Fedtfrysning – Alt du bør vide om fænomenet

Drømmer du om at blive slank i en fart, kan en fedtfrysning virke som den rigtige løsning for dig. Men hvordan foregår en fedtfrysning, hvilke resultater kan du regne med, og hvor ondt gør det egentlig?

fedtfrysning guide
Udgivet 05.08.2021 | Senest redigeret 01.09.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hvad er fedtfrysning?

Mange har nok hørt om, at fedtfrysninger på nærmest magisk vis kan fjerne fedtdepoter på kroppen, og noget af det, der tiltaler rigtig mange, er, at det er en behandling helt uden kirurgiske indgreb.

Der er dermed langt færre bivirkninger ved fedtfrysning frem for en operation, og det gør blandt andet, at du sagtens kan tage på arbejde dagen efter, hvorimod du ved et kirurgisk indgreb ofte må blive hjemme i flere dage for at hvile og for at dæmpe hævelsen og eventuelle smerter samt lade såret hele.

Fedtfrysning er kort sagt en behandling, som går ud på, at uønskede fedtdepoter på kroppen nedkøles eller nærmere sagt nedfryses, for temperaturen ved en fedtfrysning når helt ned til omkring -7 grader.

cerix logo

CeriX klinik

Cerix er en af Danmarks mest populære kliniker indenfor fedtfrysninger. Servicen er god og vigtigst af alt, så er kvaliteten af de udførte behandlinger ekstrem høj.

Læs mere hos Cerix
Ad

Den lave temperatur får fedtcellerne til at krystallisere, det bevirker, at de slås ihjel, og de vil efter nogen tid naturligt blive udskilt fra kroppen. Det er derfor en lidt langsommelig proces, hvor du først kan se det helt endelige resultat efter nogle uger eller måneder. Kroppen kan nemlig ikke både nedbryde og udskille fedtceller på meget kort tid, men forskning har vist, at der er gode resultater at se efter nogle uger eller måneder.

Hvor stammer fedtfrysning fra

Fedtfrysning er en forholdsvis ny teknologi. Det var forskere, der forskede i fedme ved Harvard Universitet i samarbejde med læger fra Massachusetts General Hospital (begge beliggende i USA), der fandt frem til teknologien i 2005.

Efter nogle år med forskellige afprøvninger i praksis samt mere forskning blev metoden i 2010 godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Det blev i USA meget hurtigt et meget populært alternativ til eksempelvis fedtsugninger, og i dag udføres der i landet hele seks ikke-kirurgiske fedtfrysninger for hver fedtsugning, der udføres.

Fedtfrysning versus fedtsugning?

Hvad er forskellen egentlig mellem de to former for fedtreduktion? I denne video fra AK Nygart kan du se nærmere mellem de to typer:

Hvordan virker fedtfrysning?

Fedtfrysning er kort sagt en ufarlig og fuldstændig kontrolleret nedkøling af fedtceller på et specifikt område af kroppen.

Man har ved forskning og undersøgelser fundet ud af, at hvis man udsætter et bestemt område eller punkt på kroppen for nedkølingen, er det kun fedtcellerne, som bliver påvirket af dette. Derfor tager hverken væv eller andre celler i kroppen skade af nedkølingen, og det er også én af grundene til, at der er meget få, for ikke at sige næsten ingen, bivirkninger ved fedtfrysning.

CeriX.dk er Danmarks største klinik som tilbyder fedtfrysning med lokation i København, Odense, Aalborg og Esjberg

Fedtfrysning er genialt til dem, som ønsker at tabe sig på et specifikt område af kroppen. Det er uhyre svært at styre, hvor på kroppen fedtet vil blive nedbrudt ved at motionere og træne. Og hvordan skal du træne, hvis fedtdepoterne har samlet sig på hagen? Her er fedtfrysning en oplagt mulighed til at komme af med de genstridige fedtdepoter, uanset om det er dobbelthagen, mormorarmene maven eller et helt fjerde sted. Hvilke områder, der med fordel kan behandles med fedtfrysning, kommer vi til senere i artiklen.

