Tørhed i skeden – sådan får du bugt med det
Er du kommet i overgangsalderen, så er sandsynligheden for, at du oplever tørhed i skeden stor. Faktisk bliver op mod halvdelen af alle kvinder ramt af tørhed i skeden en eller flere gange, efter de har passeret overgangsalderen. Og det kan der være mange gener forbundet med.
En stor del af kvinder med en tør skede vil fx opleve smerter ved samleje, hvilket kan have stor betydning for livskvaliteten. Heldigvis er der flere forskellige behandlings- og forebyggelsesmuligheder imod problemet, så man kan få det godt igen.
Video: dette skal du vide om vaginal tørhed (engelsk)
Hvad er tørhed i skeden?
Fra en kvinde kommer i puberteten til hun rammer overgangsalderen, dannes der østrogen i hendes æggestokke. Østrogen går ind og påvirker slimhinden i skeden, som bliver fugtig og danner udflåd. Derudover virker fugten også som smøremiddel ved samleje, så akten glider nemmere.
Effektiv mod tørhed og svie i skeden
Når kvinden så træder ind i overgangsalderen, betyder det et farvel til produktionen af østrogen, hvorfor mange kvinder vil opleve at få tørre slimhinder i skeden. Det skyldes først og fremmest, at de normale celler i slimhinden erstattes af nye celler, som danner en tyndere slimhindevæg.
Dermed bliver slimhinderne ikke tilstrækkelig fugtige, hvorfor skeden kan føles irriteret og begynde at svie eller kløe. Ligesom der ved samleje kan opstå smerter eller småblødninger, da det naturlige smøremiddel er forsvundet.
For det andet forsvinder mælkesyrebakterierne i skeden også som følge af faldet af østrogenniveauet i kvindens krop. Mælkesyrebakterierne er nemlig også med til at holde skeden fugtig, og så er det medvirkende til, at miljøet i skeden er lidt surt, hvilket gør, at skeden danner et naturligt forsvar mod betændelse forneden. Manglen på mælkesyrebakterier har altså også betydning for, at skeden bliver tør og ligeledes mere følsom, da risikoen for infektioner også stiger.
Hvordan føles tørhed i skeden?
For mange kvinder føles tørhed i skeden som om, at de nedre dele er forvandlet til sandpapir. Skeden er oftest meget tør, og den kan både føles brændende, kløe eller svie. Udover at det kan skabe problemer ved sex, så kan det også være til gene i forhold til dagligdags aktiviteter. Der kan fx være smerter eller irritation forbundet med at sidde ned, cykle, løbe osv.
Hvad skyldes tørhed i skeden?
Udover mangel på østrogen, som er den mest almindelige årsag til tørhed i skeden, så kan der også være andre årsager til, at kvinder er generet af problemet.
- Hvis kvinden har fået fjernet æggestokkene kirurgisk, hvor der automatisk ikke bliver produceret mere østrogen.
- Hvis kvinden har været udsat for strålebehandling og kemoterapi, da disse behandlinger kan gå ind og påvirke æggestokkene, så de stopper med at producere østrogen.
- Hvis kvinden tager forskellige medikamenter, som fx antihistaminer mod allergi eller medicin mod depression eller højt blodtryk, da disse kan sænke fugtigheden i skeden.
- Hvis kvinden lider af Sjøgrens syndrom, som er en autoimmun sygdom, hvis symptomer bl.a. kan være en nedsættelse af fugtigheden i skeden.
- Hvis kvinden er i gang med et ammeforløb, da amning skaber en midlertidig pause i ægløsning, menstruation og østrogenproduktion.
- Hvis kvinden fx har en spiseforstyrrelse, hvor menstruationen udebliver som følge af sygdommen.
- Hvis kvinden ryger, da rygning også nedsætter produktionen af østrogen.
Hvem får tørhed i skeden?
