Clamydia

Clamydia er den mest almindelige kønssygdom i Danmark, og der er tusindvis, der bliver smittet hvert år. Læs herunder om symptomerne og sygdomsforløbet, så du kan finde ud af, om du har sygdommen, og hvad du så skal gøre.

clamydia sygdommen
Udgivet 04.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Har du dyrket ubeskyttet sex, er der risiko for, at du er blevet smittet med clamydia. Det er en infektion, der skyldes en bakterie i clamydiae-familien. Der er en stor gruppe af intracellulære parasitter, der formerer sig i cytoplasmaet hos værtscellerne.

Clamydia (sygdommen staves almindeligvis med k) er en bakteriel infektion, der overføres mellem to personer, der dyrker ubeskyttet sex. Det er den mest almindeligt forekommende kønssygdom. Det anslås, at 26.000 rammes af den hvert år. Især unge, der endnu ikke har fået en fast partner.

Det største problem med clamydia er, at det ikke er sikkert, at du får nogle symptomer på den, selvom om du er blevet smittet. Du kan sagtens gå med clamydia, uden at du ved det og det betyder, at du derved smitter alle dine de personer, du har ubeskyttet sex med.

Således regner man med, at omkring 50.000 personer herhjemme er smittet med clamydia, uden at de ved det og at 5 % af alle unge mellem 15 og 25 år går med en ubehandlet clamydia.

Ubehandlet clamydia kan gøre dig steril

I praksis antages det, at du har helbredt sygdommen af dig selv efter et par år, hvis du ikke får nogen symptomer, der gør, at du opdager den.

klamydia piller

Klamydia piller

Fjerner din klamydia symptomer allerede efter 72 timer. Disse er de mest effektive klamydia piller på markedet. Bestil direkte online og få leveret i morgen.

Bestil klamydiapiller
Ad

klamydia test

Klamydia test

Klamydia test til mænd og kvinder med 99% præcision. Bestil online og få leveret i morgen.

Bestil klamydiatest
Ad

Bagsiden ved at gå med en ubehandlet clamydia er, at du i stedet for de vanlige symptomer som svien ved vandladning og udflåd fra urinrør og skede, kan få betændelse i æggelederne, hvis du er en kvinde, eller i bitestiklerne, hvis du er en mand. Begge dele er meget alvorlige sygdomme, der i værste fald kan føre til, at du bliver steril.

Clamydia test

Derfor er det en god ide at tage en test for clamydia, hvis du har dyrket ubeskyttet sex for nyligt. Testen kan påvise sygdommen med det samme, så du kan slippe for de symptomer, som clamydia giver. De dukker nemlig først op i løbet af en til tre uger efter du er blevet smittet.

Du behøver ikke at gå til lægen for at blive testet. I stedet kan du købe en test på apoteket, i større supermarkeder eller på nettet. Der er også nogle kommuner, der giver gratis test anonymt til unge under 30 år.

Er du kvinde, kan du købe en vejledende hjemmetest, der giver dig svar på 10 minutter. Men er du mand, er du nødt til at sende testen ind til det laboratorium, der står på pakken og så vente 5-10 dage på svaret. Kvinder kan også vælge laboratorietesten, men den vejledende hjemmetest er lige så sikker.

Hvad så hvis testen er positiv?

Er testen positiv kan du vælge at gå til din egen læge og lade ham undersøge dig og udstede en recept på et af de antibiotika-produkter, der bruges til at behandle clamydia med. Det er de samme produkter, der også anvendes til at behandle halsbetændelse med. Det mest anvendte produkt er azithromycin, der er kendt for at være meget effektiv mod bakterier i clamydia-slægten.

Men synes du ikke om tanken om, at skulle gå til din egen læge – som du måske har haft i mange år og som resten af familien også har – så har du en anden mulighed. På nettet kan du helt lovligt købe en række af de antibiotika-produkter, der er effektive mod netop clamydia, uden at du behøver at fremvise en recept fra din egen læge.

Sådan køber du clamydia medicin på nettet

Alt hvad du skal gøre er at vælge den sygdom, du lider af. Dernæst vælger du det præparat, du ønsker at bruge mod sygdommen og udfylder et spørgeskema med en række lægelige spørgsmål om dig selv, din krop og hvilke beviser du har på, at du har sygdommen.

Når det er klaret opgiver du en forsendelsesadresse og betaler med dit kort på samme måde, som du gør i alle andre webshops, som du handler i.

Så er der en læge der gennemgår din bestilling og siger god for, at du kan få tilsendt præparatet. Kan han ikke det, kontakter firmaet bag hjemmesiden dig pr. mail og giver dig en begrundelse. Det sker dog kun yderst sjældent – specielt hvis du har taget en test, der er positiv. Det spørger de nemlig også om.

Siger lægen hos firmaet god for det, modtager du pillerne med posten – måske allerede næste dag – og kan starte behandlingen. I modsætning til de piller, du ville få ordineret af lægen og som du skulle tage i 7 til 10 dage, består kuren du køber online oftest kun af 2 eller 4 piller, du skal tage over en eller to dage.

Så køber du dine piller online, er der ingen der opdager, at du har været smittet og behandlingen er hurtigere overstået end den ville have været, hvis du var gået til lægen.

Clamydia Trachomatis er synderen

Som nævnt i indledningen, skyldes clamydia en infektion af en bakterie i clamydiae-familien. Det er en stor gruppe af såkaldte obligat intracellulære parasitter, der lever og formerer sig i værtscellernes cytoplasma. Familien omfatter blandt andet chlamydophila-slægten, har både lungebetændelse og den frygtede papegøjesyge på samvittigheden.

Den bakterie, der giver clamydia hedder clamydia trachomatis. Som navnet afslører tilhører den clamydia-slægten i clamydie-familien, der ud over den væmmelige trachomatis også består af muridarum og suis. Det er kun trachomatis, der kan inficere mennesker, de andre to holder sig til små gnavere som mus og hamstere.

De antibiotika piller du får mod clamydia fungerer ved, at de hæmmer clamydia tracomatis’ stofskifte. Derved begræns formeringen af bakterien og alt efter doseringen, uddør clamydia tracomatis i løbet af fra et par dage til en uges tid.

Husk altid at tage en ny test efter 4 uger

For at sikre dig, at alle clamydia tracomatis-bakterier er udryddede, bør du altid tage en ny test mod clamydia omkring en lille måneds tid efter du startede behandlingen med antibiotika.

Derved er du helt sikker på, at du er helt fri for clamydia.

I perioden frem til du har resultatet af kontroltesten, må du naturligvis ikke dyrke ubeskyttet sex – og det er nok en god ide ikke at gøre det igen, hvis du også vil være fri for clamydia i fremtiden.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5