Har det nogen effekt?

Men virker fedtfrysning så? Ja, det kan man roligt sige. En fedtfrysning går nemlig ind og nedsætter antallet af fedtceller på området. Efter en enkelt behandling vil du opleve, at hele 20-25 % af fedtcellerne på området er nedbrudt og udskilt af kroppen.

hvad koster fedtfrysning

Dette resultat opnår du 8 til 12 uger efter behandlingen, da kroppen er forholdsvis lang tid om at udskille de ødelagte fedtceller. Behandlingen kan så gentages efter de 12 uger, hvis du ønsker en yderligere fedtreduktion.

Hvis du lykkes med at træne eller motionere fedtet væk, vil du i stedet opleve, at fedtcellerne bliver mindre, men at det er samme antal, der forbliver i kroppen. Derudover vil du ikke på samme måde kunne kontrollere, om det er fedtet på maven, der skal mindskes, og du oplever derfor ofte, at det er ”de forkerte steder”, som du taber sig på denne måde. Det er sådan lidt som at kaste med en terning. Måske er du heldig og slår en sekser.

Sådan foregår behandlingen

cerix logo

CeriX klinik

Cerix er en af Danmarks mest populære kliniker indenfor fedtfrysninger. Servicen er god og vigtigst af alt, så er kvaliteten af de udførte behandlinger ekstrem høj.

Læs mere hos Cerix
Ad

Behandlingen foregår ved, at du først kommer ind til en konsultation med behandleren. Her vil det ønskede behandlingsområde blive undersøgt, og du skal svare på forskellige spørgsmål om medicin, allergier og lignende for at sikre, at fedtfrysningsbehandlingen er et godt og passende valg til lige netop dine behov og muligheder.

Ved samme lejlighed vil du sammen med behandleren udarbejde et forløb for at opnå de bedst mulige resultater. Det kan eksempelvis være, at der er behov for flere behandlinger/påsætninger.

Afhængig af, hvilket område der skal behandles, enten ligger eller sidder du ned under behandlingen, og ofte får du dit eget private rum i den halve til hele time, som det tager.

Man får sat et mundstykke, som kan beskrives som et slags støvsugerhoved, på området, og huden vil ved hjælp af vakuum så blive suget ind i mundstykket.

Du kan få en smule ømme muskler efter behandling. Du kan med fordel give dem en omgang massage med en massagepistol. Læs vores store artikel om de 11 bedste produkter på markedet.

Nogle personer kan godt føle et vist ubehag, i det øjeblik huden suges ind i mundstykket. Når påsætningen er klaret, begynder nedkølingen, og du kan sagtens lytte til musik, læse en bog eller arbejde på computeren – alt afhængig af, hvilket område det er, du skal behandles på – imens kølepladerne inde i mundstykket afgiver kulde.

På de fleste klinikker vil der blive taget før- og efterbilleder samt foretaget opmåling af området før og efter for at have noget at sammenligne med. Det er typisk områder som maven, bollehåndtag, lænden, knæene, lår, BH-dellen og dobbelthager, som bliver behandlet med fedtfrysningsteknologien. Men mere om dette senere.

Bivirkninger ved fedtfrysning

En af de helt store fordele ved fedtfrysning er de ganske få bivirkninger, der er ved behandlingen. Du behøver nemlig ikke at tage dig nogle forbehold, hvis du skal have en behandling, for du bliver ikke begrænset i dagens samt de efterfølgende dages gøremål, så som arbejde og sociale sammenkomster. Nogle vil opleve en ømhed, prikken eller følelsesløshed i området i nogle dage eller i få tilfælde i nogle uger efter, hvorefter ubehaget forsvinder fuldstændig.

For at få kroppen til at udskille de nedbrudte fedtceller, er det en god idé at leve sundt og drikke rigeligt med vand. Derudover bør du også dyrke motion jævnligt, for ikke at opbygge nye fedtdepoter i kroppen og for at få de bedst mulige resultater.

