Rygestop piller – Prøv Champix og stop trangen

Drømmer du om at kvitte smøgerne helt, har du sikkert overvejet rygestoppiller. Herunder tester vi mærket Champix. Men hvordan virker pillerne egentlig? Og kan de få dig til at holde helt op med at ryge?

rygestop piller
Udgivet 06.09.2017|Senest redigeret 04.10.2019 reklame

En mulig hjælp til lettere at holde sig røgfri i særligt i de første hårde måneder er ved hjælp af piller mod rygestop. Pillerne er ikke et mirakelmiddel, og de vil på ingen måde fjerne alle udfordringerne ved et rygestop, og for nogen vil de slet ikke virke.

Det kræver derfor, selv med hjælp fra piller, stor viljestyrke at gennemføre rygestoppet i starten, og efter man stopper med at tage pillerne. Hvis ikke man er motiveret nok til at stoppe med at ryge, vil man kunne spise mange piller, uden at det vil have en virkning.

Det gælder særligt for pillerne, i forhold til mange andre hjælpemidler mod rygestop, at de ikke indeholder nikotin, og altså er det ikke en pille man vil bruge til at trappe ned på, men en hjælp til at mindske eller fjerne abstinenser og rygertrang, når først man er stoppet med at ryge.

Champix piller anmeldelse

Et andet stof, der puttes i piller til rygestop er vareniclin, der også har navnet Champix. Stoffet binder sig som bupropion til receptorer i hjernen, som nikotinen før bandt sig til, og udløser den samme belønning i form af en følelse af velvære og tilfredsstillelse.

et billede af champix pille

Champix Rygestop Piller – 9/10 På Trustpilot

Champix er et rygestopsmiddel produceret af Pfizer, som virker ved at stimulere nikotinreceptorer i hjernen og gøre rygning mindre attraktivt.

Bestil - virker på 9/10 rygere

Vareniclin har derved stort set samme effekt som bupropion, dog er det 44 % af patienterne, der bliver røgfri efter den 12 ugers lange behandling med vareniclin, hvor det kun er ca. 30 %, der bliver det ved behandling med bupropion, og efter et år er 43,6 % af patienterne stadigvæk røgfri.

Produkter med vareniclin blev udviklet i 2006 og er altså en nyere opfindelse end bupropion, der er fra 2001, hvor vareniclin har vist sig at være mere effektivt. Produktet Champix, der indeholder vareniclin kan bl.a. bestilles på www.121doc.dk, hvor man skal udfylde et skema over ens helbred, således at man kan blive godkendt af praktiserende læger, hvorefter produktet bliver afsendt hurtigt og anonymt.

Video: Jeg blev røgfri med Champix

Givet de mulige bivirkninger pillerne kan have, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man som ryger, først forsøger sig med at blive røgfri gennem rådgivning, og altså forsøger at stoppe med at ryge uden medicinske hjælpemidler.

Dernæst foreslås det, at man forsøger sig ved brug af produkter med nikotin i, da de er de mest velafprøvede, og til sidst kan forsøge sig med piller. Generelt foreslås det at man, parallelt med en medicinsk behandling mod rygning, går til rådgivning, hvor man vil lære om medicinen og generelt om, hvordan man fastholder sit rygestop.

Hvad findes der ellers på markedet?

Der er overordnet to forskellige stoffer i pillerne, der reducerer rygetrangen og hjælper med at formindske abstinenser. Det ene stof er bupropion, der også markedsføres under navnet Zyban og Wellbutrin.

smøg versus pillerBupropion blev oprindeligt brugt til at behandle depressioner, dog fandt man ud af, at mange patienter, der var under behandling med stoffet, ligeledes stoppede med at ryge. Bupropion går ind og påvirker hjernecentrene således, at virkningen af signalstofferne noradrenalin og dopamin øges.

Læs: Anmeldelse af endelig ikke ryger

Dette er de samme signalstoffer, hjernen tidligere har fået gennem rygning, og man får derfor mindsket trangen til nikotin, da man allerede oplever de positive virkninger nikotinen før havde.

Ligeledes modvirker bupropion abstinenser, da bupropion ligeledes påvirker nervebaner i hjernen, der udløser disse.

Produktet anvendes ved rygeophør, og det antages, at hver tredje vil blive hjulpet frem til et rygestop ved denne behandling. Behandling med bupropion har vist sig at fordoble sandsynligheden for, at man efter 3 røgfri måneder forsat vil opretholde sit rygestop.

Læs: Rygestop dag for dag

Medicinen er receptpligtig, så en læge skal først vurdere, hvorvidt om man er egnet til denne behandlingstype, da blandt andet personer med epilepsi, bulimi og anorexi ikke må benytte sig af denne medicin.

I den første uge i behandlingen ryger man stadig, hvorefter man stopper, da der da skulle være nok bupropion i hjernen til, at stofferne kan modvirke rygetrang og abstinenser. Denne behandlingsform tager ca. 7-12 uger, dog kan man få længden udvidet op til 6 måneder.

Hvilke mulige bivirkninger er der?

  • mavebesvær
  • feber
  • hovedpine
  • svimmelhed
  • uro
  • angst
  • nedtrykthed
  • rystende hænder

Foruden dette kan medicinen forstærke de søvnforstyrrelser mange oplever under et rygestop. Den farligste bivirkning er dog krampeanfald, der dog kun rammer 1 ud af 1000 personer.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Skriv en anmeldelse
5/5