Tørre slimhinder i skeden

Udgivet 05.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Mange kvinder vil i løbet af deres liv opleve at have tørre slimhinder. Det sker specielt for kvinder, der er gået i overgangsalderen. Tørre slimhinder i skeden kan medføre store smerter og ubehag ved intime stunder og samleje, hvilket af gode grunde er til stor frustration for den ramte.

Det er dog en helt normal lidelse, og det er heldigvis forholdsvis nemt at komme tilbage til sin normale tilstand igen. Hvis du er ramt af tørre slimhinder i skeden, findes der både lægemidler lavet specielt til formålet, og så er der også en masse ting, du selv kan gøre for afhjælpe problemet.

Video: en halv million danske kvinder lider af tørre slimhinder

Herunder kan du læse om, hvad tørre slimhinder betyder, hvordan det føles, hvorfor det opstår, og så kan du læse om, hvad du kan gøre for at bekæmpe og undgå det.

Hvad er slimhinder?

kvindekrop og vagina

Slimhinder er den hud der sidder ”indeni” kroppen. Det er et indvendigt lag hud, der er dækket af et mindre lag slim. Slimhinderne findes både i munden, næsen, øjnene, luftrøret, lungerne, tarmene, skeden og mange andre steder. Deres funktion er at beskytte dig mod, at fremmede stoffer kommer ind i kroppen. De fungerer således som et slags skjold.

Hvis du har raske slimhinder, forhindrer skjoldet altså at de fremmede stoffer kommer ind i kroppen, men hvis funktionen af den ene eller den anden grund er nedsat, er det nemmere for bakterier at finde vej. Dette kan eksempelvis være, hvis du har tørre slimhinder.

 

Tørre slimhinder i skeden kan være medvirkende til, at du får en svampeinfektion, da de udtørrede slimhinder får pH-værdien i skeden til at ændre sig og således sætter din naturlige bakterieflora ud af kurs. Det kan gøre, at du får rigtig svamp i skeden. Derfor er det meget vigtigt, at du skynder dig at gøre noget ved problemet, hvis du er bange for, at du lider af tørre slimhinder.

svamp i underlivet skeden

Effektiv mod tørhed og svie i skeden

 I pakken får du førstehjælp til forskellige former for intime gener. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
Ad

Hvad betyder tørre slimhinder i skeden?

Tørre slimhinder betyder, at slimhindernes funktion er nedsat. Det kan eksempelvis være ved tørhed i skeden. Det er en generende tilstand, der kan føles meget ubehagelig og smertefuld, fordi skedevæggen eller slimhinderne fortyndes af forskellige grunde. Tilstanden opstår, fordi slimhinderne ikke bliver tilstrækkeligt fugtige, hvilket gør, at den ramte kan være udsat for smerter og ubehag.

Sådan føles tørhed i skeden

Tørre slimhinder kan føles utrolig ubehageligt og smertefuldt. Det kan være meget slemt for den kvinde, der er ramt af det, og det bliver af flere kvinder beskrevet som at have sandpapir i skeden. Hvis du er udsat for tørre slimhinder, kan du i de fleste tilfælde mærke kløe og en sviende og brændende fornemmelse både oppe i skeden, omkring skedeåbningen og på de indre og ydre kønslæber.

Skeden mister samtidig sin elasticitet, hvilken kan medføre, at skeden kan føles snæver og tillukket, lidt tilsvarende til at opleve at have tør og uplejet hud i ansigtet. Ligesom som du plejer din hud i ansigtet og på resten af kroppen, på samme måde skal du pleje din skede og miljøet omkring din skede, hvilket du kan læse om længere nede.

tørhed i skeden

Hvis du lider af tørhed i skeden, kan selv de mindste ting føles smertefulde og uoverskuelige. Gang, løb, cykling og tilmed sex kan være yderst ubehagelige, og det kan føles næsten umuligt at gennemføre ting, som du normalvis nyder. Derfor er det så vigtigt at gøre noget ved det, hvis du oplever tørhed i skeden.