Som nævnt tidligere er det op mod 50 % af kvinder efter overgangsalderen, som stifter bekendtskab med tørhed i skeden. Man skal derfor regne med, at sandsynligheden for at få det er forholdsvis stor, så snart man er trådt ind i overgangsalderen. Derfor kan det være en god ting at være opmærksom på problemet og anvende hudvenlige produkter forneden, inden problemet viser sine første tegn.
Det er dog ikke kun kvinder i overgangsalderen, som oplever tørhed i skeden. Kvinder i alle aldre kan være plaget af det, selv helt unge kvinder. Når yngre kvinder bliver ramt af tørhed, så er der dog ofte en grund til det. Flere kvinder oplever fx at være generet af det, efter de har født, hvis de er inde i en stresset periode, bruger af p-piller eller har haft en infektion.
Hvordan ved man, at man har tørhed i skeden?
Man kan selvfølgelig have sine anelser i forhold til tørhed i skeden, især hvis man er kommet i overgangsalderen. Men det er kun en læge, som fuldstændig kan fastslå diagnosen.
Når man går til lægen med sine mistanker, kan han/hun foretage en gynækologisk undersøgelse.
Her kigger lægen på slimhinderne og udflåddet for at fastslå, hvorvidt det drejer sig om tørhed i skeden.
Ofte vil lægen også mikroskopere udflåddet for at være sikker på, at tilstanden ikke skyldes en betændelse med en mikroorganisme.
Hvordan behandler man?
Tørhed i skeden kan være yderst generende, men heldigvis er det ikke noget, man behøver at affinde sig med. Mange kvinder tror, at når de først er kommet i overgangsalderen, så er det bare sådan, det er. Men sådan behøver det slet ikke at være. Der er nemlig rigtig gode muligheder for at få bugt med problemet.
Der findes forskellige behandlingsmuligheder. Her er det altid et godt råd at rådføre sig med sin læge, inden man påbegynder en af behandlingerne. Men ellers er det op til en selv, hvilken behandling, man ønsker.
Hormonbehandling
Hormonbehandling er en af de hyppigste måder, man behandler tørhed i skeden på. Behandlingen går ind og erstatter den manglende produktion af østrogen enten generelt eller lokalt.
Foregår hormonbehandlingen lokalt, er det kun en lille mængde af hormonet, som optages i kroppen. Behandlingen siges at være den mest effektive, og den kan foregå ved brug af:
- Stikpiller
- Vaginalcreme- eller gel, som skal føres ind i skeden med en applikator 2-3 gange om ugen.
- Vaginalring, som er en blød plastikring, som enten lægen eller kvinden selv indsætter oppe i skeden. Ringen udskiller gradvist østrogen i kroppen og skal sidde i tre måneder ad gangen, hvorefter den skal udskiftes.
- Vaginaltabletter, hvor tabletten placeres i toppen af skeden ved hjælp af en applikator. Det skal ske dagligt de første 2 uger og efterfølgende 1-3 gange om ugen.
Hvis kvinden oplever flere forskellige gener i forbindelse med overgangsalderen, kan en generel behandling være at foretrække for nogle. Ofte får man den her behandling i forbindelse med et andet problem relateret til overgangsalderen, fx hedeture, hvor den så også går ind og hjælper på tørhed i skeden.
Den generelle behandling kan foregå ved hjælp af plaster, gel eller tabletter. Hvis man stadigvæk har sin livmoder, skal man dog have tilskud af gestagen, mens man er under behandling for at beskytte livmoderslimhinden.
[product id=”13121″Behandling ved hjælp af naturmidler
Nogle kvinder ønsker af forskellige årsager ikke at benytte sig af hormonbehandling. For disse kvinder kan løsningen i stedet være at ty til naturmidler, som ligeså kan afhjælpe tørheden. Her findes der forskellige produkter på markedet, som er lavet til at skabe balance i de nedre dele igen.
En af virksomhederne, som står bag nogle af disse naturprodukter, er Australian Bodycare. Deres produkter indeholder det naturlige Tea Tree Oil. Tea Tree Oil er et produkt, som har været dyrket og brugt i Australien i flere århundreder, ja faktisk var det aboriginals, som langt tilbage fandt ud af oliens egenskaber. Et fund som sidenhen er blevet taget til sig af den øvrige australske befolkning og dernæst resten af verden.
