Hvad er fordelene ved et rygestop?

Du ved helt sikkert godt, at du bør holde op med at ryge. Men hvad er det helt præcist, der er fordelen ved det? Og hvordan kommer du bedst i gang med et rygestop?

alle dine rygestop fordele
Udgivet 08.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Den overordnede og vigtigste fordel ved et rygestop er, at man opnår en sundere krop, der vil føre til højere livskvalitet og livsglæde. Det er forskelligt præcist, hvor længe der går efter et rygestop, før personer oplever disse positive forandringer, dog er det sikkert, at de over tid vil opleve det hele.

Video: Fra første dag du stopper

Hvad sker der fra første dag, du stopper med at ryge? Se denne video som forklarer det på en god og forståelig måde.

Oplev disse 8 fordele efter en røgfri måned

  • Forbedret kondition, da kulilten fra tobaksrøgen er ude af kroppen
  • Normaliseret blodtryk og puls, hvilket mindsker risikoen for blodpropper markant
  • Smags- og lugtesansen vil blive forbedret
  • En friskere ånde og pænere såvel som sundere tænder
  • Mindsket risiko for hjertetilfælde og luftvejssygdomme
  • Slim i halsen vil være formindsket eller være helt væk
  • Nikotinabstinenser vil være mindsket eller forsvundet, og der kan være timelange tidsrum, hvor man slet ikke tænker på at ryge.
  • Hosten forsvinder, hvilket ligeledes gælder for tilstoppede bihuler og åndenød.
et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Generelt vil man efter en måneds rygestop opleve stigende energi, og en faldende trang til at ryge igen.

Efter 1 år vil lungernes funktion være forbedret med fem procent, og risikoen for udvikle hjerte-karsygdomme vil være halveret.

Efter 2 års rygestop vil risikoen for blodpropper være halveret, og sandsynligheden for at man udvikler svære lungebetændelser og influenzaer, vil være på niveau med en person, der aldrig har røget før.

Efter 5-10 år vil risikoen for, at man udvikler blodpropper være på niveau med en person, der aldrig har røget før, samt at risikoen for at få lungekræft vil være blevet halveret.

De mange sundhedsmæssige fordele er dog kun en del af den samlede mængde at positive virkninger et rygestop vil medføre. Økonomisk vil det at blive røgfri også skabe store gevinster, da man sjældnere vil blive ramt af sygdom, og derfor kan man arbejde mere, og man behøver nødvendigvist ikke at bruge utallige kroner på cigaretpakker og lignende tobaksprodukter.

De færre sygedage vil både have en positiv effekt på livskvaliteten og på økonomien hos den enkelte, da man med færre sygedage og mere effektivitet på arbejdet, uden ekstra pauser i form af rygepauser eller forstyrrende rygetrang, lettere vil kunne stræbe højere i sin karriere.

Video: Tankevækkende! Se hvis du er en ryger!

Et rygestop kan derfor medføre store positive indvirkninger på arbejdslivet og skabe både større arbejdsglæde og økonomisk sikkerhed. Ligeledes vil der være penge at spare i form af boligudgifter, da røgen fra tobak forsager skader på både stof, vægge og loft, og medfører, at man oftere skal male og vaske disse og altså bruge ekstra penge og tid på at opretholde et rent og præsentabelt hjem.

Andre rygestop fordele

Når man stopper med at ryge, stopper man ligeledes med at udsætte personer omkring sig for passiv rygning, hvor man før har udsat sig selv og dem man har nær for de sundhedsskadelige konsekvenser ved rygning.

ed at blive røgfri vil man ikke længere udsætte sine venner og familie for disse forhold, hvilket vil gøre det lettere at omgås familie og venner, uden at man jævnligt må forlade selskabet for at få stillet sit nikotinbehov.

Vi anbefaler følgende metoder til dit rygestop:

Særligt for familier med børn har mange undersøgelser vist, at børn, hvis forældre ryger, oftere selv vil begynde at ryge senere i deres liv, og man forøger altså som rygende forældre sandsynligheden for, at sine børn ligeledes vil blive afhængige af tobak.

Over mange år er reglerne omkring, hvor man må ryge og priserne på tobak blevet strammet, og stramningerne vil sandsynligvis forsætte i fremtiden.

Det kan derfor være svært at få stillet sin rygertrang, hvilket til tider kan besværliggøre muligheden for at slappe af i visse situationer, da man ikke har muligheden for at ryge. Alle disse bekymringer om, hvor og hvornår man kan få muligheden for at ryge, vil man ligeledes kunne ligge bag sig ved at blive røgfri, hvilket over tid, vil gøre hverdagen såvel som ferier langt lettere og mere afslappende.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5