Neglesvamp – Behandling og gode husråd

Har du en mistanke om, at du har svamp i neglen? Vi gennemgår alt om behandling, husråd, billeder og meget mere i denne artikel om Tinea unguium lidelsen.

neglesvamp informationer
Udgivet 03.06.2021 | Senest redigeret 05.02.2024 | Artiklen indeholder reklamer

Neglesvamp er ikke en ualmindelig sygdom. Den rammer mænd såvel som kvinder.

Dette gør dog ikke sygdommen mindre ubehagelig. Det er ikke kønt og kan være yderst smertefuldt. Det er vigtigt straks at få behandlet svamp i neglene, da det er en hudlidelse, som ikke forsvinder af sig selv.

Men hvor skal man starte? Hvad er neglesvamp, og hvordan ved du at du har det?

Vi giver dig svaret i følgende indlæg. Vi har nemlig samlet alt, hvad du bør vide om symptomer, behandling og konsekvenser. Derudover får du et par brugbare tips, til hvordan du undgår, at svampen vender tilbage i fremtiden.

Op til 20% af den danske befolkning lider af neglesvamp. Behandlingsforløbet kan være langt, hvis man ikke starter tidligt.

Hvad er neglesvamp?

Neglesvamp er en infektion i neglene, som oftest skyldes en svamp, der hedder Dermatofyt. Der findes dog også andre svampe, som kan være skyld i infektionen. Oftest kommer svampen via smitte, men den kan også sagtens være noget, som du selv har udviklet.

I starten kan du ikke se nogle tydelige tegn på svamp. Med tiden kan svampen dog nedbryde din negl. Dette sker, fordi svampe spiser kreatin. Det er det protein, som opbygger stærke negle.

sådan ser neglesvamp ud

neglesvamp

Slip for neglesvamp med Nail repair

Vil du slippe af med revnede, ru og misfarvede negle? Så brug denne neglebehandling med den unikke kombination af 100% Naturlige Tea Tree Oil og E-vitamin.

Til butik
8.9score
Ad

Sygdommen opstår normalt på fødderne, men du kan også risikere at få neglesvamp på hænderne. Du er især udsat for at få svamp i fingerneglene, hvis du har et job, som dagligt udsætter din hænder for fugt. Det kunne for eksempel være, hvis du arbejder som opvasker.  Fugt er nemlig en af årsagerne til, at man kan udvikle svamp. Det får svampesporerne på din krop til at vokse og formere sig.

Svampesporer sidder overalt på din krop og er overalt omkring dig. Det er der bestemt ikke noget galt i. Det er lidt ligesom bakterier – De skal være der. De må for alt i verden bare ikke udvikle sig, for så er det, at problemet opstår.

Hvorfor får man svampen?

Der kan være mange gode grunde til at man får neglesvamp. Først og fremmest smitter svamp utrolig nemt. Derudover trives det godt i fugtige og varme miljøer. Det betyder, at du er ekstra udsat for at blive smittet i svømmehaller, brusekabiner, eller hvis du går i lukkede sko.

Sportsudøvere er oftest i risikozonen for at blive smittet, da de tit render rundt i lukkede og svedige sko. Oftest opstår svampen i din lille- eller storetå, fordi det er de tæer, som er i tættest kontakt med indersiden af din sko.

En anden årsag til svamp i neglene kan være ubehandlet fodsvamp. Der er nemlig risiko for, at fodsvampen kan brede sig til neglene. Omvendt kan ubehandlet neglesvamp også brede sig til fodsålen, hælen og huden mellem tæerne. Dette er bare endnu en af mange gode grunde til, at man skal behandle problemet så hurtigt som muligt.

Hvornår er du i risikozonen?

Der findes utrolig mange årsager til, at man udvikler neglesvamp. Rygning, neglebidning og ekstrem sveddannelse kan i nogle tilfælde være forbundet med øget risiko for, at man pådrager sig sygdommen.

neglesvamp

Slip for neglesvamp med Nail repair

Vil du slippe af med revnede, ru og misfarvede negle? Så brug denne neglebehandling med den unikke kombination af 100% Naturlige Tea Tree Oil og E-vitamin.

Til butik
8.9score
Ad

Smitte er dog den største kilde. Dette kan for eksempel ske, hvis du får lavet manicure i en neglesalon. Her kan du risikere, at både negleklipper og neglelak kan videreføre svamp fra forrige kunde.

Du er i risikozonen hvis:

  • Går meget i de samme indelukkede sko
  • Dit immunforsvar er svækket
  • At dine tæer eller fingre er udsat for fugt i længere tid af gangen
  • Er over 70 år
  • Har et dårligt blodomløb
  • Går med kunstige negle
  • Har diabetes
  • Ofte benytter dig af offentlige bade (for eksempel i svømmehallen)
  • Har skadet neglen eller huden omkring neglen.

