Argan olie til huden – Undgå bumser og få pæn hud

Arganolie er på mange måder et vidundermiddel, der kan være med til at nære din hud og gøre, at du slipper af med bumser. Læs mere herunder om, hvordan det kan gøre din hud pænere og sundere.

Udgivet 04.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

En mindre kendt kvalitet hos argan olien herhjemme i Vesten er dens mange positive egenskaber, når det kommer til hudpleje. Hvis man døjer med tør og irriteret hud, hvis man lider af en hudsygdom, eller hvis man bare ønsker at forkæle ens hud, så er argan olie et godt sted at starte.

Argan olien består af en ideel sammensætning af vitaminer, mineraler, antioxidanter samt essentielle fedtsyrer, som kan gøre underværker, næsten uanset hvilken form for pleje din hud netop har brug for. Argan olie kan gøre din hud både blød, stræk og smidig, således at din hud bliver rustet til dagligdagens strabadser.

Grundet argan oliens høje indhold af antioxidanter, så vil din hud blive beskyttet mod de onder, som frie radikaler ellers kan medføre, og dette indbefatter ældning af huden, hvilket vil sige fremkomsten af rynker samt udtørring af huden.

sund argan til huden

Hvis du har skadet hud

Argan olie kan meget mere end bare at pleje huden. Olien er også i stand til at reparere skader og forebygge dem. Hvad end det drejer sig om små rifter, dybe sår eller betændelse, så er argan olie perfekt til at pleje det skadede område; – dette er vel at mærke ren rå argan olie, idet andre stoffer nemt kan komme til at irritere det udsatte område.

Undgå skadet hud med arganArgan oliens helende effekt skyldes blandt andet oliens høje indhold af carotener, der i kroppen vil blive omdannet til A-vitamin, som er med til at optimere hudens egen restaureringsproces, og samtidig så stimulerer vitaminet colagendannelsen i huden.

Læs også: Virker sugarbearhair vitaminer?

Derudover er argan olien et godt valg hvis man oplever skadet eller irriteret hud, idet argan olien også indeholder phenoler, hvoraf nogle af dem har en antiseptisk og antiflammatorisk virkning, hvilket betyder, at olien kan lindre smerte, ømhed og hævelse.

På samme måde kan argan olie fungere som en erstatning for aftersun-cremer, hvis man er blevet solskoldet eller hvis man har fået forbrændinger på kroppen, idet olien altså hjælper huden med hurtigere at producere nye hudceller.

Argan olie mod uren hud

Uren hud, akne, bumser og hudorme er noget alle har oplevet i større eller mindre grad i løbet af deres liv; dette som oftest hovedsagelig i teenageårene, men for nogle er det noget, som forfølger dem langt ind i voksenlivet.

Når det kommer til at pleje og bekæmpe uren hud, så kan det være svært at finde effektive produkter, som ikke samtidig udtørrer ens hud fuldstændigt.

Video: Hvis du har bumser og acne

Argan olie kan ikke direkte fjerne urenheder, men det kan hjælpe med at pleje og rense huden. Argan olie er nemlig i besiddelse af en rensende egenskab, der bevirker, at olien kan fjerne overskydende affaldsstoffer fra hudens overflade, der ellers kan tilstoppe porrerne i huden, hvilket er med til at fremme fremkomsten af hudorme, bumser etc.

Det betyder altså, at argan olien kan rense porrerne for skidt og affaldsstoffer, og det kan fjerne overskydende talg, hvilket særligt kan være et problem i teenageårerne.

Ud over at argan olie kan rense porerne, så kan olien også hjælpe med at lukke dem, grundet argan oliens opstrammende effekt på huden. Når porerne bliver mindre, så mindsker man også risikoen for, at nye urenheder skal opstå, idet skidt og affaldsstoffer får sværere ved at sætte sig i porerne.

Argan olie mod sår- og ardannelse

Nogle kan desuden opleve sårdannelse og efterfølgende ar i ansigtet som følge af svær akne eller bumser, som er blevet kradset i, hvilket argan olien også kan hjælpe med på samme måde, som det kan hjælpe på strækmærker og skadet hud, som du kan læse i de ovenstående afsnit.

Argan olien er altså i besiddelse af en række rensende egenskaber, som egner sig godt til uren hud, men der hvor olien virkelig skiller sig ud, set i forhold til andre renseprodukter, er på det plejende og fugtgivende område.

Selvom argan olien renser huden, så udtørrer den ikke samtidig huden, hvilket man ellers ofte oplever ved brug af andre renseprodukter; derimod så gennemplejer olien huden samtidig med, at den renser og heler.

Vær opmærksom på…

Hvis man ønsker at benytte sig af argan olie som et middel til at opnå ren og ensartet hud, så skal man være opmærksom på, at argan olie, ligesom så mange andre renseprodukter, i begyndelsen vil kunne få din hud til at slå ud.

