Kønsvorter / Kondylomer

Er du bange for, at du har kønsvorter, så læs med herunder. Vi kommer ind på alt i forhold til kønsvorter, både hvordan du får dem, hvordan de ser ud, og hvordan du slipper af med dem.

kønsvorter
Udgivet 31.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Kønssygdommen kønsvorter forårsager vorter på kønsorganerne, i endetarmen og i sjældne tilfælde i munden. Vorterne smitter oftest ved seksuel kontakt, men du kan også være uheldig at overføre smitte på andre måder.

Kønsvorter er en kønssygdom, der rammer rigtig mange danskere. Særligt unge. Man mener, at op til 20 % af alle unge mellem 18 og 25 år er smittet med sygdommen. Samtidig er det en kønssygdom, som det er svært at beskytte sig imod, da du ikke kan være sikker på at være 100 % beskyttet, selv om du bruger kondom. Samtidig er sygdommen ligesom mange andre kønssygdomme et meget stort tabu.

Hvad er kønsvorter?

Kønsvorter, eller kondylomer som de også kaldes, skyldes de to former for HPV virus, der hedder HPV-type 6 og HPV-type 11. HPV er mest kendt for at give livmoderhalskræft og celleforandringer i livmoderhalsen hos kvinder, men kan også føre til en række andre kønssygdomme.

Den mest almindelige sygdom forårsaget af HPV er netop kønsvorter. 90 % af alle tilfælde af kønsvorter skyldes HPV. De seneste 30 år har flere og flere – særligt unge i starten af 20’erne – fået kondylomer.

Op mod 20 % kan have kønsvorter

Tal fra Sexlinjen viser, at 2 % af alle seksuelt aktive unge mellem 18 og 25 år har fået konstateret kønsvorter. Helt op mod 20 % kan dog være smittet med dem uden at have synlige symptomer i form af vorter. Der kan derfor være en del af dem, der ikke ved, at de er blevet smittet.

Warticon-vorter

Behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Læs mere
Ad

Når man ser på befolkningen som helhed, er det kun 1 %, der har synlige kønsvorter. Så netop de unge uden fast seksuel partner, er ekstra udsatte for at smitte andre med sygdommen.

Symptomer

For de fleste gør det ikke ondt at have kønsvorter. Ofte vil du opleve, at det begynder at klø eller at svie. Hvis du får synlige vorter, vil det være nemt for dig at opdage, at du har dem.

Nogle vorter sidder dog skjult under huden, så du ikke selv kan se dem. Hvis du oplever en uforståelig svie eller kløe et eller andet sted på kroppen, er det derfor vigtigt, at du går til lægen. Så kan han eller hun finde ud af, om det er kønsvorter, som du har fået.

Sådan ser kønsvorter ud

Det er meget forskelligt, hvordan kønsvorter ser ud. Det er også meget forskelligt, hvor lang tid der går, fra du er blevet smittet, til vorterne bryder frem af huden. Ofte vil der gå et par måneder, men i nogle tilfælde går der kun et par uger. Nogle får slet ikke vorter, men oplever bare en uforklarlig svie og kløe, der skyldes at vorterne ligger under huden.

Kønsvorterne kan være flade, stilkede eller nærmest ligne små blomkålshoveder. De kan sidde i grupper eller enkeltvis og være mellem 2 millimeter og en centimeter høje. Det er altså en sygdom, der varierer meget fra person til person.

koensvorter billeder
Sådan kan en kønsvorte se ud på en mand.
koensvorter kvinder
Sådan kan en kønsvorte se ud på en kvinde.

De fleste får kønsvorter omkring kønsorganerne eller endetarmen. Du kan sagtens få kønsvorter i eller omkring endetarmen, selvom du ikke har dyrket analsex. Smitten med kondylomer kan vandre langs med huden. Mænd får oftest kønsvorter på penishovedet eller under forhuden. I nogle tilfælde kan sygdommen også sætte sig i starten af urinrøret. Kvinder får oftest kønsvorter på skamlæberne, i skeden eller ved urinrøret.

I sjældne tilfælde kan sygdommen smitte ved oralsex, og du kan derfor være uheldig at få kondylomer i munden.