Det anbefales desuden – hvilket du ofte også får en vejledning i af din behandler – dagligt at massere det behandlede område i de efterfølgende uger.

Hvilke områder kan behandles med fedtfrysning?

Mange der har hørt om fedtfrysning, er i tvivl om, hvilke områder på kroppen, der egner sig til denne form for behandling. Umiddelbart kan de fleste områder på kroppen behandles, men der er selvfølgelig områder, som er mere egnet end andre til de maskiner, som man bruger.

Derudover er der også stor forskel på, om det ønskede område kan behandles med god effekt ud fra, hvordan området ser ud, personens vægt, alder og øvrigt kropsudseende.

Det er også det, der er grunden til, at du skal til en konsultation inden behandlingen. Så behandleren kan måle op og finde ud af, om området kan behandles. Dog findes der områder, som hyppigst bliver behandlet, og som giver fantastiske resultater ved en eller flere fedtfrysninger. Resultaterne er, som nævnt, for det meste, at efter en behandling vil der være 20-25 % færre fedtceller tilbage på området. Det er de områder, der ses på listen herunder.

 • Mave

Både øvre og nedre mave kan fedtfryses, og her er der tale om et større område, hvorfor en fedtfrysning af maven på de fleste klinikker er den dyreste slags behandling. Mange har svært ved at komme af med det bløde mavefedt, som bare ikke vil forsvinde, lige meget hvor mange løbeture og mavebøjninger, de foretager sig. Her kan en fedtfrysning være et glimrende valg.

 • Kærligheds-/bollehåndtag

Kærlighedshåndtag, bollehåndtag eller venstre og højre hofte. Kært barn har mange navne. Men ét af de steder overskydende fedt har med at sætte sig, er netop her. De fleste irriteres ekstra meget af disse fedtdepoter, når de har tætsiddende tøj på, da dellerne bliver ekstra synlige herved.

 • Lænd

Har du først fået en delle på lænden, er det én af dem, som er ekstra besværlige at komme af med. Fedtceller på lænden kan være så irriterende og svære at få til at forsvinde igen ved træning, at en fedtfrysning er den rigtige vej frem.

 • Knæ

Nogle personer oplever, at overskydende fedt har det med at sætte sig ved knæene. Det er noget, som kan hæmme ved, at de ikke har lyst til at gå i korte nederdele, shorts eller tætsiddende leggings eller strømpebukser. Førhen var det meget populært med fedtsugninger af knæ, men med den nye teknologi kan en fedtfrysning af knæene i dag gøre store underværker.

 • Lår

Lårene kan ligeledes behandles med en fedtfrysning. Ved en konsultation vil behandleren finde frem til, hvor mange påsætninger forløbet bør indebære. Og når det drejer sig om lår, er det ofte to, tre eller fire gange, som giver det bedste resultat.

 • Mandebryster

Mandebryster er et andet ord for gynækomasti, som betyder at mandens bryster vokser. Det er ufarligt, men giver ofte et kosmetisk problem for mange mænd samt nedsat selvværd. Hvis du tror, du lider af gynækomasti, bør du kontakte din læge, for at få det undersøgt. Mandebryster kan dog også skyldes overskydende fedt, som har det med at sætte sig på brysterne. I en sådan tilfælde kan du få en fedtfrysning, som kan afhjælpe det kosmetiske problem.

 • Bh-delle

Bh-dellen er den lille delle, som mange oplever, der sidder på ryggen under bh’en. Den kan for nogle være så irritabel, at stramme T-shirts og toppe er et no-go, og det er synd. Fedtfrysning kan nemlig gøre store underværker for den såkaldte bh-delle.

 • Dobbelthage

Hvis den valgte klinik har et mindre mundstykke, er der som oftest også mulighed for at få behandlet dobbelthagen. Da området er meget lille, kræver det dog det rigtige udstyr.

Hvad er reglerne for fedtfrysning?

