Rygestop piller – Prøv Champix og stop trangen

Drømmer du om at kvitte smøgerne helt, har du sikkert overvejet rygestoppiller. Herunder tester vi mærket Champix. Men hvordan virker pillerne egentlig? Og kan de få dig til at holde helt op med at ryge?

rygestop piller
Udgivet 06.06.2021 | Senest redigeret 25.03.2022 | Artiklen indeholder reklamer

En mulig hjælp til lettere at holde sig røgfri i særligt i de første hårde måneder er ved hjælp af piller mod rygestop. Pillerne er ikke et mirakelmiddel, og de vil på ingen måde fjerne alle udfordringerne ved et rygestop, og for nogen vil de slet ikke virke.

Det kræver derfor, selv med hjælp fra piller, stor viljestyrke at gennemføre rygestoppet i starten, og efter man stopper med at tage pillerne. Hvis ikke man er motiveret nok til at stoppe med at ryge, vil man kunne spise mange piller, uden at det vil have en virkning.

Det gælder særligt for pillerne, i forhold til mange andre hjælpemidler mod rygestop, at de ikke indeholder nikotin, og altså er det ikke en pille man vil bruge til at trappe ned på, men en hjælp til at mindske eller fjerne abstinenser og rygertrang, når først man er stoppet med at ryge.

Champix piller anmeldelse

Et andet stof, der puttes i piller til rygestop er vareniclin, der også har navnet Champix. Stoffet binder sig som bupropion til receptorer i hjernen, som nikotinen før bandt sig til, og udløser den samme belønning i form af en følelse af velvære og tilfredsstillelse.

et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Vareniclin har derved stort set samme effekt som bupropion, dog er det 44 % af patienterne, der bliver røgfri efter den 12 ugers lange behandling med vareniclin, hvor det kun er ca. 30 %, der bliver det ved behandling med bupropion, og efter et år er 43,6 % af patienterne stadigvæk røgfri.

Produkter med vareniclin blev udviklet i 2006 og er altså en nyere opfindelse end bupropion, der er fra 2001, hvor vareniclin har vist sig at være mere effektivt. Produktet Champix, der indeholder vareniclin kan bl.a. bestilles på www.121doc.dk, hvor man skal udfylde et skema over ens helbred, således at man kan blive godkendt af praktiserende læger, hvorefter produktet bliver afsendt hurtigt og anonymt.

Video: Jeg blev røgfri med Champix

Givet de mulige bivirkninger pillerne kan have, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man som ryger, først forsøger sig med at blive røgfri gennem rådgivning, og altså forsøger at stoppe med at ryge uden medicinske hjælpemidler.

Dernæst foreslås det, at man forsøger sig ved brug af produkter med nikotin i, da de er de mest velafprøvede, og til sidst kan forsøge sig med piller. Generelt foreslås det at man, parallelt med en medicinsk behandling mod rygning, går til rådgivning, hvor man vil lære om medicinen og generelt om, hvordan man fastholder sit rygestop.

Det er ikke nok med rygestop piller alene for at blive røgfri

Rygning kan være en skadelig vane, da man kan risikere at få problemer med helbredet over en længere periode. Det sker, fordi kroppen og især hjernen bliver afhængig af stoffet nikotin, der er i tobak, og som kommer ind i kroppen ved rygning. Efter et stykke tid med vanen vil man derfor opleve en trang til at ryge cigaretter, fordi hjernen har brug for nikotinen til at frigive stoffet dopamin, der giver en følelse af behag og glæde.

Derfor kan man også i høj grad risikere at blive afhængig af rygning. For at komme ud af denne afhængighed kan rygestop piller være vejen frem og et medicinsk alternativ til andre rygestopformer som for eksempel rådgivning, hypnose eller rygestopprodukter med nikotinerstatning.

Men som sagt kan rygestop pillerne ikke udøver mirakler. Man skal selv i høj grad være motiveret til at stoppe med at ryge, ellers er det muligt, at pillerne ikke virker. Et rygestop kræver derfor viljestyrke, og måske har man brug for at kombinere enten Champix pillen eller bupropion med andre former for behandlinger såsom rådgivning.