Kondylomer er som regel ufarlige

Som regel er kønsvorter helt ufarlige. En del af dem forsvinder af sig selv, men du skal huske, at du stadig er bærer af virusset, selvom du ikke har synlige kønsvorter.

Warticon-vorter

Behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Læs mere
Ad

Som kvinde kan kønsvorterne føre til, at din risiko for celleforandringer og dermed for at få kræft bliver større.

Kønsvorter og graviditet

I forbindelse med graviditet kan kønsvorterne være generende eller direkte være med til at komplicere graviditeten. Nogle gravide, der tidligere har haft sygdommen, oplever, at deres vorter kommer igen, når de bliver gravide. Det skyldes, at kroppen er presset i forhold til graviditeten.

Kønsvorter omkring urinrøret kan blive så store, at det kan være svært for den gravide at tisse. Kønsvorter i vagina og livmoderhalsen kan gøre, at vævet har svært ved at strække sig, som det ellers har brug for i forbindelse med graviditet og fødsel.

I meget sjældne tilfælde bliver barnet smittet med kønsvorter i halsen, når det bliver født. Det kan betyde, at barnet må have en operation i luftvejene for at få lidelsen fjernet.

Sådan smitter kønsvorter

Kønsvorter smitter primært, når du har sex. Vorterne smitter ved kontakt med hud mod hud og kan derfor både smitte ved vaginal-, anal- og i mere sjældne tilfælde oralsex.

Hvis en gravid kvinde har kønsvorter, kan hun dog også smitte sit barn, når hun føder. I det tilfælde vil der jo også være hud mod hud kontakt. Det er dog i meget sjældne tilfælde, at det sker.

I enkelte tilfælde ses det også, at smitten bliver overført via for eksempel forurenede håndklæder. Hvis en person med kønsvorter har brugt et håndklæde, kan en anden risikere at blive smittet med det, hvis de bruger håndklædet umiddelbart efter.

Hvem får oftest lidelsen?

Når kønsvorter smitter ved sex, er risikoen for, at du får lidelsen størst, når du har mange skiftende partnere, som du dyrker ubeskyttet sex med. Selvom du kun har en partner, kan du selvfølgelig godt blive smittet med lidelsen, hvis han eller hun har fået kondylomer af en anden, og I dyrker ubeskyttet sex.

Fordi der kan gå flere måneder, før lidelsen bryder frem af huden, betyder det ikke nødvendigvis, at din kæreste har været dig utro, hvis han eller hun pludselig får kønsvorter. Det kan være, at din kæreste er blevet smittet lang tid inden, at I fandt sammen.

Hvis du har været sammen med en, der har kønsvorter, uden at I har beskyttet jer, vil der være en risiko på 66 % for, at du selv får kønsvorter.

Sådan undgår du at få kondylomer

Kønsvorter er desværre svære at undgå. Med andre sygdomme kan du bruge kondom og være sikker på ikke at få sygdommen. Sådan fungerer det desværre ikke med denne lidelse. Det er klart en god ide, at du bruger kondom, da det kan hjælpe et langt stykke hen af vejen, men er altså ikke en garanti.

Det skyldes, at kondylomer kan sidde uden for det område, som kondomet dækker. Der kan der alligevel opstå hud mod hud kontakt mellem kønsvorten og din hud.

Den virus, der giver lidelsen, kan dog bevæge sig langs med huden, så du kan få lidelsen andre steder end der, hvor vorten har rørt ved din hud. Det er derfor, at du kan få kønsvorter i eller omkring endetarmen, selvom du ikke har dyrket analsex.

Undgå at have sex med en, der har sygdommen

Den klart bedste måde at undgå at få sygdommen er, ved ikke at gå i seng med en, der har dem. Men det kan være svært at undgå. Kun 1 % af den danske befolkning har synlige kondylomer, men mange flere er smittet. Hvis du er på vej i seng med en af dem, er det bedst at bakke ud.

Hvis det er din kæreste, der har fået lidelsen, vil det være svært for jer ikke at have sex. Når din kæreste er til lægen for at blive behandlet, er det en god ide, at I taler med lægen om, hvordan I kan have sex, så du undgår at få sygdommen.

