Rygestop dag for dag – Effektiv 7-14 Dages Kur

De første uger efter, at du er holdt op med at ryge, er de sværeste. Derfor er det vigtigt, at du har en plan for, hvordan du kommer gennem abstinenserne. Her er en guide til at overleve de første 14 dage efter et rygestop.

rygestop dag for dag kur
Udgivet 05.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Den første tid efter et rygestop kan være en utrolig hård periode, hvor man virkelig skal være viljestærk, og holde fokus på alle de fordele, der er ved at stoppe med at ryge. De første 2 uger er for mange de sværeste, da abstinenserne skaber en enorm rygetrang.

Dette gælder selvfølgelig ikke for alle, men efter to uger kan man sige, at man er røgfri, da der fysisk set ikke skulle være nogen grund til, at man vender tilbage til cigaretterne igen, dog vil trangen for mange først forsvinde efter længere tid. Det er meget vigtigt, at man nøje planlægger hvilken dag, og måske endda hvilket klokkeslæt, man ønsker at stoppe og holder fast i dette.

Alle er forskellige og vil ikke opleve de 14. første dage som angivet i nedestående afsnit, hvilket medfører, at forløbet efter rygestoppet time for time vil variere utroligt meget mellem personer.

Medicin versus traditionelle måder

Kun 15% gennemfører et rygestop ved hjælp af nikotin tyggegummi eller terapi, hvor hele 67% formår at stoppe med at ryge ved hjælp af medicin (kilde).

et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Start med at distraher dig selv

Det kan i de første fjorten dage, og gerne også tiden derefter, være en stor fordel at have anlagt planer for hvordan man konstant kan være i gang med at foretage sig et eller andet, således at man bliver distraheret fra sin rygetrang. Eksempler på hvordan man kan distrahere sig selv er ved at dyrke motion.

motion til rygestop
Motion er en af de bedste måder at komme væk fra smøgtrangen!

 

Denne løsning har mange fordele, foruden de sundhedsmæssige fordele motion giver, da man hurtigt oplever, hvorledes man er i stand til at yde meget mere fysisk, da bl.a. blodcirkulationen og iltoptagelsen forbedres få dage efter et rygestop.

Daglig motion udløser ligeledes nogle af stofferne rygning før udløste i hjernen, og gør kroppen træt, og derfor opleves abstinenserne ikke nært så kraftigt. Andre simple ting, såsom at opholde sig hvor man ikke må ryge, kan ligeledes være en teknik til at undgå at give efter for tobakstrangen.

Undgå ting man associerer med rygning

Det er vigtigt, at man holder sig fra alt man forbinder med at ryge, f.eks. som at drikke alkohol, kaffe, blive stresset eller endda omgås personer, man før har røget meget med. Et enkelt sug af en cigaret er nok til at ødelægge al den fremgang man har gjort sig i sit rygestop.

Den første dag som ikke-ryger

Man vil opleve en underlig fornemmelse og trangen til at ryge vil presse sig på konstant. Dette kan føre til koncentrationsbesvær, hovedpine samt at nogle få endda oplever, at de er ved at blive syge. Disse følelser er helt normale og det er vigtigt, at man forsøger så vidt muligt at tænke på, at man allerede efter en enkelt dag vil have en bedre blodcirkulation og vil have fået normaliseret sin hudtemperatur.

Den anden dag

rygestop dag 3Mange føler anden dagen som værende den værste og trangen efter nikotin vil være stor, man kan blive rastløs og mange vil føle stor irritation.

Man skal ikke bekymre sig over disse signaler, da de blot er et tegn på, at kroppen er ved at blive renset. Fokuser på positive ting, såsom at du allerede nu er et skridt nærmere på at blive røgfri, og nyd at din vejrtrækningen allerede vil være forbedret.

Den tredje dag

Nogle vil allerede nu begynde at opleve nye fordele ved at blive røgfri, såsom at smags- og lugtesansen føles forbedret, og at man nu kan både smage og dufte flere nuancer. For alle er tredje dagen dog stadig meget hård, og kroppen vil med alle signaler forsøge at overbevise dig om, at den har brug for nikotin, det kan være en stor fordel at distrahere kroppen ved bl.a. at motionere.

Den fjerde dag

Abstinenserne vil nå et nyt højdepunkt, og kroppen vil være så nikotintrængende, at man vil opleve diarré, forstoppelse, og hosten vil melde sig. Hosten skyldes, at fimrehårene i halsen har været udsat for forgiftning i lang tid, og nu rejser sig igen, og beskytter kroppen mod skadelige partikler på ny. Hosten er derved et sundhedstegn, som man bør glæde sig over, hver gang man rammes af et hosteanfald, da man er på vej til at få et velfungerende svælg igen. Man er nu på godt vej til at blive ikke-ryger, og hosten stopper inden for et par uger.   

Den femte dag

Nikotintrangen bliver mindre, og man begynder at ane, at det for alvor går fremad. Der kan stadig være en del abstinenser i form af rastløshed og nervøsitet, men oplevelsen af at have det bedre end dagen før giver håb. Man har genvundet ny energi, og man får lettere ved at kæmpe mod trangen til at ryge.

et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Den sjette og syvende dag

Abstinenserne bliver stadig mindsket lidt dag for dag, og der er nu energi og overskud til at bekymre sig om andre ting. Man kan have øget appitit, hvilket blot hjælper med at flytte fokusset fra rygetrangen. Det er dog vigtigt stadigvæk ikke at tage for let på det hele, og en rigtig dum ide vil være at blive overmodig og blive udsat for f.eks. passiv rygning, da trangen til nikotin for mange vil blive alt for stor.

Den ottende, niende og tiende dag

Abstinenser som nervøsitet og søvnproblemer vil nu være svindende, og man vil sove bedre. Dette skyldes at trangen til rygning ikke presser nært så meget på, og man vil endda begynde at synes, at røg i tøj og lignende lugter dårligt.

Den 11. og 12. dag

Den forbedrede søvn vil give mere energi i hverdagen, og den stadig tilstedeværende rygetrang vil nu føles lettere at kæmpe med. Man vil begynde at få renere tænder og pænere hud. Foruden dette oplever mange nu, at hosten er ved at være overstået, og at de kun døjer med den lidt når de vågner om morgenen.

Den 13. og 14. dag

Efter de 2 uger er gået, kan man kalde sig røgfri, og kroppens immunforsvar er nu langt bedre rustet til at bekæmpe sygdomme. Energiniveauet vil være højt, da kroppen ikke skal bruge overskud på at udskille giftstoffer fra tobakken. Kroppen er nu så afvænnet fra tobakken, at man tager afstand fra lugten af denne. Abstinenserne kan stadig være til stede, og trangen til røg vil ikke være forsvundet, men med forsat viljestyrke vil man have røget den sidste cigaret i sit liv.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5