Fiskeolie – kapsler eller flydende?

Fiskeolie er et sundt kosttilskud med mange af de vitaminer og mineraler, som du har brug for. Men er det bedst for dig at tage kapsler eller drikke olie? Og hvorfor er fiskeolie egentlig så godt?

fiskeolie kapsler eller flydende
Udgivet 13.05.2021 | Senest redigeret 03.05.2025 | Artiklen indeholder reklamer

Opdateret maj 2025: Vi har opdateret artiklen med ny forskning om fiskeolie, herunder risici for atrieflimren ved tilskud, forskelle på flydende fiskeolie og kapsler samt anbefalinger om indtagelse af fisk frem for tilskud.

Fiskeoliekapsler er den mest populære måde at indtage det daglige kosttilskud fiskeolie på. Men kapslerne er store og kan være svære at sluge og det er svært at opdage om olien er harsk. Derfor er der faktisk også mennesker, der vælger at indtage fiskeolien flydende.

Fiskeolie har en forebyggende virkning på mange livsstilssygdomme og virker blandt andet blodtrykssænkende og nedsætter risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte. Men for at få fiskeolie, er du nødt til at spise fed fisk regelmæssigt og det er der alt for få, der får gjort – oftest på grund af at de ikke bryder sig om at spise fisk.

Derfor er der mange, der sværger til at tage et dagligt kosttilskud fiskeolie, men igen er den store udfordring, at mange mennesker ikke bryder sig om smagen af fisk. Endnu værre er det, at de ved at skulle spise flydende fiskeolie, er nødt til at indtage en væske med samme konsistens som for eksempel olivenolie, der smager af rå fisk.

Fiskeoliekapsler derfor skal du spise dem

fiskeolie kapsler billede

Derfor sværger hovedparten af dem, der tager fiskeolie som dagligt kosttilskud til at indtage det i form af kapsler. De er neutrale i smagen og sikrer fiskeoliens holdbarhed og friskhed, fordi selve fiskeolien er emballeret i en lufttæt indpakning. Det reducerer risikoen for at fiskeolien oxiderer, så den bliver harsk.

Men udfordringen er, at kapslerne oftest er meget store, da hver kapsel gennemsnitlig indeholder omkring 1000 mg fiskeolie. Det giver en del mennesker problemer med at sluge kapslerne, da de jo ikke kan bides over, uden at fiskeolien løber ud.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at nyere forskning peger på en mulig øget risiko for atrieflimren hos personer med eksisterende hjerte-kar-sygdom eller høj risiko herfor, når de tager fiskeolietilskud. Derfor er det væsentligt at tage højde for dette, særligt hvis man overvejer eller allerede tager fiskeolie som kosttilskud, og har hjerte-kar-relaterede problemer eller forhøjet risiko.

Fødevarestyrelsen og flere sundhedsorganisationer anbefaler desuden, at man får omega-3 fedtsyrer gennem indtag af fisk, da det både dækker behovet for omega-3 samt tilføjer andre essentielle næringsstoffer som vitaminer og mineraler, som ikke nødvendigvis er indeholdt i tilskuddene.

Top 3 bedste i kapsler

bodylab pure fiskeolie

#1 Bodylab Omega 3

Den suverænt bedste fiskeolie i alle tests er Body Labs Omega 3. Her får du altså en fiskeolie, som har en utrolig høj standard til en lav pris. Dette er klart den mest populære fiskeolie i Danmark i øjeblikket.

Bestil Testvinder fiskeolie
9.2score
Ad
puori omega 3

#2 PUORI/PURE PHARMA O3

Puori O3 (eller det gamle Pure Pharma) kommer ind på en flot 2. plads. Det er ikke den billigste på markedet, men ift. koncentrationen og at produktet er IFOS certificeret, så er det et godt køb.

Bestil, modtag i morgen
Ad
pikasol premium

#3 Pikasol Premium

Pikasol® Premium med essentielle omega 3 fedtsyrer fungerer som et rigtig godt supplement til den daglige vitaminpille, og det er særlig velegnet til dem, som sjældent spiser fede fisk.

Bestil, modtag i morgen
Ad

Flydende fiskeolie derfor skal du spise det

For dem der har problemer med at sluge store piller, er flydende fiskeolie det eneste alternativ. Samtidig giver det større sikkerhed for, at fiskeolien rent faktisk også er frisk, fordi du smager direkte på olien, når du tager den. Så på den måde er det nemt at smage, om den er harsk. Er den det, skal den kasseres.flydende-fiskeolie

Nogle af de mest populære olier er:

Den største ulempe ved flydende fiskeolie er – ud over smagen – at den meget nemt oxiderer, fordi der kommer luft til olien, hver gang du skal hælde en portion fiskeolie op. Derved forøges risikoen for oxidering og derfor har flydende fiskeolie også en kortere holdbarhed end fiskeoliekapsler.

