes form bliver ligeledes gennemgået, sådan du har helt styr på alle tingene i forhold til operationen. Er du 35 år eller derover og kvinde, rådes du til at få taget en mammografi før brystoperationen.

Selve operationen vil foregå, imens du er fuldt bedøvet. Operationen tager som regel to timer. Her vil en del af brystets kirtelvæv fjernes samt hudområder og fedt under brystet og omkring brystvorteområdet.

Det varierer fra kirurg til kirurg, hvorvidt et dræn vil placeres ved brysterne for at opfange overskydende væske. Nogle kirurger vil også foretage en fedtsugning i forbindelse med operationen.

Læs også: Brystforstørrelse i Aarhus

Dette vil typisk være ved områder omkring brystet – især området ud mod armhulen. Så snart operationen er færdig, vil du opholde dig i et opvågningsområde med særligt uddannet sygeplejepersonale.

Her vil du blive holdt tæt øje med. Når bedøvelsesmidlernes virkning er ude af kroppen, henvises du til en almindelig sengestue.

I de fleste tilfælde vil du være indlagt i 1-3 dage – men nogle privatklinikker sender også deres patienter hjem efter seks timer. Anvend en speciel bh med ekstra god støtte 2-3 måneder efter operationen.

Forhold dig i ro 4-6 dage efter operationen, og hav adgang til smertestillende medicin. Få med fordel hjælp i hjemmet gennem den første periode.

Du kan typisk starte med at arbejde igen 8-10 dage efter, mens fitness og sport først må genoptages 4-6 uger efter.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5