Der er nogle forskellige regler for, hvem der må få foretaget en fedtsugning. Det vil I blandt andet komme ind på til den konsultation, der haves inden behandlingen udføres for at sikre, at behandlingen ikke vil skade på nogen måde. Herunder ses en liste over personer, som ikke er egnet til fedtfrysninger.

cerix logo

CeriX klinik

Cerix er en af Danmarks mest populære kliniker indenfor fedtfrysninger. Servicen er god og vigtigst af alt, så er kvaliteten af de udførte behandlinger ekstrem høj.

Læs mere hos Cerix
Ad
 • Personer under 18 år

Metoden er kun testet på personer over 18 år, hvorfor man ikke må udføre behandlingen på personer, der ikke er over denne alder.

 • Overvægtige

Personer, som er overvægtige eller svært overvægtige, er ikke egnet til denne form for behandling.

 • Undervægtige

Ligesom overvægtige personer ikke vil få noget ud af en fedtfrysning, er behandlingen ligeledes heller ikke egnet til undervægtige personer. Personer med en normal vægt eller som er let overvægtige, og som har genstridige fedtdepoter på kroppen, som ikke vil forsvinde ved sund kost og god motion, får mest ud af en fedtfrysning.

 • Gravide og ammende kvinder

Der er ikke blevet lavet nogle undersøgelser af, hvorvidt fedtfrysning på gravide eller ammende kvinder er skadende eller ej, hvorfor en fedtfrysning kun anbefales til kvinder, som ikke er gravide, og som ikke ammer, og som i øvrigt opfylder de resterende krav.

 • Kulde-allergikere

Måske har du aldrig hørt om det før, men nogle personer lider af kuldeallergi. Personer som lider af denne overfølsomhed over for kulde, oplever kløe og eksem, når de kommer i kontakt med eksempelvis koldt vand eller kold luft. Af denne grund bør kuldeallergikere ikke få udført en fedtfrysning.

 • Personer der får blodfortyndende medicin

Der er mange årsager til, at man tager blodfortyndende medicin. Størstedelen af dem, som tager denne slags medicin lider af sygdomme i hjertet eller kredsløbet, som fører til stor risiko for blodpropper forskellige steder i kroppen. Der er ikke lavet undersøgelser af, hvorvidt fedtfrysninger kan påvirke den blodfortyndende medicins virkning, hvorfor det anbefales, at personer, der får blodfortyndende medicin, ikke bør få foretaget en fedtfrysning.

 • Personer med fremmedlegemer i kroppen

Personer med fremmedlegemer i kroppen bør ikke udsættes for en så kraftig nedfrysning, som er tilfældet med fedtfrysninger. Fremmedlegemet kan eksempelvis være en pacemaker eller et indopereret broknet.

 • Områder med eksem, sår eller betændelse

Områder med eksem, sår eller betændelse behandles ofte ikke, da en nedkøling af disse lidelser/gener kan have en negativ virkning på området. Derfor bør området først blive behandlet, når såret er helet, betændelsen er væk, eller eksemen er gået i sig selv igen.

Forskellige fedtfrysningsmaskiner

De forskellige klinikker har ikke altid den samme slags maskine til at udføre fedtfrysninger med. De to mest almindelige maskiner på markedet er de to førstnævnte herunder, nemlig Zeltiq CoolSculpting og CoolTech.

Der er ingen påviste forskelle på effekten af de to maskiner, og det kommer derfor i høj grad an på personalet, som betjener maskinerne.

Den tredje maskine, CLATUU 360° er meget ny og derfor ikke særlig brugt i Danmark, og den sidstnævnte maskine, Lipocontrast, kombinerer både fedtfrysning og opvarmning, hvorfor den skiller sig lidt ud fra de andre.

 • Zeltiq CoolSculpting

Den amerikanske virksomhed Zeltiq ligger i Californien, og er det firma, som har udviklet CoolSculpting-maskinen, som har den største markedsandel for fedtfrysningsmaskiner i USA. Maskinen er ligeledes godkendt af de amerikanske myndigheder.

