Hvilken sansegynge er bedst til baby og børn?
Sansegynger er sjove for børn og hjælper dem til at få en bedre motorik og bevægelighed. Den er derfor oplagt at have enten inde eller ude, men hvilken skal du vælge? Find nemt ud af det med vores store guide.
Hvilken sansegynge er bedst? Hvorfor er de gode? Hvor stor skal mit barn være for at kunne bruge en sansegynge? Spørgsmålene er mange, og markedet er stort, når det kommer til de populære gynger.
Der er rigtig mange forskellige modeller at vælge imellem, og hvis du ikke har en i forvejen, kan det være svært at vide præcist, hvilken der passer bedst til jeres behov. Nogle modeller skal hænges op i en krog, nogle hænger fra et stativ og nogle er igen med net hvor andre er med fast betræk.
Video: Stor glæde hos de små!
Den originale sansegynge
Testvinder: Uniflex Originale Sansegynge
Den originale Sansegynge er ophængt i ét punkt, der giver gyngen en karrusel-funktion. Det betyder, at den både kan snurre rundt og gynge frem og tilbage og til siden – netop de tre bevægelser, der aktiverer væsken i de tre buegange i vestibulærsansen, der er så vigtig i forhold til balancen.
Den originale sansegynge er fra det danske mærke Uniflex. Den kan bruges både indenfor og udenfor, og den kan bruges til alle aldre. Længden på snoren kan du nemlig forlænge med 50, 70 eller 140 cm.
Når den bliver hængt tæt på gulvet, kan det lille barn styrke motorikken ved at kravle op på gyngen selv, og når barnet bliver større, kan gyngen hæves fra gulvet. Sansegyngen kan klare en vægt på helt op til 200 kg, hvilket lægger op til, at gyngen kan inddrages i leg mellem flere børn også. Det er dermed også den gynge på markedet, som kan klare den største vægtbelastning.
Gyngens diameter er på 96 cm, og den skal hænges op i en rustfri gyngekrog, som naturligvis skal passe til materialet, krogen sættes op i – afhængig af, hvilket slags loft det er, eller om det er et træ udenfor.
Modellen bliver håndlavet på Uniflex eget værksted i Danmark, og den er godkendt i henhold til kravene EN 71-1, EN 71-2, EN-71-3 og EN 71-8 under de europæiske sikkerhedsstandarder for legetøj.
Populær i Danmark
Sansegynge til udendørs og indedørs
Bobles sansegyngen er blandt de mest populære i Danmark, og det er med god grund! Selve materialet er i EVA skum uden farlige ftalater samt en skridsikker overflade.
Bobles kommer med en stor skumplade, som har 4 stærke stropper. Disse sikrer, at gyngen ikke styrter til jorden, når det bliver lidt ekstra vildt. Gyngen kan bruges af baby men også børn. Maksimal vægt er 50 kg.
Krea sansegynge
Bedst til prisen: Sansegynge fra Krea
En anden meget populær model er denne, som er fra mærket Krea. Krea er et dansk mærke, som er kendt for at producere godt og slidstærkt legetøj til børn.
Gyngen kan både bruges inde og ude, og er fremstillet i lækre materialer. Det der får denne model til at skille sig ud, er, at barnet ikke ligger på et net, men på et fast betræk uden huller i. På den måde behøver du ikke at lægge en pude i sansegyngen, hvis det er et mindre barn, som skal bruge den. Mange forældre finder også en tryghed i, at barnet ikke kan få en finger eller arm igennem hullerne i nettet.
Sansegyngens diameter er på hele 100 cm, hvilket gør den til en af de største gynger på markedet. Det giver masser af plads til flere børn, og gyngen kan bære op til 100 kg.
Gyngen er polstret med en stødabsorberende skumkant, hvilket øger sikkerheden. Den kan hænge både inde og ude, men det anbefales at den ikke udsættes for regn- og vintervejr, da det kan forkorte gyngens levealder. Krea sansegynge er EN-71 godkendt og CE-mærket.