Det er vigtigt at understrege, at alle mennesker er i risikozonen for at blive smittet. Nogle mennesker er dog mere udsat end andre. For eksempel viser det sig, at mænd har en større risiko for at få neglesvamp end kvinder. Derudover ses problemet langt oftere blandt den ældre del af befolkningen end hos den yngre del.

Billeder af neglesvamp

Her er en række billeder af, hvordan lidelsen ser ud:

neglesvamp billede 2 neglesvamp billede 1 neglesvamp billede 4 neglesvamp billede 5 neglesvamp billede 3

Symptomer

Selvom det er en udbredt sygdom, så er der mange mennesker, som ikke er klar over, at de har den.

I starten er der nødvendigvis ikke nogle tydelige symptomer. Symptomer på neglesvamp starter nemlig på ydersiden af den udsatte negl. Derefter vokser svampen sig ind i neglen, og det er her, at du begynder at se en markant ændring i neglens udseende.

symptomerne

Typiske tegn, der kan ses, når svampen har bredt sig, er, at neglen begynder at danne gullige og brunlige misfarvninger. Andre gange danner den tykke hvide plamager. Det afhænger meget af, hvilken art af svamp du har. Derudover bliver neglen tyk og bølget, hvilket kan resultere i, at den er svær at klippe eller file. Dette betyder også, at du kan risikere, at den stille og rolig vil gå i opløsning.

I værste tilfælde vil det ske, at neglen løsner sig fra huden og falder af.

Som udgangspunkt går neglesvamp ud over det kosmetiske. Svampen kan dog i nogle tilfælde have smertefulde konsekvenser, hvis det breder sig til huden. Det kan for eksempel være, at du mærker kløe, svie og smerte når du går på foden. Derudover kan nogle mennesker opleve, at neglen bliver ildelugtende.

Hvordan ved jeg, at jeg har neglesvamp?

Bare fordi du har symptomerne på neglesvamp, er det nødvendigvis ikke det, som er galt. Det forholder sig sådan, at de symptomer, som ses ved neglesvamp, også kan ses ved andre neglesygdomme. Det kan derfor være svært at skelne de forskellige sygdomme af udelukkende ved hjælp af det blotte øje.

Neglesygdomme, som har samme symptomer som neglesvamp, er blandt andet neglerodsbetændelse, forstyrrelse i neglevæksten eller en forandring, som er udløst af psoriasis.

For at kunne behandle din negl er det først og fremmest vigtigt, at du præcis ved, hvad der er galt med den. Den eneste måde at blive sikker på, hvad du fejler, er ved at gå til din læge. Det er også en mulighed at opsøge en fodteraupeut i forbindelse med kosmetiske indgreb på foden eller vejledning.

Sådan stilles diagnosen

Har du mistanke om neglesvamp, bør du som tidligere nævnt kontakte en praktiserende læge eller hudlæge. Det er vigtigt at få bekræftet, at det er neglesvamp, du har. Diagnosen stilles oftest på baggrund af neglens udseende.

diagnose på lidelsenDer er dog kun én måde at være helt sikker på, at man har neglesvamp. Det er ved at få taget en prøve. Dette får du gjort hos din læge.

Ved tjek hos lægen udfører han eller hun et svampeskrab. Et svampeskrab fungerer ved, at lægen skraber skæl fra det mistænke område. Skrabet bliver efterfølgende sendt til undersøgelse. Det kan tage 1-3 uger, før du får resultatet fra din prøve.

Herefter kan lægen afgøre, hvilken behandling der er bedst egnet i lige præcis din situation. Behandlingsmetoden kan nemlig være forskellig, alt efter hvilken svamp der er tale om. Det er først efter, du har fået konstateret neglesvamp, at du rigtig kan begynde at behandle infektionen.

Har du selv prøvet at behandle infektionen, skal du vente nogle uger, før du kan få taget en negleprøve hos lægen. Man vil ellers ikke med sikkerhed kunne konstatere, at det er svamp. Derfor er det bedste råd, der kan gives, at du rådfører hos din læge, før du selv kaster dig ud i at behandle problemet.

Hvordan behandler man neglesvamp?

Der findes mange måder, hvorpå problemet kan behandles. Nogle behandlinger er mere effektive end andre. Lige meget om du vælger at følge et husråd, eller du benytter dig af medicin, bør du først få afklaret, at du rent faktisk har neglesvamp.

Læs også: Kløe i skridtet problemer

Som sagt, så ses symptomer på neglesvamp nemlig også i forbindelse med andre sygdomme. Der er altså en chance for, at du kan fejle noget andet. Du bør derfor først opsøge din læge, inden du begynder at behandle neglen forkert. Han eller hun kan være behjælpelig med gode råd.

neglesvamp behandling

Når du skal behandle infektionen, er det vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed. Der findes ikke en behandling, som giver dig 100 procent garanti for helbredelse. Om behandlingen viser sig at virke eller ej, så er det svært at komme svamp til livs.