Behandlinger

Der findes en række måder at behandle lidelsen på. Nogle er lange og tager tid (som besøg ved lægen), og andre kan du klare med medicin. Nedenfor kan du læse om de forskellige behandlingsmetoder. Gå til denne artikel om mere info om behandlingerne.

HPV vaccine virker

Kønsvorter skyldes HVP-typerne 6 og 11. Den HPV-vaccine, som alle piger gratis kan få i dag, hæmmer de to typer af HPV, såvel som dem der kan give dig kræft. Hvis du som kvinde har fået HPV-vaccinen, har du altså en ekstra beskyttelse imod kønsvorter. HPV-vaccinen gives ikke til mænd, så som mand kan du ikke få den ekstra beskyttelse.

Både som mand og kvinde er det vigtigt, at du beskytter dig bedst muligt mod lidelsen ved at bruge kondom – også selvom du som kvinde er vaccineret. Vaccinen er ikke en 100 % beskyttelse, men den kan beskytte de fleste ganske effektivt.

Din egen læge

Hvis du har lidelsen eller er bange for, at du har det, er du nødt til at gå til lægen. Du kan ikke selv få noget, som du kan behandle kønsvorterne med. Du skal til lægen og have ham eller hende til at undersøge dig for at få behandling.

Har du synlige kønsvorter, vil det være nemt at se, at du har lidelsen. Hvis du har meget få eller usynlige kondylomer, vil lægen bruge en speciel lup til at finde ud af det. Når du har fået konstateret, at det er kønsvorter, kan behandlingen gå i gang.

30 % af alle kønsvorter går faktisk væk af sig selv igen. Hvis du ikke er generet af det, hverken fysisk eller psykisk, kan det være, at du helt slipper for en af nedenstående behandlinger. Selvom de kan gå væk af sig selv igen, er det dog vigtigt, at du sørger for ikke at smitte andre. Hvis dine vorter ikke går væk af sig selv, er det vigtigt, at du går til lægen.

Husråd mod lidelsen

Der findes mange myter om, at hvis du bare smører aloe vera, eddike eller ricinusolie på dine kønsvorter, så går de væk af sig selv. Desværre er der ikke noget, der tyder på, at det er rigtigt. Hvis du er bange for, at du har kønsvorter, er der ingen vej udenom, at du tager til lægen og får det undersøgt.

Behandling med creme

Har du haft vorter på hænderne eller fødderne, vil nogle af behandlingerne af kønsvorter være kendt for dig i forvejen. Forskellen er bare, at den foregår på dine kønsorganer eller omkring endetarmen. Du må dog aldrig bruge den medicin, der bliver brugt til hånd- og fodvorter, da de ikke er lavet til at blive brugt i området omkring kønsorganerne eller andre kropsåbninger.

Warticon-vorter

Behandling mod kønsvorter

Mand eller kvinde –  kom af med kønsvorter på 3 dage uden, at du skal snakke med egen læge. Behandlingen kræver ingen piller, og kan smøres direkte på vorten.

Læs mere
Ad

Den mest almindelige behandling er, at du får en creme eller en tyktflydende væske, der skal pensles direkte på vorten. I nogle tilfælde kan du selv smøre det på, i andre tilfælde må du op til lægen og have ham eller hende til at gøre det på. Cremen eller væsken indeholder et ætsende stof, der hjælper kroppen med at nedbryde virusset, så vorten går væk.

Frysning eller varmebehandling

En anden mulighed er, at du får frosset eller varmebehandlet dine kønsvorter, så de går væk. Begge behandlinger foregår ved, at lægen skaber en blæne rundt om kondylomerne ved at fryse eller varmebehandle. En blæne er en væskefyldt blære, som huden skaber for at beskytte sig selv.

Når huden heler, og blænen falder af, vil lidelsen også falde af. Det gør, at den nye hud bliver ren og pæn nedenunder. Det er meget ubehageligt at blive påført meget varme eller meget kulde i skridtet, men det er en effektiv løsning.