At huden i de første par uger kan slå ekstra meget ud skyldes, at når rensningen af huden påbegynder, så vil alle urenheder blive bragt op til hudens overflade, så de kan fjernes

Der er stor forskel på, i hvilket omfang argan olien kan hjælpe på uren hud. Det afhænger helt af, hvilken hudtype man har, hvordan man ellers tager sig af ens hud, hvilket både gælder den udvendige pleje i form af cremer, forurening, skadelig make-up etc., men også den indvendige pleje i form af den mad, man indtager, samt hvor meget vand man drikker på en daglig basis.

Hvis argan olien virker for dig, så vil du opleve en forbedring efter cirka tre ugers behandling og pleje af huden med olien. Nogle vil kun opleve en lille forandring, mens andre vil opleve at olien gør underværker.

Hvis du får insektbid

Det at blive bidt eller stukket af et insekt kan være en yderst smertefuld oplevelse, og der findes mange forskellige præparater, som enten kan dulme smerten eller hjælpe på, at huden i og omkring stikket/biddet kan hele hurtigere.

Når man eksempelvis bliver stukket af en myg, så vil området i og omkring myggestikket blive rødt og irriteret, og dette skyldes myggens spyt, der indeholder en række enzymer, som skaber kløe, svie, irritation samt allergiske reaktioner.

hvis du får insektbid
Argan virker fantastisk mod insektbid!

 

Grundet argan olien høje indhold af antioxidanter, carotener og phenoler er olien et perfekt alternativ til diverse cremer og kølende sprays, idet argan olien er i stand til at lindre lettere smerte samt grundet dens positive indvirkning på hudens egen regenereringsproces.

Ved myggestik går argan olien ind og neutraliserer enzymerne, som bliver efterladt på huden i myggenes spyt. Hvis man er allergisk over for diverse insekter eller hvis man har med et alvorligt insektbid at gøre, så bør man dog altid søge læge først.

Hvis du har hudsygdomme

Der er en lang række af hudsygdomme, som bevirker, at ens hud bliver tør, irriteret, rød, hævet og i nogle tilfælde efterlader sår og ar på huden. Hudsygdomme såsom eksem og psoriasis er meget udbredte og almindelige sygdomme, men de er langt fra behagelige og de er desværre også livslange, idet de er uhelbredelige.

Hvis man lider af eksem, så kan man fordel smøre de irriterede områder med argan olie, idet oliens fugtgivende, helende og antiflammatoriske effekter har en god virkning på eksem ramte områder.

Video: Sådan anvender du argan til hudpleje

Når det kommer til hudsygdommen psoriasis, så er det kun i nogle tilfælde, at argan olien vil have en effekt på selve udbruddet, og dette afhænger af, hvilken type af psoriasis man lider af samt i hvor slem en grad.

Hvis argan olien her en effekt på netop din type af psoriasis, så vil du kunne se det allerede inden for et par dage, men man bør dog altid forhøre sig med egen læge, inden man begynder at pleje psoriasis med argan olie. Når man behandler diverse hudsygdomme med argan olie, så anbefales det, at man smører området med et tyndt lag olie på en daglig basis.

Hvis du har strækmærker

Når kroppen vokser, både i højden og bredden, så skal huden også følge med, men hvis forandringerne forekommer for hurtigt, så vil huden nogle gange ikke være i stand til at følge med.

På denne måde bliver huden belastet, og der opstår det, vi kender som strækmærker, hvilket rammer rigtig mange mennesker og dette særligt gravide kvinder.

strækmærker hos kvinder og mændDet kan være svært at slippe af med strækmærker, når først de er kommet, men det kan lade sig gøre at gøre strækmærkerne mindre synlige, og man kan desuden forebygge, at strækmærker kommer i første omgang.

Hvis du ønsker at forebygge forekomsten af strækmærker, så er argan olie et godt sted at starte.

Argan olien tilføjer huden en stor dosis fugt, der samtidig hjælper huden med at blive mere fleksibel, hvilket nedsætter risikoen for at der opstår strækmærker, idet huden kan klare et større pres.

Som tidligere nævnt kan man ikke bare fjerne strækmærker,hvis de først er opstået, men ved daglig brug af argan olie så er det muligt at gøre strækmærker mindre synlige, idet argan olien, som nævnt i afsnittet om skadet hud, speeder hudens restaureringsproces op.

Argan olie som rynkecreme

Med tiden vil ens hud ældes, hvilket ikke alene skyldes din alder, men også ydre påvirkninger såsom forurening, og hvordan du passer og plejer din hud. Hvis man passer på sin hud og husker at pleje den ordentligt, så kan man holde huden yngre længere.

En af de mere populære creme er Maroccan Argan Olie

Der findes mange forskellige rynkecremer på markedet, men hvis du ønsker en helt naturlig pleje, så kan du med fordel gøre brug af argan olie, der både hjælper med at forebygge rynker og opstramme huden, hvis man allerede har rynker.

Oliens forebyggende egenskab ligger særligt i dens høje indhold af antioxidanter, som reagerer med frie radikaler, der ellers ville kunne oxidere hudens sunde væv og dermed medføre tidlig ældning af huden. Det er meget nemmere at forebygge rynker, end det er at bekæmpe rynker, hvorfor man med fordel kan begynde at pleje huden allerede i en ung alder.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5