Rygestop piller og nikotinprodukter – hvad er forskellene og lighederne?

Afhængigheden og lysten efter at ryge kan på mange mennesker virke voldsom og overkommelig – især efter mange års rygning. Derfor er det vigtigt, at man ved ønsket om et rygestop har viljestyrken og måske endda også professionel rådgivning og støtte til rådighed for at lykkes. Derudover kan rygestop piller som sagt gå ind og dæmpe abstinenserne efter at ryge. I princippet gør pillerne dermed det samme som nikotinprodukter.

Nikotinprodukter erstatter kort sagt den nikotin, man normalt fås fra cigaretterne. På den måde tror hjernen stadig, at den får den sædvanlige indtagelse, og det holder dermed abstinenserne ved et rygestop væk. Produkter med nikotinerstatning hjælper en med at komme ud af vanen med at ryge. Produkterne kan for eksempel være:

 • Nikotinplaster
 • Nikotinpiller
 • Nnikotintyggegummi

Når den dårlige vane først er brudt, er det op til den enkelte at lægge nikotinprodukterne på hylden og helt komme ud af den fysiske afhængighed selv – uden hjælp fra produkter.

Er man derimod mere interesseret i rygestop piller, er det bestemt også en mulighed. Dog er de som sagt receptpligtige, hvorfor de kan være lidt sværere at få fat i. Pillerne virker også lidt anderledes end for eksempel nikotinprodukter. De går nemlig ikke ind og giver kroppen den daglige dosis af nikotin. I stedet virker stoffet i pillerne ved at reducere rygetrangen og dæmpe abstinenserne.

Rygestop piller virker anderledes, når de påvirker nervebanerne i hjernen, der udløser abstinenserne ved et rygestop, fordi de ikke indeholder nikotin som mange andre produkter på markedet. Derudover kan rygestop piller og nikotinprodukter også have forskellige risiko for forskellige bivirkninger. For nogle mennesker kan det være af afgørende betydning i forhold til, hvilket produkt der er bedst egnet til brug.

De to forskellige måder at gå til rygestoppet på har dog det til fælles, at det er en midlertidig løsning. Et rygestop kræver motivation, hvorfor man ikke kan forlade sig på, at enten pillerne eller nikotinprodukterne gør alt arbejdet for en. Sådan virker det desværre ikke. Men det betyder ikke, at man ikke kan få stor glæde af produkterne ved et oprigtigt ønske om at stoppe med at ryge.

Hvordan bruges Champix?

Flere mennesker har siden 2006 oplevet en forandring med rygestop pillerne Champix. Den største chance for at blive røgfri er dog, hvis man samtidig er motiveret til at stoppe med at ryge og får rådgivning og støtte imens.

Champix anvendes på den måde, at:

 • Den enkelte, der ønsker et rygestop, fastsætter en dato for rygestoppet.
 • Næste skridt er, at man begynder at tage pillerne 1-2 uger før den fastsatte dato.
 • Selve behandlingen med rygestop pillerne varer 12 uger, og den enkelte pille skal synkes helt sammen med vand. Det vil sige, at den ikke må knuses eller knækkes over.
 • Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at pillerne skal tages forskelligt. I den første uge er det vigtigt, at man tager en 0,5 mg-tablet 1 gang dagligt i 3 dage. Derefter skal man tage 0,5 mg-tablet 2 gange om dagen i 4 dage. Når den første uge er overstået, skal man i de sidste 11 uger af behandlingen tage 1 tablet af 1 mg 2 gange om dagen.

Det et altså vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvordan rygestop pillerne skal tages under hele behandlingen, så man på den måde får den rigtige dosering. Det er noget, der bør aftales med en praktiserende læge. Ved nyresygdomme eller andre problemer med at tage pillerne, er det muligt at få en lavere dosis, så pillerne ikke går ud over helbredet.

