Kronisk blærebetændelse

Lider du af kronisk blærebetændelse, bliver din blærebetændelse ved med at vende tilbage. Det er virkelig ubehageligt for dig. Sørg derfor for at komme i behandling, så du kan slippe for smerter og mere ubehag.

kronisk blærebetændelse
Udgivet 29.01.2018|Senest redigeret 16.01.2019 reklame

Hvis du oplever at blive ramt af blærebetændelse igen og igen, kan det være, at du lider af kronisk blærebetændelse. Kronisk blærebetændelse kan være enormt smertefuldt, da det svier og føles som at tisse glasskår, når det står på. Derudover kan blærebetændelse give nyrebækkenbetændelse, og der er derfor mange gode grunde til at undgå at gå denne sygdomstilstand.

Om kronisk blærebetændelse

Hvis du oplever blod i urinen, svie ved vandladning eller hyppigere vandladning, kan det være symptomer på blærebetændelse.

Det er dog vigtigt at understrege, at blod i urinen ikke nødvendigvis betyder, at du har fået blærebetændelse. Mange kvinder tror faktisk, at de lider af kronisk blærebetændelse, hvor det viser sig, at blodet stammer fra skeden, og at der i virkeligheden er tale om uregelmæssig menstruation.

Men nogle kvinder har desværre meget lettere ved at få blærebetændelse end andre, og man ved ikke helt hvorfor.

I disse tilfælde kalder man det for kronisk eller tilbagevendende blærebetændelse, og lægen vil ofte henvise dig til en speciallæge, som vil undersøge dit urinrør og blære mere grundigt. Det kan være gennem røntgenbilleder, kikkertundersøgelse eller ultralydsscanning, og lægen vil kigge efter, om der er forsnævringer, tumorer eller andet unormalt i blæren eller i urinrøret.

Afhængigt af om speciallægen finder en årsag til den tilbagevendende blærebetændelse og hvilken, vil du komme i behandling for det – enten medicinsk eller kirurgisk.

Trimethoprim tabletter

Hjælp mod blærebetændelse

Trimethoprim er en type antibiotika til bakterielle infektioner, inklusiv urinvejsinfektioner. Medicinen fås både som tablet og oral opløsning. Kan bestilles både til kvinder og til mænd.

Til butik

Forebyg kronisk blærebetændelse

Hvis den kroniske blærebetændelse skyldes andre sygdomme, er det umuligt selv at forebygge, men du kan altid sikre dig disse ting:

  • Tis efter sex

Under sex kan tarmbakterierne nemt finde vej til urinrøret, men ved at tisse efter samlejet, får du renset urinrøret godt.

  • Drik vand

Vand er vigtigt, da det er kilden til liv, og at drikke vand er også vigtigt, når det kommer til blærebetændelse, fordi det gør, at du tisser meget og får skyllet blæren og urinrøret godt igennem.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Lea Josefine Christensen

Lea har taget en kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab fra Karolinska Institutet med ph.d. i samfundsmæssige forholds indflydelse på befolkningsgruppers fysiske helbred og generelle sundhed. Lea bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af vores læge- og sundhedsfaglige artikler om lidelser, sygdomme og helbredsspørgsmål.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5