Dog kan flydende fiskeolie have den fordel, at den er billigere, giver større fleksibilitet i doseringen og kan absorberes hurtigere af kroppen sammenlignet med kapsler. Dette er væsentlige elementer at tage med i sine overvejelser, særligt hvis man ønsker at justere daglig dosis eller har svært ved at sluge store piller.

Begge former kan dog indeholde samme kvalitet af omega-3, og valget afhænger ofte af personlige præferencer omkring smag, pris, dosering og holdbarhed.

Opbevaring af flydende fiskeolie

Af den grund er der væsentlig større krav til opbevaringen af flydende fiskeolie, der oftest købes på flaske med skruelåg. For temperatur, lys, fugt og metal får oxideringen til at accelerere, så fiskeolien hurtigere bliver harsk.

Derfor skal en flaske flydende fiskeolie opbevares i køleskabet, så snart der er taget hul på den. Derved står den ved en konstant, lav temperatur og får kun direkte lys, når du tager flasken ud af køleskabet for at hælde dagens portion fiskeolie op. Husk endelig at skrue låget stramt på igen, så snart du har hældt fiskeolien op. Derved minimeres den tid, fiskeolien udsættes for frisk luft.

Hvorfor bliver fiskeolie harsk

Forharskningen af fiskeolien skyldes som sagt, at fiskeolien oxiderer. Det er en kemisk reaktion, som reducerer kvaliteten af olien og giver den ubehagelige, bitre smag og lugt. Denne reaktion går i gang, så snart fiskeolien får kontakt med ilt, bliver udsat for fugt- og temperaturudsving eller får direkte sollys, samt ved lang tids kontakt med metal.

Ekstern artikel om harsk fiskeolie: Her og her

Grunden til at fiskeolie er så modtagelig for oxidering, er de dobbeltbindinger i Omega-3 fedtsyrerne, der gør fiskeolie så sundt. Dobbeltbindingerne reagerer nemlig nemt med ilt og derved ændrer fedtsyrerne karakter og får en dårligere smag.

Det er derfor, at man kalder fedtsyrerne i fiskeolie for umættede. Mættede fedtsyrer, som vi får fra kød og andre animalske produkter, har ikke den samme form for reaktive dobbeltbindinger og bliver derfor ikke harsk nær så let som fiskeolien.

Er der noget om snakken om dårlig kvalitet af fiskeolie i fiskeoliekapsler

Der har været en del rygter fremme i medierne om, at fiskeolien i fiskeoliekapsler ofte er af en dårligere kvalitet end flydende fiskeolie. Ifølge rygterne har det været nemt at skjule den dårlige kvalitet af olien, netop fordi ingen smager på den, før de sluger kapslen. Ja, der har ligefrem været sager fremme om fiskeoliekapsler, der indeholdt harsk fiskeolie – og derfor gav ekstra problemer med opstød, diarre med mere.

Men der er faktisk noget om snakken. Læs vores fiskeolie test

ordblindhed med omega 3

Er du i tvivl om fiskeoliens kvalitet eller friskhed i de fiskeoliekapsler, du har liggende – for eksempel fordi de har ligget i skabet i lang tid – er der kun en måde at finde ud af, om fiskeolien er blevet harsk: Bid kapslen over og smag på indholdet. Har du et problem med det, kan du eventuelt skære kapslen over med en skarp kniv, lugte til indholdet og eventuelt dyppe en finger i det og smage på olien. Det skal lugte af frisk havluft eller smage af frisk fisk uden nogle former for harske bismage. Kun da er fiskeolien frisk og kapslerne kan tages uden bivirkninger.

Vil du helt sikre dig imod at købe fiskeoliekapsler med en tvivlsom kvalitet fiskeolie, skal du gå efter de producenter, der har en Friend of the Sea (FOS) certificering eller bliver overvåget af fødevarestyrelsen eller tilsvarende statslige myndigheder i det land, hvor fiskeoliekapslerne bliver produceret. Det sikrer, at fiskeolien er blevet behandlet allermest skånsomt og har været ordentligt beskyttet mod ilt og lys og opbevaret ved en konstant temperatur under hele produktionsprocessen.

Kilder

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5