Symptomer på tørre slimhinder i skeden

Hvis du mistænker, at du lider af tørre slimhinder i skeden, er det en god idé straks at gå til lægen. Sammen med lægen kan du finde ud af, hvorfor lige netop du lider af tørre slimhinder, og hvad du kan gøre mod det. Det kan både være i form af ting du kan gøre derhjemme og i form af medicinsk behandling, hvilket du også kan læse mere om længere nede.

symptomer på tørre slimhinder

Herunder kan du læse nogle af de mest normale symptomer på tørre slimhinder i skeden, så du ved, hvad du skal være opmærksom på:

 • Tørhed. Hvis skeden føles tør og rug, kan det være et tegn på tørre slimhinder. Hvis det ikke glider, som det normalt gør, når du har sex, er det også vigtigt at være opmærksom på dette.
 • Irritation. Hvis din skede ser rødere ud end normalt, og hvis den føles irriteret, skal du være opmærksom på problemet, da det kan betyde, at huden i skeden er mere tør, end den skal være.
 • Kløe. Hvis det klør i skeden, skal du være opmærksom på, at det kan være et tegn på tørre slimhinder. Det kan eksempelvis sammenlignes med at have tør hud på hænderne, hvor du også ville være opmærksom, hvis det pludselig begyndte at klø. I langt de fleste tilfælde vil klø på det tørre område, ligegyldigt om det er i skeden, på hænderne eller andre steder.
 • Svie. Hvis det giver jag i underlivet og i skeden, og hvis du føler en sviende og brændende fornemmelse i hverdagen og når du tisser, kan dette også være et symptom.
 • Småblødninger. Hvis du opdager, at der kommer småblødninger, når du er i gang i hverdagen, eller når du har sex, skal du sørge for at være opmærksom på problemet. Når slimhinderne er tørre, kan de nemlig have tendenser til at revne, hvilket selvfølgelig kan give småblødninger fra skeden.

Derfor bliver du ramt af tørre slimhinder, når du kommer i overgangsalderen

9 ud af 10 kvinder oplever på et eller andet tidspunkt at lide af tørre slimhinder, og det kan ramme kvinder i alle aldre, men nogle er mere udsatte end andre. Kvinder der tager p-piller, kvinder der er gravide og især kvinder i overgangsalderen har forhøjet risiko for at opleve tørre slimhinder og tørhed i skeden.

Cirka halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen oplever at have tørre slimhinder. Dette gælder både i skeden, men også i munden, næsen, halsen, øjnene og andre steder. Men især i skeden kan det være generende, da det kan påvirke hele hverdagen for den ramte samt dennes sexliv.

De tørre slimhinder for kvinder i overgangsalderen skyldes, at østrogenniveauet falder, når man når overgangsalderen, hvilket påvirker kroppen i høj grad.

Når østrogenniveauet daler, kommer der mindre udflåd fra skeden og mindre fugt til skeden. Slimhindecellerne erstattes af celler, der danner en tyndere slimhinde, og derfor er slimhinden i skeden i langt højere grad mere sårbar, end den var, før overgangsalderen ramte.

Årsager til tørre slimhinder i skeden

Der kan være mange årsager til, at man får tørre slimhinder i skeden. Som det bliver nævnt ovenfor, er den hyppigste årsag dog, at østrogenniveauet falder, og at man altså oplever hormonmangel. Herunder kan du læse om nogle af de andre årsager til, at du kan få tørre slimhinder:

P-piller og medicin

Hvis du er på p-piller, udsætter du din krop for flere hormoner, end den normalt er vant til. Det kan påvirke din krop på den måde, at din naturlige udskillelse af udflåd bliver nedsat, hvilket altså skaber en ubalance i skedens slimhinder. Da de derfor ikke er fugtige nok, kan de blive mere følsomme og tørre. Hvis du er på eksempelvis antibiotika eller lykkepiller eller en anden form for medicin, kan disse også gå ind og påvirke din skede, så du bliver ramt at tørre slimhinder i skeden.

Skedesvamp

Skedesvamp kan også være en af årsagerne til, at du bliver ramt at tørre slimhinder i skeden. Hvis du bliver ramt af det, er det fordi, svampen candida albicans får lov at formere sig i skeden, og det giver altså skedesvamp.