Det der bl.a. gør Tea Tree Oil særligt er, at det har en antiseptisk effekt, dvs. at den dræber bakterier. Derudover er den særdeles effektiv i forhold til behandling af hudproblemer. Mange kvinder med tørhed i skeden vil derfor opleve, at den kløe og svien, som ofte følger med tørheden, forsvinder ved brug af produkter indeholdende Tea Tree Oil.
Australian Bodycare laver bl.a. en gel indeholdende Tea Tree Oil. Gelen hedder Femigel, og den er dermatologisk og gynækologisk testet, ligesom den også har en dokumenteret effekt. Den modvirker både kløe, irritation og tørhed i skeden og genopbygger fugten igen. Femigel er den perfekte løsning til kvinder, som gerne vil undgå at tilføre ekstra hormoner ind i kroppen, men som stadigvæk gerne vil slippe af med gener i skeden.
Dertil er der også den fordel ved gelen, at den kan anvendes ligeså lang tid, man har brug for det. I modsætning til lægemidler har kroppen altså ikke behov for en pause, før behandlingen kan genoptages, men kan bare forsætte indtil generne er væk.
Glidecreme
Glidecreme er et effektivt middel for kvinder, som oplever problemer ved samleje efter, at de er kommet i overgangsalderen. Ved brug af glidecreme tilføres skeden nemlig fugtighed, som den jo ellers mister efter faldet af østrogen i kroppen.
På den måde undgår kvinder smerter ved samleje, som ellers er meget normalt, når man har tørhed i skeden. Ved tørhed i skeden vil mange kvinder opleve en større friktion under samleje, hvilket kan være yderst smertefuldt. Men bruger man glidecreme mindskes friktionen, og man vil opleve at ubehaget mindskes betydeligt, hvis ikke det forsvinder helt.
Der findes generelt et stort udvalg af glidecremer, og de kan købes enten på apoteket eller på nettet. Der findes fx glidecremer, som er baseret på naturlige aktiver, og dermed er hormonfrie. Intim Glide fra Australian Bodycare er et eksempel på en naturlig glidecreme. Dette produkt indeholder også Tea Tree Oil, som er en god fugtighedsgiver til skeden.
Glidecremen skal dog kun anvendes, hvis man oplever problemer med tørhed ved sex. Den afhjælper nemlig ikke generelle problemer, som følge af en tør skede, hvor man er nødt til at ty til andre midler eller produkter.
Hvad kan man selv gøre for at forebygge?
Er du på vej ind i overgangsalderen og frygter for at lide af en tør skede? Eller har du i perioder døjet med problemet og vil gerne undgå at få det igen? Så er der selv, nogle ting du kan gøre for at forebygge det, inden problemet rammer.
Hold igen med sæben
For det første gælder det om at være tilbageholdende med brugen af sæbe, når man går i bad. Selvom det selvfølgelig er vigtigt at holde sig ren forneden, så er det ligeså vigtigt ikke at genere huden og det naturlige miljø i skeden, hvis man gerne vil undgå tørhed.
Allerbedst er det, hvis man kan nøjes med at vaske sig selv med vand, men ellers skal man være opmærksom på, hvilke sæbeprodukter man bruger, hvor det kan anbefales at bruge en mild og hudvenlig intimsæbe.
Brug intimsæbe
Udover at være påpasselig med sæbe, så er det også en god ide at anvende en intimgel forneden som forebyggelse. Gelen skal være hudvenlig og gerne påføres hver dag. Australian Bodycare har lavet en gel med navnet Femi Daily, som fungerer perfekt som forebyggende behandling.
Undgå mælkesyrebakterier
Nogle vælger også at lokalbehandle dem selv med produkter som fx eddike eller yoghurt, da de indeholder en høj mængde af mælkesyrebakterier. Dette kan dog ikke anbefales. Efter overgangsalderen kan mælkesyrebakterierne alligevel ikke leve i skeden, og der er derfor ingen grund til at bruge disse produkter, som kan ende med at gøre tingene meget værre.