For nogle mennesker kan det tage helt op til et år at behandle neglesvamp.

Behandlingstiden kan blandt andet afhænge af, hvor udbredt svampen er, samt hvor mange og hvilke negle der er ramt. Behandling af svamp i fingerneglene går oftest hurtigere end svamp i tæerne. Dette skyldes, at neglene på fingrene vokser hurtigere end dem på tæerne. Det kan tage helt op til et år for neglen på storetåen at vokse ud.

neglesvamp

Slip for neglesvamp med Nail repair

Vil du slippe af med revnede, ru og misfarvede negle? Så brug denne neglebehandling med den unikke kombination af 100% Naturlige Tea Tree Oil og E-vitamin.

Til butik
8.9score
Ad

Desto tidligere du starter behandlingen, desto bedre er chancen, for at du kommer af med svampen. Men hvordan behandler du det udsatte område? Herunder har vi samlet de mest hyppigste behandlingsmetoder, så du kan danne et overblik over dine muligheder.

Håndkøbsmedicin

Oftest kræver det, at neglesvamp bliver behandlet med medicin. Behandlingen kan ske med en tabletkur, hvilket kan fås som håndkøb på apoteket. Der findes mange forskellige variationer af tabletterne. De forskellige muligheder adskiller sig blandt andet på pris og behandlingstid.

Behandling med tabletter tager som minimum 3 måneder, men oftest skal man i behandling i længere tid.

Du kan købe hos følgende forhandler

  • Webapoteket.dk
  • Mecindo.dk
  • Shytobuy.dk
  • Apotekeren.dk
  • Helsebixen.dk
  • Australien-bodycare.com

Det er vigtigt at være opmærksom på, at for nogle mennesker kan der være alvorlige konsekvenser forbundet med denne type behandling. Det er ikke alle mennesker, som kan tåle at tage tabletterne. I nogle tilfælde kan det ske, at kuren slet ikke virker.

Inden du kaster dig ud i at tage medicin, er det vigtigt, at du snakker med din læge. For det første skal du have konstateret, at det rent faktisk er svamp, og ikke noget helt andet som du fejler. Hvis det viser sig at være svamp, så kan lægen finde ud af, hvilken type det er, således at du kan få den rigtige medicin. Din læge kan guide dig igennem det store udvalg af behandlingstyper.

Neglelak

En anden måde at behandle svampen er ved hjælp af en neglelak, som indeholder et svampedræbende middel. Indholdet hjælper med at holde neglen stærk og sund, ligesom den også kan have en helende effekt.

finail neglelak

Finail neglelak er populær til behandling

Indholdet er gennemsigtigt og skal påføres lokalt på det inficerede område. Hvis din negl har vokset sig tyk, så anbefales det, at du forsøger at fjerne det øverst lag arvæv med en fil. Dette gør det nemmere for neglelakken at trænge ned til svampen, som befinder sig under neglen.

Neglelakken fungerer som et supplement til systemisk behandling. Sagt med andre ord, så betyder det, at neglelakken oftest giver de bedste resultater, hvis den kombineres med en tabletbehandling. Svampedræbende neglelak kan, ligesom tabletter, fås i håndkøb på apoteket.

Laserbehandling

Dette er en behandlingsmetode, som oftest viser gode resultater. Men ligesom med alle de andre behandlingsmetoder så afhænger det af flere forskellige faktorer. Laserbehandling mod neglesvamp er et godt alternativ, hvis du ikke kan tåle at tage tabletter, eller hvis kuren ikke har haft den ønskede effekt.

Behandlingen fungerer ved, at neglen bliver varmet op, hvilket efter sigende fjerner svampen uden at påføre neglen yderligere skader. Behandlingen har som sådan ikke nogle bivirkninger. Dens eneste minus er, at selve behandlingen kan gøre lidt ondt.

Kirurgi

Der er nogle situationer, hvor det kan være nødvendigt at fjerne neglen. Kirurgien har som sådan ikke en direkte helende effekt på infektionen. Den indgår derimod som en del af helbredelsesprocessen.

Svampen sidder som bekendt under neglen. I et kirurgisk indgreb fjerner man neglen, så det bliver nemmere at behandle svampen nedenunder. Således gør man også plads til, at en ny og en uinficeret negl kan vokse ud.

Dette kan lyde voldsomt, men det er det ikke. I nogle tilfælde kan neglen være i så slem tilstand, at den alligevel ikke er værd at beholde.