På huden og i skeden lever der svampe, hvilket er helt naturligt, men hvis ovenstående svamp får lov at leve i skeden, kan den give både lugtgener, ubehag, skedesvamp og i sidste ende måske tørre slimhinder i skeden.

For voldsom intimhygiejne

Det er helt naturligt, at de fleste kvinder ønsker at holde skeden ren og frisk, men nogle gange kan det blive for meget af det gode. Nogle kvinder går så langt, at de vasker sig med vand og almindelig sæbe, hvilket skeden bestemt ikke har godt af.

intimhygiejne

Skeden har bedst af at blive vasket med en ordentlig intimsæbe, der naturligvis er beregnet til at bibeholde god intimhygiejne, men almindelig sæbe må endelig ikke bruges til dette formål. Vand og sæbe forstyrrer nemlig den naturlige bakterieflora og tørrer skeden ud.

Især direkte skylning med bruseren kan være skyld i dette, hvilket kan medføre tørre slimhinder i skeden. Det er meget vigtigt, at man kun bruger en intimsæbe uden parfume og parabener til at vaske sig med i skeden samt ikke skylder alt for hårdt med bruseren.

svamp i underlivet skeden

Effektiv mod tørhed og svie i skeden

 I pakken får du førstehjælp til forskellige former for intime gener. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
Ad

Bakteriel vaginose

I skeden er der en helt naturlig bakterieflora, som skal være der, men hvis der opstår ubalance i denne bakterieflora, kan der ske det, at der sker en overvækst i af de naturlige, vaginale bakterier i skeden. Af denne grund tipper bakteriebalancen, og der opstår derefter en tilstand, der hedder bakteriel vaginose. Det er en form for skedekatar, hvilket også kan kaldes for betændelse i skeden.

Bakteriel vaginose

Det kan eksempelvis ske under samleje, når sekret fra skeden og sæden mødes, da sædens miljø er basisk, og skedens miljø er surt. Det kan bringe skedens naturlige bakterieflora i ubalance, og det kan give fiskelugtende udflåd, ubehagelig kløe og i værste tilfælde tørre slimhinder.

Nedsat mængde af kvindelige kønshormoner

Når piger kommer i puberteten, begynder de at danne østrogen i æggestokkene, hvilket viser sig som udflåd, der holder skeden ren og fugtig. Østrogenniveauet i kroppen er altså med til at holde din skedes slimhinder fugtige, og de er også med til at opretholde et sundt miljø med et naturligt antal af mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er meget vigtige, da de er med til at holde en lav pH-værdi i skeden og en stabil og naturlig bakterieflora, så du er modstandsdygtig over for fremmedartede bakterier.

Når du kommer i overgangsalderen, sker det helt naturligt at dit naturlige antal af mælkesyrebakterier falder, og at dit østrogenniveau daler. Det kan afhjælpes på forskellige måder, som du kan læse om længere nede. Dog kan der være mange andre årsager til, at dit østrogenniveau falder, selvom du ikke har nået overgangsalderen. Disse årsager kan du læse her:

 • Rygning. Hvis du ryger, sker der noget i kroppen, så blodcirkulationen i underlivet og østrogenproduktionen i æggestokkene bliver nedsat.
 • Spiseforstyrrelser. Hvis du lider af en spiseforstyrrelse og/eller dyrker alt for meget motion, så kan det påvirke din cyklus, hvilket i sidste ende betyder, at din menstruation udebliver.
 • Sygdomme i æggestokke. Sygdomme som eksempelvis kræft i æggestokkene kan påvirke dit østrogenniveau, så det daler drastisk.
 • Fjernelse af æggestokke. Hvis du får fjernet dine æggestokke, kan det på samme måde påvirke dit østrogenniveau, så det daler.
 • Kemobehandling. Hvis du i forbindelse med en kræftsygdom får kemobehandling, kan det nedsætte æggestokkenes østrogenniveau.
 • Amning. Hvis du har mindre børn, og du i den forbindelse ammer dit barn, kan dette være skyld i, at menstruation, ægløsning og altså produktion af østrogen stopper for en periode.

