Hvor stammer Mystery Room fra?
I Danmark er det Mystery Makers, som var de første til at bringe Mystery Room konceptet til Danmark. Hos dem finder du bl.a.:
- The Ritual
- The Killing Room
- The Lab
Faktisk har du nok allerede prøvet noget af det, der ligger meget tæt på det koncept der i dag kendes som Escape Rooms, for inspirationen til disse finder vi nemlig i noget de fleste af os husker fra barndommen. Nemlig den klassiske skattejagt.
Ingen børnefødselsdag var komplet uden jagten på den lækre og velsmagende skat fylde med slik og andre søde sager til alle fødselsdagsdeltagerne. Ved at følge et skatte kort eller gå rundt til en række poster vil deltagerne til sidst finde frem til skatten og blive belønnet med en del af byttet.
Herudover trækker rummene også på en anden tradition, for i de moderne og mere komplicerede udgaver af skattejagten er tiden en vigtig faktor – og hvad er en bedre motivation end en overhængende og skrækkelig fare, det truer jer?
Denne inspiration er hentet fra spøgelseshusene, der er en stor tradition i landet, hvor det første Mystery Room blev lavet – nemlig USA. Her er der en lang og spændende tradition for at lave spøgelseshuse omkring halloween, der er henvendt til voksne og store børn, der gerne vil skræmmes.
Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.
Ad
Det er en del mere omfattende og detaljeret end vi er vant til herhjemme fra de spøgelsestoge, der findes i Tivoli og på Bakken. Der lægges stort arbejde i at gøre dem så realistiske og uhyggelige som muligt.
Kombinationen af de to er altså grundlaget for det vi i dag kan opleve i de moderne Escape Rooms over hele verden.
Populære Mystery Rooms i København
I Danmark findes der i dag lige i omegnen af 25 forskellige steder, hvor du kan book dig ind i et gåderum sammen med dine venner eller kollegaer. Den største andel findes i København, hvor du finder en lang række spændende og meget vel udførte muligheder for at afprøve konceptet.
Konceptet er i bund og grund det samme, men temaet og udførelsen er meget forskellig og du kan med stor fordel bruge lidt tid på at researche, hvilket tema, der vil give mest mening for dig og dem, du ska dele oplevelsen med.
Du kan finde alt fra temaer, baseret på film eller serier, til mere generelle ideer og spændende koncepter. For eksempel kan du i København prøve følgende fem:
- Løs gåder på bedste Olsen Banden manér hos TimeQuest, der også tilbyder dig ikke mindre end fire andre rum at vælge imellem.
- Find den forsvundne professor og løs hans gåder. På Østerbro finder du Escape Room, der giver dig og dine med-professorer en spændende historisk oplevelse.
- Flygt fra den københavnske seriemorder, der har låst jer inde i sin kælder. Ved Esplanaden hos Mystery Room kan I opleve den ægte Silence of the Lambs stemning, når I skal arbejde sammen for at slippe ud af seriemorderens kælder inden han vender tilbage.
- Løs mysteriet om den myrdede privatdetektiv, inden politiet – som ikke vil efterforske sagen – vender tilbage for at rydde gerningsstedet.
- De syv Dødssynder. Find dig selv ansigt til ansigt med dine egne svage og stærke sider gennem det du brænder for og det, du for alt i verden vil skjule! Kan du modstå fristelserne og undgå Skærsilden? Oplev dette rum eller den anden mulighed hos Brain Game i Gothers Gade.
Det handler altså i høj grad om at løse gåder inden den faretruende tid løber ud og konsekvensen af de uløste gåder rammer.
Er det stadig sjovt at prøve, hvis jeg ikke er god til gåder?
Du kommer ikke til at sidde fast i et rum, hvis ikke du kan løse gåderne sammen med dine medspillere. Heldigvis. I overlades ikke til jer selv med gåderne, for alle Escape Games overvåges af det , der i fagsprog kaldes en Gamemaster. Det er ham eller hende, der hele tiden holder øje med jer og følger med i jeres fremskridt.
Kommer der et tidspunkt, hvor I sidder fast i en af opgaverne og ikke kan komme videre er det op til jeres Gamemaster at give jer en ledetråd, der kan få jer videre i spillet, så I kan overholde tidsfristen og undgå at blive fanget for evigt!
Du behøver med andre ord ikke at være en ørn til at løse gåder for at kunne få noget ud af oplevelsen, men det kræver, at du synes det er sjovt at prøve kræfter med. Er du slet ikke til den slags, så er et Mystery Room nok ikke lige din kop te.
Hvor gammel skal man være for at deltage i et Mystery Room?
Som udgangspunkt er de fleste rum henvendt primært til voksne, fordi det er meget realistisk og derfor kan virke ret overvældende på mindre børn. I visse tilfælde kan børn på 12 år og derover deltage i følge med voksne og det kan også være en sjov og spændende familieoplevelse, hvis I vælger en af de mindre uhyggelige versioner til jer selv og jeres teenagere.
De fleste anbefaler dog, at børn skal være over 15 år – eller henvender sig kun til voksne. Det er nemlig en meget intens oplevelse at være indelukket i et rum under tidspres i en hel time som barn eller pre-teen.
Sørg for at researche de forskellige events og muligheder, der er tilgængelige, hvis I alligevel ønsker at medbringe børn mellem 12 og 15.
Se også vores artikler om Escape room, Quest room og Breakout game. Disse spil ligner meget Mystery room.
Hvor mange kan spille på en gang?
Det er meget forskelligt fra firma til firma, hvor stor deres kapacitet er og hvor mange de forskellige rum er designet til at kunne rumme på en gange.
På de forskellige firmaers hjemmesider kan du altid læse om, hvad deres maksimum og minimum kapacitet er.
Med et minimum menes ofte, at I godt kan book rummet selv om i er færre end anbefalet, men at I stadig betaler den fulde pris for rummet.
Ønsker I at deltage med flere end maksimum antallet er det en bedre ide at dele jer og booke flere rum, for at alle kan komme til at føle sig som en del af løsningen.