Husråd

Der findes husråd til stort set alle sygdomme. Om de virkelig virker, det er svært at afgøre. Det er dog værd at påpege, at der ikke findes nogle videnskabelig undersøgelser, som viser, at husråd mod neglesvamp skulle have en effekt.

Det betyder dog ikke, at der er noget galt i at afprøve de forskellige husråd. Dette gælder så længe, at de råd, du finder, virker ufarlige og ikke indebærer risiko for nye gener.

Et husråd som med sikkerhed er helt ufarligt, det er at bruge Aloe Vera. Aloe Vera har antibakterielle egenskaber, og det siges, at det kan bekæmpe neglesvamp. Du kan enten påføre det direkte på neglen eller blande det i vandet til dit næste fodbad.

Et andet råd, som er udbredt kendt, er, at Atamon kan bruges som en behandling. Atamon er en lille brun flaske, som i daglig virke bruges til konservering af drikke- og fødevarer. Det hæmmer væksten af svampe og bakterier. Derfor mener nogle mennesker, at det hjælper at komme atamon på den svampeinficeret negl.

Edikke mod neglesvamp

Hvad sker der hvis man ikke behandler neglesvamp?

Neglesvamp skal behandles, ellers forsvinder det aldrig. Der findes forskellige konsekvenser af ubehandlet neglesvamp. Med tiden vil infektionen i neglen gå fra at være et kosmetisk problem til et mere mærkbart problem. Det kan derfor være til stor gene at gå rundt med neglesvamp i længere tid.

Først og fremmest er der en chance for, at neglen begynder at flække eller falde af. Derudover kan det ske, at svampen breder sig til resten af foden. Derudover kan du risikere at udsætte folk omkring dig for smittefare. Dette gælder især, hvis der bor andre i husstanden end dig, da steder såsom brusekabinen bliver en risikozone for smitte.

Er lidelsen farligt?

Der er mange gener forbundet med neglesvamp, men det er som sådan ikke farligt.

Diabetikere, folk med dårlig blodcirkulation i fødderne og patienter med nedsat immunforsvar kan dog opleve komplikationer. For folk med disse problemer kan mindre skader i fødderne medføre alvorlige problemer. Går du ind under disse kategorier, bør du tale med din læge omkring problemet.

Kan lidelsen vende tilbage efter behandling?

Lige meget hvad de forskellige midler mod neglesvamp eller husråd lover dig, er der desværre en risiko for, at det kan vende tilbage. Det antages, at 3 år efter en afsluttet behandling, der vender infektionen tilbage hos 20% af de behandlede. Det er derfor vigtigt, at man tager sine forholdsregler.

Er der andre end dig i husstanden, bør de også blive tjekket for fodsvamp. De kan nemlig være smittet. Hvis du bliver behandlet, men andre i hjemmet bærer smitten, er der en risiko for, at din negl igen kan blive inficeret. Hvis de ikke bliver tjekket, så er der en stor chance for, at du kan blive smittet i dit eget hjem.

Har du generelt tilbagevendende problemer med neglene, er det en god idé at undersøge, om der kan være noget andet galt. Negle kan nemlig fortælle om diverse sygdomme eller mangel på næringsstoffer.

Forebyggelse mod neglesvamp

Du kan ikke eliminere risikoen for at få svamp, men du kan mindske chancen. Med små justeringer i din hverdag kan du nemlig nemt komme på forkant med problemet.

For ikke at udvikle svamp handler det i bund og grund om at have en god hygiejne. Du bør sørge for at pleje dine fødder. Det betyder blandt andet, at de skal trimmes og vaskes. Sørg for altid at tørre dine fødder grundigt efter bad.

Derudover er det vigtigt, at du holder dem fra fugtige og indelukkede miljøer, hvilket også betyder, at det er en god idé ofte at skifte sko og strømper. Dette er især vigtigt, hvis du går i lukkede sko, og hvis det oftest er det samme par.

Selvom det danske vejr ikke altid er til det, anbefales det, at du så oftest som muligt går i åbne sko. Det kan for eksempel være sandaler. I koldere vejr kan det anbefales af finde nogle sko, hvor foden kan ånde. Det betyder at du helst bør undgå sko i kunstmateriale. Det samme gælder, når det kommer til strømper, og det anbefales derfor, at du bruger bomuldsstrømper.

Svamp er forbundet med en stor smittefare. Det behøves derfor ikke at være noget, du selv har udviklet.

Smitten sker oftest i offentlige rum, hvor du går på bare tæer. Befinder du dig derfor i et offentligt baderum kan det være en idé at smutte i et par badesandaler. Dette kan være med til at mindske risikoen for smitte.

Sidst, men ikke mindst bør du derudover undgå at dele håndklæde med andre, også selvom de ikke har neglesvamp. Neglesvamp kan i nogle tilfælde ikke ses. Det betyder, at nogle mennesker har det uden at være klar over det.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5