Sex og tørhed i skeden
Tørhed i skeden er faktisk den hyppigste årsag til smerter ved samleje. Og for mange par har det den konsekvens, at det seksuelle samliv stopper. Det er nemlig normalt, at kvinden mister lysten til sex, hvis hun oplever smerter i forbindelse med det. Det kan have stor betydning for parforholdet, mens også den enkelte kvindes selvværd og livskvalitet. Hvis man gerne vil have sit samliv tilbage, er det derfor vigtigt at gøre noget ved det. Og der kan heldigvis være nogle forskellige løsninger på problemet.
En glidecreme er den oplagte løsning ved samleje. Påfør cremen på mandens penis, kvindens skede eller begge dele, og de fleste vil opleve, at smerterne ved akten forsvinder. Dermed bliver sex en rar ting igen, som begge parter har lyst til at være en del af.
Derudover skal man være opmærksom på, om den manglende lyst til sex ikke udelukkende skyldes tørhed i skeden, men om andre faktorer også spiller ind. Måske har man ikke lyst til sin partner, måske siger sex en ikke så meget mere, eller måske er man ikke tilstrækkeligt tændt. Disse ting kan også spille ind i forhold, at man ikke bliver våd nok, og det er vigtigt, at finde ud af, inden man påbegynder en eventuel behandling.
FAQ om tørhed i skeden
Hvorfor får jeg tørhed i skeden?
Oplever du tørhed i skeden, har det ofte noget at gøre med, at du er kommet i overgangsalderen. Her stopper eller nedsættes produktionen af østrogen i æggestokkene, som ellers er det, der gør kvindens skede fugtig. Det kan også være, fordi du er gravid eller i gang med at amme.
Hvis du er under et kræftforløb og er i gang med behandling, er det heller ikke unormalt, at du vil opleve tørhed i skeden. Ligeledes ses det i sjældne tilfælde, at kvinder får tørhed i skeden, hvis de ryger eller lider af en spiseforstyrrelse.
Hvad gør jeg for at komme af med tørhed i skeden?
Først og fremmest skal du gå til lægen. Han eller hun kan stille dig den endelige diagnose og fortælle, hvilken behandling, som er at foretrække for dig. Tørheden kan fx behandles ved hjælp af hormonbehandling, som kan foregå lokalt eller generelt. Lokale midler som fx glidecreme eller creme/gel kan også få tørheden til at føles tåleligt.
Hvordan undgår jeg at få tørhed “dernede”?
Der findes forskellige ting, du kan gøre for at forebygge tørhed, inden det bliver et reelt problem. Fx ved at bruge en hudvenlig og mild intimcreme, som forebygger tørhed, kløe og irritation. Et eksempel på dette er Femi Daily fra Australian Bodycare. Du skal også undgå at vaske dig for meget dernede, så du bedst muligt skåner miljøet. Vask helst med vand eller brug en skånsom intimsæbe.
Kan jeg have sex?
De fleste kvinder, der lider af tørhed i skeden, oplever at have smerter eller sågar småblødninger under samleje. Det kan for mange lægge en dæmper på sexlivet, hvis altså ikke det ophører fuldstændigt. Her kan det anbefales at bruge en glidecreme, fx Intim Glide fra Australian Bodycare, som mindsker friktionen, der normalvis opstår ved tørhed, og ellers generelt mindsker ubehaget betydeligt.
Hvad er vaginal tørhed?
Tørhed i skeden, vaginal tørhed, vaginal atrofi. Bliver du forvirret over de forskellige navne? Er du ikke sikker på, om de betyder det samme? Så bare rolig vaginal tørhed og vaginal atrofi er blot andre ord for tørhed i skeden. Der findes altså ikke forskellige varianter af tørhed i skeden, men der kan være forskel på de termer, som folk bruger om problemet