Kønsvorter hos mænd

Er du bange for, at du lider af kønsvorter? Så læs mere herunder. Mange mænd forveksler nemlig talgknopper med kønsvorter, men har du dem, er det vigtigt, at de bliver behandlet.

kønsvorter hos mænd
Udgivet 13.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Kønsvorter forekommer lige så ofte hos mænd som hos kvinder. Mange mænd har svært ved at skelne hårsække og talgknopper fra kønsvorter.

Kønsvorter eller kondylomer er en ubehagelig kønssygdom at have, uanset om du er mand eller kvinde. Det kan svie eller klø at have vorterne, og det kan også være meget hæmmende for dit sexliv. Modsat andre kønssygdomme vil det være meget tydeligt, at du har en kønssygdom, hvis du har synlige kønsvorter. Så du kan ikke bare bruge kondom, og så have sex uden at skulle tænke mere over din sygdom.

Derfor er der også et stort tabu omkring det at have kønsvorter. For mange fører det til lavt selvværd, fordi de har svært ved at have seksuelle og romantiske relationer til andre på grund af deres vorter.

Så det er vigtigt, at du får taget hånd om dine kondylomer. Både så du ikke er generet af dem rent fysisk, men også så du kan have et normalt sexliv.

Kønsvorter skyldes HPV-virus

Kønsvorter er en kønssygdom, der skyldes HPV-virus. Du har måske hørt om det som noget, der forårsager livmoderhalskræft hos kvinder. Men hos både mænd og kvinder kan det altså også forårsage lidelsen. Derudover har man en mistanke om, at HPV-virus kan forårsage endetarmskræft hos mænd.

Warticon-vorter

Effektiv behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Bestil - væk efter 3 dage
Ad

Det er forskellige former for HPV-virus, der fører til henholdsvis kønsvorter, livmoderhalskræft og endetarmskræft. Fælles for dem er, at de typisk smitter, når du har sex. Det kan være ved vaginal-, anal- og i sjældne tilfælde oralsex.

Hvor sidder kønsvorter?

Det er forskelligt, hvor du får kønsvorter henne som mand. De sidder oftest på selve penis, enten på eller under forhuden.

Derudover kan du også få lidelsen i eller omkring endetarmen. For mange mænd, der ikke er homoseksuelle, er det ekstra pinlig at få kønsvorter i endetarmen, fordi der er mange, der vil begynde at sætte spørgsmålstegn ved deres seksualitet.

Det er dog ikke kun, hvis du har haft analsex, at du kan få kondylomer omkring endetarmen. Du behøver heller ikke at være blevet smittet af en anden mand. lidelsen kan vandre langs med huden og sagtens stamme fra en kvinde.

koensvorter billeder kondylomer behandling billede

Hvad er symptomerne på kønsvorter hos mænd?

Når du har lidelsen, vil det begynde at svie og klø i det område, hvor du har vorterne. Det er meget forskelligt, om du får synlige vorter eller ej. Nogle kondylomerkan være så flade, at det ikke er muligt at se dem med det blotte øje. Når lægen skal finde ud af, om du har kønsvorter, skal han eller hun derfor tit bruge en speciel lup til det.

Hvis du har synlige kondylomer, vil det være nemmere for lægen at finde ud af, at det er det, du har. Lidelsen kan se ud på mange forskellige måder. De kan være flade, stilkede eller ligne blomkål. De kan være bare to millimeter høje, og kan blive helt op til en centimeter højre. Samtidig kan de sidde alene eller i klaser.

Warticon-vorter

Effektiv behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Bestil - væk efter 3 dage
Ad

Det kan være svært at skelne hårsække og naturlige talgknopper fra kønsvorter. Mange mænd har talgknopper på forhuden og bliver derfor bange for, at de har fået lidelsen. Knopperne er dog helt ufarlige og beskytter din penis fra at udtørre.

Hvis du er i tvivl, er det en god ide, at du går til lægen. Men klør og svier de ikke, er der en ret god sandsynlighed for, at det blot er talgknopper.

Behandling af kondylomer hos mænd

Der findes flere forskellige måder at behandle kønssygdommen på. Det kommer helt an på, hvor hårdt du er angrebet, og hvordan lidelsen reagerer på behandlingen. For 30 procents vedkommende vil deres kønsvorter gå væk af sig selv. Det kan dog godt være, at du får kønsvorter igen uden at blive smittet på ny. Kønsvorter er ligesom forkølelsessår (herpes). Når du først har fået det, bliver det i kroppen. Det er dog meget forskelligt, hvornår du får et udbrud af sygdommen.

Den mest almindelige behandling er med en creme eller et liniment, en tyktflydende væske, der skal smøres direkte på kondylomerne. I nogle tilfælde kan du selv gøre det. I andre tilfælde er det din læge, der gør det. Cremen hjælper kroppen med at nedbryde kønsvorten.

Hvis cremen ikke virker, eller hvis du har usædvanligt mange, kan det være nødvendigt at tage skrappere metoder i brug. Det kan for eksempel være at fryse, varmebehandle, laserbehandle eller ligefrem skære dem væk.

Sådan lever du med at have kønsvorter

Når du en gang har fået kønssygdommen, kan du risikere, at de kommer tilbage igen. Når du får en kæreste, er det derfor en god ide, at du fortæller ham eller hende, at du har haft kønsvorter tidligere, og at de kan komme tilbage. Kønsvorterne smitter ikke, når de ikke er i udbrud.

Hvis du får et udbrud af kønsvorter, er der nogle, der oplever, at deres kærester tror, at de har været utro. Hvis du på forhånd har fortalt din kæreste, at du kan få kønsvorter på et tidspunkt, vil han eller hun ikke bekymre sig om utroskab.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5