Hudora sansegynge
Sansegynge Nordic Play
Det tyske brand Hudora har designet denne model, som bl.a. skiller sig ud med sit iøjefaldende farvedesign af sort og limegrøn. Gyngens betræk er en kombination af polyester, som er et slidstærkt materiale, og polypropylen, som ikke optager vand. Det gør den meget modstandsdygtig overfor dårligt vejr, således at den kan bruges både inde og ude uden problemer.
Gyngen hænges op i to punkter, og den kan således gynge frem og tilbage, samtidig med at den er fleksibel og træner barnets motorik og balanceevne. Den har en diameter på 110 cm, hvilket gør den til en af de største modeller på markedet, og så kan den justeres i længde fra 140 til 190 cm. Hudora sansegyngen har en tysk GS-sikkerhedsgodkendelse. Modellenfås også i en mindre udgave med en diameter på 90 cm og med farven blå i stedet for grøn.
Læs også vores store test af babygynger.
Nordic Play Hængestolsgynge
Unik Sansegynge til 3-10 årige
Denne gynge er et sjovt alternativ til den klassiske sansegynge – og her kommer sanserne absolut stadig i spil. Her får barnet en oplevelse af, at sidde i en gyngende hule. Gyngen er beregnet til udendørs brug, hvor den enten kan hænges op i gyngestativet eller i en krog i et træ.
Hvor mange andre sansegynger kan bruges fra barnet er nyfødt, er denne henvendt til de større børn på 3 til 10 år, og der kan desuden kun være et barn i gyngen ad gangen. Barnet vil elske at sidde inde i sin hule, mens det bliver skubbet, eller selv bevæger sig frem og tilbage.
Afhængig af, hvor højt oppe gyngen bliver hængt, er der også stor udfordring og sjov i selv at kravle op i den blå og grønne hule. Gyngen er godkendt i henhold til EN 71-1, EN 71-2 og EN 71-3, og den kan klare en belastning på op til 50 kg.
Hörby Bruk sansegynge
Ekstra høj sikkerhed fra Hörby
Den svenske mærke Hörby Bruk har designet denne sansegynge, som ikke har net men et fast betræk i farverne blå og sort. Betrækket er vandafvisende, hvilket gør gyngen meget anvendelig til udendørsbrug. Den hænges op i to kroge, og kan med fordel skiftes ud med en almindelig gynge i et gyngestativ.
Gyngen har en diameter på 98 cm og en maksbelastning på 100 kg. Den kan justeres i de to remme, og passer dermed til et stativ der er fra 1,9 til 2,5 meter højt. Gyngen kan både svinge frem og tilbage, og den kan også dreje rundt. Det giver barnet mange muligheder for leg og for at styrke sin motorik. Den er godkendt i henhold til de fælles europæiske sikkerhedskrav.
Marshmallow Big Gynge
MARSHMALLOW BIG GYNGE LIME
Hvis du søger en større gynge, så skal du have fat i denne, som møler 55 x 35 x 10 cm. En gynge som kan bryges af børn, teenagere og forældre. Maksimum belastningen er 120 kg., hvor reblængden er 2.3 meter (kan justeres).
Udstyr og tilbehør
Du kan tilkøbe forskellige former for tilbehør og ekstraudstyr til mange af modellerne. Det enten udvider eller gør brugen af sansegyngen mere behageligt og mere sikkert. Her har vi samlet nogle af de mest almindelige former for udstyr til de modeller, vi har gennemgået her i artiklen.
Læs også: 6 mest populære udendørs sansegynger
Telt til sansegyngen
Teltet er et utroligt populært stykke ekstraudstyr til sansegyngen. Det er som regel fremstillet i PU, som er utrolig slidstærkt, hvilket gør teltet egnet til udendørsbrug. PU-materialet holder både vand og vind ude, og så er det også UV-beskyttende, hvilket gør at det beskytter barnet mod de farlige solstråler om sommeren.
Teltet kan både være slået ud og helt lukket, og det lægger op til mange timers fantasifuld leg. Teltet, eller tipien, kan vaskes mange gange, og har en lang levetid – også selvom det bruges udenfor.