Undersøgelserne af Champix

Det aktive stof i pillerne, vareniclin, binder sig som nævnt til receptorer i hjernen og lindre derigennem nikotintrangen, og det erstatter nikotinen, hvilket er med til at reducere rygenydelsen. Rygestop pillerne, Champix, blev undersøgt ved hjælp af to hovedundersøgelser, før det kom på markedet. De to hovedundersøgelser havde 2052 rygere, der skulle igennem et 12 ugers behandlingsforløb med:

 • Champix
 • Bupropion
 • Placebo (placebo er en virkningsløs behandling)

Rygestoppet for de 2052 rygere blev fastsat 1 uge efter behandlingsstart, og de blev fulgt i 40 uger efter behandlingen. Formålet var at se, om rygerne genoptog rygningen, eller om de var stoppet med vanen med rygestop pillerne. Det var desuden  meget vigtigt at finde ud af, hvor mange af rygerne, der helt var stoppet med at ryge i 4 uger og altså mellem uge 9 og uge 12 i behandlingsforsøget. Dette antal blev bekræftet, da undersøgelsens patienter ved en laboratorieundersøgelse fik undersøgt deres ånde efter spor fra rygning. I den anden undersøgelse gik man ind og sammenlignede Champix med placebo hos de deltagende rygere. Disse måtte selv fastsætte deres dato for rygestoppet. Datoen kunne ligge et sted mellem 1 til 5 uger, efter behandlingen var påbegyndt.

Der blev således foretaget nogle grundige hovedundersøgelser af rygestop pillerne og deres effekt, inden de blev tilgængelige på markedet.

Hvad findes der ellers på markedet?

Der er overordnet to forskellige stoffer i pillerne, der reducerer rygetrangen og hjælper med at formindske abstinenser. Det ene stof er bupropion, der også markedsføres under navnet Zyban og Wellbutrin.

smøg versus pillerBupropion blev oprindeligt brugt til at behandle depressioner, dog fandt man ud af, at mange patienter, der var under behandling med stoffet, ligeledes stoppede med at ryge. Bupropion går ind og påvirker hjernecentrene således, at virkningen af signalstofferne noradrenalin og dopamin øges.

Læs: Anmeldelse af endelig ikke ryger

Dette er de samme signalstoffer, hjernen tidligere har fået gennem rygning, og man får derfor mindsket trangen til nikotin, da man allerede oplever de positive virkninger nikotinen før havde.

Ligeledes modvirker bupropion abstinenser, da bupropion ligeledes påvirker nervebaner i hjernen, der udløser disse.

Produktet anvendes ved rygeophør, og det antages, at hver tredje vil blive hjulpet frem til et rygestop ved denne behandling. Behandling med bupropion har vist sig at fordoble sandsynligheden for, at man efter 3 røgfri måneder forsat vil opretholde sit rygestop.

Læs: Rygestop dag for dag

Medicinen er receptpligtig, så en læge skal først vurdere, hvorvidt om man er egnet til denne behandlingstype, da blandt andet personer med epilepsi, bulimi og anorexi ikke må benytte sig af denne medicin.

I den første uge i behandlingen ryger man stadig, hvorefter man stopper, da der da skulle være nok bupropion i hjernen til, at stofferne kan modvirke rygetrang og abstinenser. Denne behandlingsform tager ca. 7-12 uger, dog kan man få længden udvidet op til 6 måneder.

Hvilke mulige bivirkninger er der?

 • mavebesvær
 • feber
 • hovedpine
 • svimmelhed
 • uro
 • angst
 • nedtrykthed
 • rystende hænder

Foruden dette kan medicinen forstærke de søvnforstyrrelser mange oplever under et rygestop. Den farligste bivirkning er dog krampeanfald, der dog kun rammer 1 ud af 1000 personer.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Henry

5/5

Jeg har røget i mange år og Champix hjælper mig med at holde trangen nede. Jeg bruger dem 1-2 gange om ugen, når det virkelig melder sig ind og jeg får lyst til at ryge en smøg.

Halfdan P

5/5

Kan varmt anbefales hvis man vil komme igennem et rygestop.

Skriv en anmeldelse
5/5