6 gode råd til at komme tørre slimhinder til livs

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal komme tørre slimhinder til livs, kan længere nede læse om, hvordan du kan få behandling mod tørre slimhinder, og hvad du selv kan gøre.

råd mod tørre slimhinder

Herunder får du desuden 6 gode råd til at komme af med problemet:

 1. Vær god mod din krop. Sørg for at dyrke regelmæssig motion og spise sundt. Indtag sunde fedtstoffer som mandler, kokosolie, olivenolie, avocado og lignende. Det holder dig sund og rask, hvilket i høj grad også påvirker miljøet i dit underliv.
 2. Spis olie og påfør dig olie. Olie er godt for mange ting – inklusiv din skede og dine slimhinder. Sørg for at indtage en masse sunde olier og tage kosttilskud i form af Omega 3 eller fiskeolie. Du kan desuden komme en klump kokosolie op i skeden hver aften, hvilket også kan afhjælpe problemet.
 3. Få østrogenbehandlinger og lignende. Masser af kvinder er blevet hjulpet af østrogenbehandlinger, som man kan få lavet ved lægen, og som i høj grad virker til at få kroppen tilbage til den tilstand den var før slimhinderne i skeden blev tørre.
 4. Brug gel og cremer mod tørre slimhinder. Der findes masser forskellige former for cremer og gel, der både kan hjælpe mod tørre slimhinder og sørge for at holde miljøet i underlivet i balance, efter du er kommet af med problemet.
 5. Hav sex – og brug glidecreme! Sex er en fabelagtig idé mod tørre slimhinder, da det holder dem i gang og gør at blodcirkulationen bliver øget. En vibrator kan også være behjælpelig hvis man er uden fast partner, eller man hellere vil gøre det selv. Sørg altid for at bruge glidecreme, hvis du lider af tørre slimhinder, da det ellers kan være en smertefuld oplevelse grundet den manglende fugt i skeden.
 6. Træn din bækkenbund. Hvis du træner din bækkenbund, bliver du automatisk sundere og stærkere i underlivet, hvilket også kan hjælpe mod tørre slimhinder. Det kan både gøres med sex, med knibeøvelser og med yoga eller pilates. Så længe man får det gjort. Det kan også være en god måde at være med til at forebygge tørre slimhinder på.

Tørre slimhinder ved samleje

tørre slimhinder ved samleje

Der er mange grunde til, at tørre slimhinder i skeden er et voldsomt problem for den ramte. Det er hårdt i hverdagen, da det kan være meget smertefuldt at bevæge sig, og det kan samtidig klø og svie konstant. Men en af de værste gener ved tørre slimhinder er i mange tilfælde, at ens sexliv kan blive hårdt ramt af det.

Når man er ramt af tørre slimhinder og forsøger at have samleje med sin partner, kan det være yderst smertefuldt derfor og svært at nyde. Foruden det dalende østrogenniveau bevæger nervetrådene i skeden sig tættere på overfladen, hvilket betyder, at der ved friktion er et voldsomt ubehag for kvinden.

Det smertefulde forsøg på samleje gør selvfølgelig, at kvinden med stor sandsynlighed har mindre lyst til at have sex, og at lysten kan fjerne sig helt. På den måde kan et sexliv blive næsten ikkeeksisterende og muligvis helt ødelagt af det. Men det er der selvfølgelig råd for.

Brug smørelse

Hvis kvinden har fået konstateret tørre slimhinder og samtidig har forsøgt sig med samleje flere gange med smerter som resultat, kan man prøve med ekstra smørelse. Der findes mange former for glidecreme, der virker lige så godt som den naturlige form for smørelse, som mange kvinder har held med. Desuden er det i denne situation yderst vigtigt at fokusere på forspil og nærvær, så oplevelsen af samleje med tørre slimhinder ikke bliver alt for voldsom for kvinden.