Laserbehandling er god mod store kønsvorter

Hvis du har mange kønsvorter, eller hvis de sidder i store klaser, kan det være en fordel for dig at blive laserbehandlet. Behandlingen foregår ved, at der bliver lyst med laserlys på kønsvorterne. Du vil som regel være bedøvet, når du bliver behandlet med laser.

Huden bliver fjernet

En fjerde metode, der bliver brugt til at fjerne kønsvorter med, er, at lægen eller en kirurg skærer dem af. Der bliver du naturligvis også bedøvet. Igen er det en meget effektiv, men ikke særlig behagelig metode til at slippe af med de meget genstridige kønsvorter.

Typen bestemmer, hvilken behandling du får

Når du har fået konstateret kønsvorter hos lægen, er det meget forskelligt, hvilken form for behandling der bliver valgt. Det kommer blandt andet an på, hvor hårdt du er angrebet, og hvor dine kønsvorter sidder henne.

Det er rarest og lettest for dig, hvis du kan slippe af med vorterne ved at smøre creme eller liniment, tyktflydende væske, på. Men hvis det ikke hjælper, må du indstille dig på at tage nogle skrappere metoder i brug.

Du slipper aldrig helt af med lidelsen

Selvom du slipper af med de synlige vorter, slipper du aldrig af med det virus, der gav dig vorterne. Hvis du en gang er blevet smittet, vil der altid være risiko for, at du får vorter igen.

Det eru muligt at sige, hvor ofte du vil få udbrud af vorterne. Hyppigheden af lidelsen kommer helt an på, hvordan din overordnede helbredstilstand er. Et nyt angreb af sygdommen kommer oftest, hvis du er syg, eller hvis din krop er presset for eksempel i forbindelse med en graviditet. I det tilfælde er der altså ikke andet at gøre end at gå i gang med en ny behandling.

Hvis du har været sammen med din kæreste i lang tid, og han eller hun får kønsvorter, betyder det derfor ikke nødvendigvis, at din kæreste har været dig utro. Det kan bare være hans eller hendes vorter, der blusser op igen.

Piger skal gå til tjek hos lægen

Hvis du som pige eller kvinde har haft kønsvorter, er det vigtigt, at du går til regelmæssigt tjek hos lægen, efter at lidelsen er væk. Selv om det HPV-virus, der giver kønsvorter, ikke giver kræft, skal du regelmæssigt have tjekket op på, om du har celleforandringer i livmoderhalsen, der skyldes andre former for HPV-virus.

Stadigvæk et stort tabu

Der er mange, der ikke ved, hvordan de får sygdommen. De kan derfor ikke beskytte sig ordentligt imod det. Samtidig oplever mange, særligt unge, at det er sværere at tale om kønsvorter end for eksempel andre kønssygdomme som f.eks. klamydia.

Hos Sexlinien for Unge mener de, at det kan skyldes flere årsager. Først og fremmest at der har været flere kampagner om klamydia. Det gør, at de unge er bedre oplyste, og at de har mere styr på, hvordan de skal beskytte sig mod sygdommen.

Derudover mener de også, at lidelsen er sværere at tale om, fordi det er svært at beskytte sig imod den. Du kan nemlig ikke være 100 % sikker på, ikke at blive smittet med lidelsen, selv om du bruger kondom.

Det er umuligt at skjule

Hvis du har synlige vorter, kan du ikke skjule over for andre, at du har en seksuelt betinget sygdom. Det er også noget af det, der er med til at opretholde et tabu om sygdommen. Det er synligt for enhver og det er de færreste, der vil være i tvivl om, hvad der er årsagen til vorterne. Eller sådan føles det i hvert fald.

Har du en anden kønssygdom, behøver du ikke at fortælle til din sexpartner, at du er smittet, så længe du husker at bruge kondom. Når du har kønsvorter, vil din seksuelle partner kunne se det, og det er der, mange synes, det bliver pinligt.

Mange vælger derfor at lade være med at have sex, når de har kønsvorter. Det kan føre til lavt selvværd og gøre det svært at finde en kæreste, hvis du ikke kan have sex med vedkommende.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5