Guide til mælkesyrebakterier og Probiotika for forældre

Har din baby problemer med maven, kan du prøve at give den probiotika. Det kan hjælp fordøjelsen på vej. Men hvordan virker det helt præcist? Hvor ofte kan du give det til din baby? Og er det sundt for den?

maelkesyrebakterier_probiotika
Udgivet 19.06.2021 | Senest redigeret 29.11.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hvad er mælkesyrebakterier og probiotika?

Har din baby ondt i maven, og er du på udkig efter noget, der kan afhjælpe mavesmerterne? Der findes ikke noget værre end at være vidne til sin babys store smerter i maven. Barnet græder, skyder ryg, kryber sig sammen, sover dårligt og er i det hele taget meget utilpas.

sådan virker probiotika
Probiotika og mælkesyrebakterier har en positiv effekt på maveproblemer.

For at forstå, hvordan probiotika virker, er det vigtigt først at finde ud af, hvordan hele vores tarmsystem er sat sammen.

Probiotika er levende mikroorganismer, som fås som kosttilskud. Mikroorganismerne, eller de levende bakterier som det egentlig er, lever allerede i massevis i hele vores fordøjelseskanal.

Fordøjelseskanalen starter i mundhulen og slutter i endetarmen, og koncentrationen af mikroorganismerne bliver større og større, jo længere man kommer ned i tarmsystemet, som slutter med tyk- og endetarmen. Der lever faktisk omkring hundredetusind milliarder bakterier i fordøjelseskanalen, og der er både gavnlige og sygdomsfremkaldende bakterier.

Når der er en overvægt af de sygdomsfremkaldende bakterier, er det der opstår mavesmerter. De gavnlige bakterier hjælper nemlig med fordøjelsen og med at opretholde kroppens immunforsvar, og hvis de sygdomsfremkaldende pludselig tager over i antal, er kroppen ikke længere i balance.

Derfor kan det hjælpe selv at sørge for, at der er en overvægt af de gavnlige bakterier ved at tage dem dagligt – eller give dem til barnet – som et kosttilskud.

Hvad kan probiotika hjælpe med?

At tage probiotika kan hjælpe det gode helbred på vej. Mikroorganismerne kan nemlig ændre tarmfloraen, så fordøjelse og immunsvaret igen kommer op på et sundt niveau, og et barn, der f.eks. lider af forstoppelse, vil have nemmere ved at blive rask igen ved at få tilføjet de sundhedsfremmelige bakterier til tarmsystemet.

Der findes mange forskellige produkter med probiotika på markedet, og det kan virke lidt som en jungle at finde rundt i, hvis du er ny i denne verden.

Herunder finder du derfor en oversigt over mærkerne med information om, hvad de indeholder, hvad de virker imod, og hvad der er af eventuelle fordele og ulemper ved produktet.

Klar testvinder Udo’s Choice

udos choice infant

UDO’S CHOICE

Udo’s Choice har et produkt, som hedder Super Infant, som er specielt fremstillet til børn mellem 6 måneder og 5 år. Det anbefales dog at rådføre sig med en læge, hvis det skal gives til børn under et år. Kosttilskuddet indeholder både bifidobakterier og mælkesyrebakterier.

Til butik
Ad

Bifidobakterierne udgør en meget vigtig del af tarmfloraen, og er bl.a. gavnlig mod diarre. Mælkesyrebakterierne sørger for, at pH-værdien i tarmene sænkes, og en lavere pH-værdi gør det sværere for de sygdomsfremkaldende bakterier at leve.

Udo’s Choice er på pulverform, og hvor mange probiotika-kosttilskud er blandet med olie, skiller dette produkt sig derfor lidt ud. Det kan være gavnligt at undgå olie, da nogle slags olier kan have en dårlig effekt på barnets fordøjelse – og så er du jo lige vidt med mavesmerterne.

Lactocare Baby – effektiv til maven

Lactocare_baby

Lactocare baby

Lactocare har flere forskellige slags probiotika, hvoraf det ene er specielt fremstillet til babyer. Det indeholder både D-vitaminer og mælkesyrebakterier, så du behøver ikke at give din baby andre former for d-dråber, hvis du vælger Lactocare baby.

Til butik
Ad

Mælkesyrebakterierne sørger for at sænke pH-værdien i tarmene, så de skadelige bakterier får sværere ved at leve. Det er de samme gavnlige bakterier, du får ind ved at spise f.eks. yoghurt. Produktet er ikke pulver ligesom Udo’s Choice, men er på olieform, nærmere bestemt solsikkeolie. Vær derfor opmærksom på, om olien kan give din baby ondt i maven.

Bio Gaia – Også meget populær

Kolik og probiotika

Som forældre til et kolikbarn, vil man stort set gøre alt for at få barnet til at slappe af og stoppe med at græde. Det er hårdt at være forældre til et barn, der har kolik, både fordi du bliver fysisk træt af at trøste barnet hele tiden, men også fordi at det tærer psykisk på dig at se dit barn have ondt hele tiden uden at være i stand til at gøre andet end at holde om det og trøste det.

Da årsagen til kolik er ukendt, er det svært at finde den helt rigtige behandling imod det. Der er derfor mange forskellige ting, du som forældre kan prøve af, og mange giver det bl.a. et forsøg med en zoneterapeut eller en kiropraktor. Hvis intet af dette har virket, eller hvis du endnu vil vente lidt med disse behandlinger, kan du se, om probiotika kan have en gavnlig effekt på dit barns kolik.

Hvis dit barn er følsom og ofte har ondt i maven, så er Allomin 1 syrnet skånsom mod maven.

Mælkesyrebakterier kan nemlig have en gavnlig effekt både som forebyggelse og som behandling. Børn fødes nemlig inden, at tarmsystemet virker fuldt ud, og det kan derfor være en del af årsagen til mange smerter og deraf naturligvis gråd og skrigeri.

Videoserie om mælkesyrebakterier

Giver det bivirkninger?

Umiddelbart ikke. Der har været nogle enkelte tilfælde af svampeinformationer (dette er rapporteret af forældre). Ellers er der ikke rapporteret om bivirkninger hos baby og børn med normale immunforsvar, som er blevet behandlet med mælkesyrebakterier og probiotika.

Før i tiden var der teoretiske overvejelser om, det indeholdte enterokokker som kunne give mindre sygdomme. Intet er dog videnskabelig bevist, og det ser ud til, at disse påstande er blevet lagt på hylden igen (kilde: Sundhed.dk).

Hvor kan man købe probiotika?

Probiotika er et kosttilskud, og det kan derfor fås i de fleste helsekostbutikker. Du kan også få det på apoteket, hvor du kan få gode råd med på vejen eller i butikker som Matas.

Husk, at det altid er en god idé at rådføre dig med din læge eller sundhedsplejerske, inden du begynder at give dit barn probiotika, ligesom du altid skal følge anvisningen på pakkerne. Giv aldrig probiotika til dit barn, hvis ikke det står oplyst i varedeklarationen, at det er udviklet til børn/spædbørn.

Der er ingen resultater af undersøgelser, der dokumenterer, at probiotiske produkter har nogen positiv virkning på raske mennesker, så der er altså heller ingen grund til at give dit barn probiotika, hvis det er sundt og raske og uden gener.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5