Sådan kommer du af med tørre slimhinder

behandling af tørre slimhinder

Hvis du har fået konstateret, at du lider af tørre slimhinder, kan det være meget nedslående. Dog er der selvfølgelig noget at gøre ved sagen. Af samme årsag er det meget vigtigt at gøre noget ved det med det samme, da der ingen grund er til at gå og lide i stilhed, som alt for mange kvinder beklageligvis gør. Der er masser af ting man kan gøre for at afhjælpe problemet og komme af med tørre slimhinder eller leve med det uden at have smerter i hverdagen og under samleje.

Medicinering

Hvis du går til lægen for at finde en løsning på problemet, hvilket du altid bør gøre, vil han eller hun med stor sandsynlighed foreslå dig, at du kan få en lokalbehandling af hormoner, der kan genskabe den manglende produktion af østrogen. Derefter vil fugtigheden vende tilbage til skeden.

Du kan også blive foreslået at få en behandling med hyaluronsyre. Hyaluronsyre findes naturligt i kroppen og i dine slimhinder, og det binder væske og er med til at genskabe fugten og elasticiteten i skeden.

Dette kan du selv gøre

Hvis du ikke ønsker at få hormonbehandling eller andre former for behandlinger ved lægen, findes der også midler du selv kan bruge. Du kan hos både apoteket og i Matas få flere forskellige slags gel eller cremer til at smøre på skeden. Det kan eksempelvis være Femigel.

Det modvirker tørhed og kløe, og det indeholder Tea Tree Oil, som modvirker udefrakommende bakterier. Den er gynækologisk testet, og den har hjulpet omkring 94 % af de kvinder, der er blevet testet.

svamp i underlivet skeden

Effektiv mod tørhed og svie i skeden

 I pakken får du førstehjælp til forskellige former for intime gener. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
Ad

Hvor Femigel modvirker allerede eksisterende ubehag, findes der også Femi Daily, der holder tørhed i skeden væk, efter problemet er forsvundet. Den modvirker tørhed og bakterier ved at opretholde naturens naturlige fugtbalance, og så modvirker den desuden kløe og irritation.

Begge præparater er yderst lette at påføre, og førstnævnte kan du bruge to gange om dagen, hvis problemet er særligt slemt eller én gang hver tredje dag, hvis det er mindre slemt. Sidstnævnte kan du bruge hver dag, når behandlingen med Femigel er overstået. Du kan bruge det for at holde skedens naturlige bakterieflora i balance.

Video: viden om tørre slimhinder (engelsk

Sådan forebygger du tørre slimhinder i skeden

forebyggelse mod tørre slimhinder

Der er masser af ting, du kan gøre for at komme tørre slimhinder i skeden til livs, og på samme måde er der selvfølgelig også masser af ting, du kan gøre for at forebygge problemet. Herunder kan du læse om, hvad du kan gøre for at forebygge tørre slimhinder i skeden:

 • Spis en masse gode olier. Tag kosttilskud med Omega 3 eller fiskeolie, og sørg for at spise sunde og fede olier, så du også bliver smurt indefra. Det er også en god idé at spise en masse sunde, fedtholdige grøntsager og former for madvarer.
 • Lad være at bruge bind og tamponer for tit. Hvis du gør det, irriterer du huden, og skeden får ikke lov til at ånde ordentligt.
 • Tag ordentlige trusser på. Trusser i eksempelvis bomuld er klart at foretrække, da syntetiske stoffer lukker huden og skeden til og heller ikke giver skeden lov til at ånde. Det kan også være en god idé at sove helt uden trusser nogle gange.
 • Lad være med at vaske dig for voldsomt i dit underliv. Som det er skrevet længere oppe, er det meget vigtigt ikke at bruge almindelig sæbe i underlivet, og det er desuden også vigtigt at lade være med at spule vand med eksempelvis bruseren op i skeden. Det er en god idé at bruge en ordentlig intimsæbe uden parfume og parabener.
 • Dyrk regelmæssigt sex. Når du bliver seksuelt opstemt, øger du blodcirkulationen både i skeden og i resten af kroppen. Det er med til at forbedre vævets sundhed. Hvis man ikke har en fast partner, har flere undersøgelser vist, at en vibrator virker lige så godt. Begge dele sætter blodomløbet i gang og styrker udskillelsen af sekret ved seksuel ophidselse.
Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5