Krog til sansegynge
Denne krog er et supersmart ophæng til sansegyngen, hvor kvaliteten er i top. Krogen er kuglemonteret, og dermed kan modellen dreje og rotere i den retning, man ønsker. Det gør også krogen anvendelig til rundgynger og hængestole, da de skal bruge den samme funktion.
Det ønskede ophæng sættes nemt op i krogen med den medfølgende karabinhage, og kæden, som er ca. 78 cm lang, er justerbar. Det gør det nemt at finde frem til den ønskede højde for gyngen.
Der medfølger desuden udstyr til at sætte krogen op i beton. Men skal den sættes fast i andet materiale, eksempelvis træ, skal du selv skaffe de rigtige skruer m.v.
Pude til sansegynge
Til de sansegynger som har net og ikke et fast materiale som underlag, er det oplagt at anskaffe sig en pude at lægge i. Denne pude er fremstillet i blødt bomuld af høj kvalitet, hvilket gør gyngeoplevelsen for de mindste meget bedre.
Med denne pude kan den lille baby ligge blødt og behagelig og vugges frem og tilbage, og tumlingen kan træne sin motorik, uden at forældrene behøver at bekymre sig om at barnet får arme eller ben gennem nettet eller kommer til at sidde fast i nettet.
Puden har en diameter på 89 cm, og den passer derfor perfekt til den originale sansegynge fra UniFlex, som er 96 cm i diameter. Pudens betræk fås i farverne blå, sort, rød, hvid og grå, og så kan det vaskes, hvilket enhver forælder til småbørn er klar over, er et must.
Samme slags betræk fås desuden i PU i stedet for bomuld. Det er et slidstærkt og vandafvisende materiale, hvilket gør det ideelt til udendørs brug. Dette betræk fås i samme farver, har samme diameter og kan ligeledes tåle at komme i vaskemaskinen.
Hvor gammelt skal barnet være for at bruge en sansegynge
Mange er i tvivl om, hvor gamle deres børn skal være, for at kunne bruge en sansegynge. Her er svaret, at du i princippet kan bruge en sansegynge fra den dag, dit barn bliver født.
Rigtig mange investerer i en model tidligt, da den kan bruges til at vugge barnet i søvn med. Med en blød madras i gyngen er det den optimale seng til middagsluren, og når babyen endnu er så lille, at den ikke kan trille ud, er gyngen helt perfekt. Om sommeren kan gyngen endda tages med ud og hænges op i skyggen, så babyen kan tage en lang lur udendørs.
Læs også: Stor test af 15 forskellige villatelte
Det geniale ved denne type gynge er, at den vokser med barnet. Gyngen går fra at være en soveplads til at være et stykke legetøj, som stimulerer balancenerven. Barnet kan både ligge ned og sidde op, og udfordringen i selv at klatre op i gyngen er også en god motorisk øvelse for de små.
Når barnet bliver ældre, kan det begyndte at stå op i gyngen, som med fordel kan hænges op i et træ udenfor. Da de fleste gynger kan klare omkring de 100 kg er der også mulighed for, at mor eller far kan lege med, hvilket altid er til stor glæde for barnet.
Hvad koster sansegynger
Sansegyngerne ligger i et prisleje fra omkring 400,- kr. til ca. 800,- kr. De forskellige gynger er fremstillet af forskellige materialer, og der er også forskel på, om gyngen skal hænge inden- eller udenfor. Derfor varierer prisen
Så overvejelser omkring hvor gyngen skal hænge, og i hvor mange år den skal kunne holde, er værd at gøre sig, inden du går ud og investerer i en sansegynge. Jo mere alsidig modellen er i anvendelsen og jo bedre materialer, den er fremstillet af, jo dyrere er gyngen.
Køb den model, der passer til dig og dit barn
Nu er du klædt godt på til at kunne vælge den sansegynge, der passer bedst til dig, dit barn og den anvendelse, du påtænker. Du har også fået en ide om prisniveauet for sansegynger, ligesom du ved mere om, hvilke sikkerhedsstandarder gyngerne lever op til.