Den indbyggede teknologi, kaldet Anti Freeze Detective System, gør, at maskinen selv kontrollerer temperaturen, hvilket gør den meget mere sikker at bruge end andre maskiner, der ikke har denne egenskab. Dermed undgås, at huden kommer i direkte kontakt med kølepladerne, hvilket bevirker at risikoen for forfrysningsskader ikke er til stede.

 • CoolTech

CoolTech er en maskine, der er klinisk afprøvet ved mere end 1.000.000 behandlinger, og som har en kundetilfredshed på over 90 %. Ligesom Zeltiq CoolSculpting har CoolTech-maskinen også en teknologi, der sikrer, at temperaturen er, som den skal være, og at huden ikke kommer i direkte kontakt med kølepladerne.

En af fordelene med CoolTech er, at man kan have to mundstykker sat på på samme tid, hvilket gør behandlingen mere effektiv og kortere for kunden. Det er også en af grundene til, at mange klinikker vælger at bruge CoolTech-maskinen til at udføre fedtfrysninger.

 • CLATUU 360°

CLATUU 360° er en maskine, som er udviklet af firmaet CLATUU. Det er en af de nyeste maskiner på markedet, og den findes endnu ikke på særligt mange klinikker i Danmark. Det, der gør denne maskine unik, er, at der er to slags applikatorer (mundstykker), som kan sættes på. Det gør det nemmere at målrette behandlingen på det specifikke område, og derudover har maskinen også en speciel ‘gel pad’, som øger komforten.

 • Lipocontrast

Lipocontrast er udviklet af den spanske producent Clinipro. I modsætning til andre former for fedtfrysninger, kombinerer Lipocontrast varme og kulde, det kaldes også termisk kontrastlipolyse. Først opvarmes huden, herefter nedkøles den, og slutteligt opvarmes den igen. Det skulle give en langt hurtigere og mere effektiv behandling end ved udelukkende at bruge nedkøling. Producenten bag har udført kliniske studier af maskinen, hvorfor den er sikker at bruge.

Hvor kan man få fedtfrysning henne?

Det sidste spørgsmål som mange spørger sig selv om, er ”hvor kan jeg få en fedtfrysning henne?”. Der findes i dag mange forskellige klinikker fordelt rundt om i Danmark, som tilbyder denne form for behandling. Der findes flest klinikker i de større byer som København og Århus, men det er muligt at få en fedtfrysning, selvom du ikke bor i eller tæt på disse byer, da der dukker flere og flere klinikker op i provinsen.

De fleste klinikker som tilbyder fedtfrysning er klinikker, hvor du også kan få ansigtsbehandlinger med laser, injektionsbehandlinger, hårfjernelse, fjernelse af tatoveringer, voksbehandlinger, massage og andre kosmetiske behandlinger, som har det til fælles, at de ikke er kirurgiske.

Til forskel for fra blot nogle år tilbage er det nemlig blevet meget populært med kosmetiske behandlinger, som ikke kræver kirurgiske indgreb. Det skyldes blandt andet, at teknologien er udviklet sådan, at det i dag rent faktisk kan lade sig gøre at få fantastiske resultater uden et indgreb i kroppen, og derudover har mange også enten selv oplevet eller set, hvor galt det kan gå med plastikkirurgiske behandlinger eller operationer.

Spørgsmål / Svar

Er fedtfrysning farligt?

Nej. Fedtfrysning er ikke farligt. Du kan muligvis opleve at det berørte område “sover”, og dette går over efter et par uger.

Virker fedtfrysning?
Er der bivirkninger?
Hvor længe holder fedtfrysning?

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Heidi Anker Petersen

5/5

Jeg har været meget tilfreds med mine behandlinger med fedtfrysning hos Cerix i København. Deres produkt er godt, og jeg går til dem cirka hver 3. måned. Det er dog lidt pricy 🙂

Charlotte Sjørup Hansen

5/5

Min erfaring er, at fedtfrysning med CoolTech er den bedste måde at komme af med fedtet, hvis man ikke er tilhænger af traditionel motion. Jeg vil gå udenom operationer og vælge CoolTech til enhver tid.

Skriv en anmeldelse
5/5