Kønsvorter hos kvinder

Kvinder og mænd bliver lige ofte ramt af kønsvorter. Er du bange for, at du har dem, kan du læse mere her. Blandt andet om, hvor de sidder, og hvordan de kan behandles, hvis du har dem.

kønsvorter kvinder.jpg
Udgivet 12.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hos kvinder kan kønsvorter være med til at gøre det mere besværligt at blive gravid. I sjældne tilfælde kan gravide kvinder komme til at smitte deres barn med kønsvorter under fødslen. Som kvinde har du en ekstra beskyttelse, hvis du er vaccineret mod HPV-virus.

Kønsvorter er en meget udbredt kønssygdom – særligt blandt unge. Det skyldes en lang række forskellige faktorer, blandt andet at du ikke kan beskytte dig 100 % imod kønsvorter ved at bruge kondom, og at det ikke er alle, der får synlige kønsvorter. Det kan gøre, at nogle er smittede uden at vide det.

Får du en uforklarlig svien eller kløen i området på og omkring kønsorganerne, bør du altid gå til lægen for at få det tjekket. Som regel vil lægen kunne se det med det blotte øje. I nogle tilfælde vil lægen være nødt til at bruge en særlig kraftig lup.

Du kan ikke selv behandle kønsvorter, men skal have medicin eller en anden form for behandling af lægen.

  • 1 ud 3 tre tilfælde af kønsvorter er i nærheden af vulva
  • 1 ud af 3 tilfælde af er i skeden
  • 1 ud af 3 tilfælde er mellem vagina og anus
  • 1 ud af 4 tilfælde er ved anus
  • 1 ud af 10 tilfælde er på livmoderhalsen
  • 1 ud af 25 er ved åbningen af urinrøret

Kønsvorter smitter oftest i forbindelse med sex

Kønsvorter skyldes forskellige former for HPV-virus. HPV er særligt kendt for at kunne give kvinder livmoderhalskræft eller celleforandringer i livmoderhalsen. Det er dog nogle andre typer HPV-virus, der giver kønsvorter.

Warticon-vorter

Behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Læs mere
Ad

Mange får aldrig synlige kønsvorter, men oplever en uforklarlig kløe eller svie omkring kønsorganerne eller endetarmen. Nogle vil slet ikke være generet af det, men har det alligevel. Sundhedsstyrelsen regner med, at cirka 1 % af den danske befolkning generelt, og 2 % af alle unge har synlige kønsvorter. Det kan dog være op mod 20 % af alle unge, der er smittede med kønsvorter, uden at det kan ses.

Kønsvorterne smitter ved hud mod hud kontakt. Det vil typisk være i forbindelse med sex. Du skal dog være opmærksom på, at smitten godt kan vandre langs med huden. Derfor kan du få kønsvorter i endetarmen, selvom du ikke har haft analsex.

Kønsvorter i skeden

Som kvinde er det forskelligt, hvor du får kønsvorter henne. Du vil oftest blive smittet ved sex. Derfor kan du få kønsvorter både i skeden, omkring endetarmen og i sjældne tilfælde i munden efter oralsex.

Kønsvorter i skeden sidder oftest på skamlæberne, i selve skeden eller ved urinrøret. Det er meget forskelligt, hvordan kønsvorterne ser ud. Nogle er små og flade, andre er stilkede, og andre igen sidder i klaser og ligner små blomkålshoveder. Det varierer altså fra person til person, hvordan kønsvorterne ser ud.

Størrelsen på kønsvorterne varierer også. Nogle har kønsvorter på to millimeter, andres kønsvorter bliver en centimeter høje.

Kønsvorter og graviditet

Kønsvorter kan have stor betydning for, hvordan din graviditet kommer til at forløbe. Hvis du tidligere har haft kønsvorter, men er sluppet af med de synlige kønsvorter, vil du stadig have det virus, der kan give vorter. Det betyder, at kønsvorterne kan bryde frem igen, selvom du ikke er blevet smittet igen.

kønsvorter ved skeden
Hvis du har mistanke om, at du har kønsvorter og du er gravid, er det vigtigt du får behandlet lidelsen hurtigst muligt.

Det sker for en del gravide kvinder, at de får kønsvorter igen, da deres krop har travlt med andre ting end at holde kønsvorterne i skak. Desværre kan kønsvorterne være med til at gøre din graviditet mere besværlig.

Hvis du får kønsvorter omkring urinrøret, kan de blive så store, at du får svært ved at tisse. Hvis du har kønsvorter i skeden, kan de gøre, at det bliver svært for huden at udvide sig, hvilket den ellers har brug for i forbindelse med graviditet og fødsel.

Smitte af kønsvorter ved fødslen

Som regel smitter kønsvorter ved seksuel kontakt. Det er dog også muligt for en fødende kvinde at komme til at smitte sit barn under fødslen. Det kan ske, hvis hun har kønsvorter omkring skeden. Barnet kan blive smittet i munden eller i luftvejene. Hvis kønsvorterne sidder i luftvejene, kan barnet være nødt til at få dem fjernet ved en operation.

Bliver barnet smittet ved fødslen, vil det kunne få udbrud af kønsvorter senere i livet, præcis som du selv kan.

Er du gravid og har fået kønsvorter, er det en god ide at tale med din læge om, hvordan du kan føde uden at komme til at smitte dit barn.

Kønsvorter øger ikke risikoen for livmoderhalskræft

Når både kønsvorter og livmoderhalskræft skyldes HPV-virus, er der mange, der tror, at det kan føre til en øget risiko. Det er dog ikke rigtigt. Der findes flere forskellige typer af HPV-virus, og det er forskelligt, hvilke der giver kønsvorter, og hvilke der giver livmoderhalskræft.

Som kvinde er det derfor vigtigt, at du går til undersøgelser for, om du har celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft. Det er nemlig heller ikke sådan, at du kan være sikker på ikke at få den HPV-virus, der giver celleforandringer, når du har en, der giver kønsvorter. Du kan godt have begge dele.

HPV-vaccine beskytter mod nogle former for kønsvorter

Som kvinde har du den fordel, at du er beskyttet mod visse former for kønsvorter gennem HPV-vaccinen. Den bliver i dag tilbudt gratis til alle piger. Med vaccinen vil din risiko for at få kønsvorter altså være mindre, men den forsvinder ikke helt.

Vaccinen dækker kun de mest almindelige former for HPV-virus, der giver kønsvorter. Du kan derfor være uheldig at få en af de mere usædvanlige, som vaccinen ikke dækker. Selvom du er vaccineret, er det derfor vigtigt, at du beskytter dig bedst muligt mod at få kønsvorter. Det er blandt andet ved at bruge kondom og at undgå at have sex med folk, der har synlige kønsvorter.

Du skal dog også huske på, at folk godt kan have kønsvorter og smitte dig med dem, selvom de ikke har synlige vorter.

Undgå intimbarbering, hvis du har kønsvorter

Hvis du har kønsvorter, bør du lade være med at intimbarbere dig, mens du har synlige vorter. Når du intimbarberer dig, kan du være med til at sprede smitten til et større område. Det gør, at du kan få flere kønsvorter, end du allerede har.

Når du har kønsvorter, skal du også være meget omhyggelig med, at du ikke bruger samme håndklæde efter badet som andre. I sjældne tilfælde kan du risikere at give smitten videre til andre via et håndklæde.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5