skæl i øjenbrynene

Skæl i øjenbrynene

Skæl i øjenbrynene

Denne artikel er faktatjekket af Lea Christensen (Ph.d. Københans Universitet)

Skæl i øjenbrynene kommer oftest i forbindelse med skæleksem, hvis medicinske navn er seborrhoisk dermatitis.

Det er i Danmark meget udbredt, og op imod 30 procent af voksne lider af denne type eksem.

Skæleksem kan komme i områder på kroppen med talgkirtler, og for de fleste vil det komme i hårbunden og i ansigtet, og dermed i nogle tilfælde i øjenbrynene. Det kan dog også i meget slemme tilfælde komme på bryst og navle, i armhulerne, på ryggen, eller i skridtet.

Hvorfor får man skæl i øjenbrynene?

Man ved stadig ikke helt 100 procent, hvad årsagen er til skæleksem og dermed skæl i øjenbrynene, men der er dog nogle forskellige faktorer man ved kan have en indflydelse.

Som sagt kommer sygdommen i talgkirtlerne og er dermed et resultat af øget talgproduktion. Talgproduktionen er højere under puberteten, da produktionen af mandlige kønshormoner er højere. Derudover vil eksemen blive værre når immunforsvaret er under pres, og typisk vil det også blive værre om vinteren.

Skæleksem kan ofte ses på at der dannes hvide flager eller rødme i det påvirkede område. Ved skæl i øjenbrynene, kan det ofte sprede sig til området omkring munden, kinder og panden.

Hvad kan man gøre for at slippe af med problemet?

Desværre er skæleksem en kronisk sygdom, og derfor ikke noget man kan slippe helt af med. Der findes dog flere måder, hvorpå man kan holde det i ro, og i det fleste tilfælde dæmpe eller komme af med nogle af symptomerne.

Man kan købe flere skælshampoos og cremer der, i de flere tilfælde, kan fjerne hudsvampen og dermed også skællen, men det vil som regel komme hurtigt igen. En læge vil kunne give medicinske shampoos, cremer og tabletter. I slemme tilfælde er en mere fast behandling nødvendig for at tage hævelsen.

skæl i øjenbrynene

doc24.dk

Find mere information her

Om skribenten

Rikke Eriksen

Rikke er skribent og redaktør på mange af artiklerne her på Doc24.dk. Hendes artikler skrives og redigeres altid i samarbejde med relevant sundhedsfagligt uddannede personer, der har bidraget med den nyeste viden på området. Rikke har en master i journalistik fra Universitet i Oslo.