Rygestop og akupunktur – Hvad er vores erfaring?

Inden du kaster dig ud i akupunktur, er det en god ide, at du sørger for at læse op på, hvad der egentlig sker i kroppen, og om det overhovedet hjælper. Læs herunder om vores erfaringer med det.

rygestop og akupunktur
Udgivet 03.07.2021 | Senest redigeret 04.05.2025 | Artiklen indeholder reklamer

Opdateret maj 2025: Vi har opdateret artiklen med ny dansk forskning om rygestop, herunder fokus på individuelle, multimodale støtteprogrammer frem for enkeltstående metoder som akupunktur.

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode, der vha. tynde nåle forsøger at påvirke energistrømmen i kroppen. Akupunktøren sætter nålene ind i de såkaldte akupunkturpunkter i huden, hvor nålene skal kunne påvirke energistrømmen ved bl.a. at fjerne blokeringer og ubalancer i energibanerne, som også kaldes meridianer. På trods af sine særlige metoder er akupunktur en af de mest eftertragtede alternative behandlingsformer på de danske sygehuse.

Akupunktur mod rygestop

Når tilførslen af nikotin fra tobakken stopper, vil kroppen føle et voksende behov for at få stillet denne trang. Dette vil komme til udtryk i abstinenser, som skyldes en pludselig ubalance i nervesystemet, der nu ikke stimuleres af nikotinen længere.

Akupunktur kan være med til at genskabe denne balance. Behandlingsmetoderne kan variere fra akupunktør til akupunktør, men den generelle behandling foregår ved, at der sættes små nåle i øret hos patienten. Disse har til formål at erstatte den manglende effekt af nikotinen, og derfor mindskes rygetrangen og abstinenserne.

Det er dog værd at bemærke, at nyere forskning og de seneste anbefalinger fra danske og internationale sundhedsmyndigheder peger på, at et struktureret, individuelt tilpasset rygestopprogram med flere forskellige elementer – fx rådgivning, nikotinerstatningsterapi eller medicinske behandlinger – i stigende grad bliver standarden på de danske sygehuse og i lungeudredningsenheder. Akupunktur er kun en af flere mulige metoder og indgår sjældent som primær metode i offentlige sundhedstilbud. Flere store studier, blandt andet det danske START-studie (2022-2024), peger på værdien af systematisk og integreret støtte til patienter, frem for enkeltstående alternative behandlinger.

Medicin versus almindelige metoder

I Danmark har medicinen for alvor taget fat. Langt de fleste som stopper med at ryge siger, at det skyldes medicin og ikke traditionelle metoder som tyggegummi med nikotin eller akupunktur (kilde).

et billede af champix pille

Tablet mod rygestop – Kun 12 dage

upropion depottabletter – også kendt som Bupropion SR, er gennemprøvede tabletter, der kan hjælpe dig med at sige farvel til dine rygevaner.

Til butik
Ad

Hvor I Danmark kan du finde klinikker?

  • Viborg
  • Herning
  • Aarhus
  • Grenå
  • København
  • Højbjerg
  • Aalborg
  • Randers
  • Og mange flere…

Nålene bliver ved med at sidde i cirka 10 dage, og efter disse dage er gået, vil man have undgået en meget hård tid efter rygestoppet, og man vil derfor være et stort skridt nærmere på at være ikke-ryger. Akupunktur er i sig selv ikke noget mirakelmiddel, da det blot er et hjælpemiddel til at mildne abstinenserne og rygetrangen, udfaldet af rygestoppet vil stadig være afhængigt af beslutsomheden hos patienten.

Det er dog væsentligt at bemærke, at aktuelle forskningsoversigter (fx Cochrane Reviews 2022) fortsat vurderer evidensen for akupunktur til rygestop som begrænset, og at behovet for større og mere ensartede studier stadig eksisterer. Samtidig lægger de nyeste danske projekter, såsom START-studiet, særlig vægt på individuel vejledning og støtte integreret i sundhedsforløbet. Dette kan ses som et skifte i praksis, hvor den enkeltes situation og behov bliver styrende for sammensætningen af rygestopsindsatsen.

Akupunktur som videnskab

Akupunktur har i mange forsøg vist sig at hjælpe, og flere akupunktører reklamerer med succesrater på op mod 70-80 % hos deres patienter, dog er der rent videnskabeligt ikke noget bevis på akupunkturens virkning mod bl.a. rygning. Altså er der den samme usikkerhed som ved de andre alternative behandlingstyper, og beslutsomheden omkring rygestoppet er den afgørende faktor for udfaldet.

Forskning fra de senere år, herunder internationale og danske sundhedsstudier, peger derudover på, at brugen af integrerede og individualiserede programmer, der kombinerer forskellige former for støtte, ser ud til at være mest effektivt i praksis for de fleste rygere. Akupunktur kan indgå som supplement, men ikke som eneste eller primært virkemiddel, og der er praktiske begrænsninger for udbredelsen især i offentlige sundhedstilbud.

Kilder

Om skribenten

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5