Tør hovedbund

En tør hovedbund er irriterende, da den både klør og drysser med skæl. Heldigvis er det ikke farligt, og det er nemt for dig at komme af med ved at bruge en shampoo udviklet særligt til en tør hovedbund.

shampoo tør hovedbund
Udgivet 08.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Vi kender alle den irriterende fornemmelse af en tør hovedbund som klør og efterlader små skæl, når man har givet efter for kløen. Men faktisk er det et ret almindeligt problem, som der med ret almindelige remedier kan gøres noget ved.

En af de klassiske måder at få bugt med dette fænomen, er ved at bruge en shampoo der er udviklet til en tør hovedbund. Lige meget hvad er det heldigvis ufarligt og smertefrit at komme af det.

Hvad vil det sige at have en tør hovedbund?

Det skal først og fremmest gøres klart, at der er forskel på i hvor høj grad man har en tør hovedbund og dertil også skæl. Det kan godt være, at din hovedbund skaller når den er tør, men det er ofte små hvide skæl. Egentlig skæl er gullige flager, som sidder mere fast i håret og som er sværere at få ud – det minder om arp hos børn.

Derfor er behandlingen også anderledes, og du kan ikke altid bare bruge shampoo til en tør hovedbund og regne med det virker mod skæl. Du skal muligvis bruge andre produkter målrettet denne lidelse.

Tør hovedbund opstår ofte på baggrund af alle de produkter vi bruger i vores hverdag, som er fyldt med kemikalier. De kemiske stoffer som er i cremer, shampooer og generelt hårprodukter skaber en ubalance i vores hovedbund, hvilket kan resultere i tørhed og irritation. Det kan dog også skyldes ens egen anatomi – nogle er født med mindre talg-produktion i hovedbunden, som er det, der så at sige fedter hovedbunden.

Hvordan behandler jeg tør hovedbund?

Det vigtigste er selvfølgelig, hvordan man behandler den ufarlige, men dog irriterende lidelse. Og paradoksalt nok, er en af de bedste måder at kurere den tørre hovedbund på med shampoo. Inden vi kommer ind på det, kommer her et par råd til i hverdagen at forebygge tør hovedbund.

#1 Drik rigeligt med vand

Det er vigtigt at holde kroppen hydreret, hvis man er bange for, at man har tør hovedbund. Mangel på væske gør det kun værre.

drik nok vand

#2 Spis sundt og varieret

Det er altid en god idé at spise sundt, men især hvis du lider af tør hovedbund. Kroppen har brug for vitaminer og mineraler for at kunne producere olierne, der er i hovedbunden naturligt.

#3 Brug den rigtige shampoo til hverdag

Vi reagerer forskelligt på forskellige midler, og det er en god idé at prøve en anden shampoo, hvis du oplever irritation i hovedbunden. Gå generelt efter en så mild shampoo som muligt.

#4 Prøv kokosolie, det virker for 7 ud af 10

Der findes mange forskellige måder at gøre det på. Vi har skrevet en artikel om, hvordan du kan komme en tør hovedbund til livs med kokosolie.

Målrettet shampoo til en tør hovedbund

Hvis du føler, at din hovedbund er så irriteret, at det hæmmer din hverdag, skal der en decideret behandling til. Og det kan du gøre med shampoo, som er udviklet til netop at ”kurere” denne irritation eller for nogen, lidelse. Shampoo til en irriteret hovedbund findes i mange afskygninger og vi ser nærmere på mulighederne herunder.

Mild shampoo

Én type shampoo du kan bruge, er en ganske almindelig shampoo, men som er mildere (fx uden parfume eller lignende, unødvendige kemikalier) og derfor målrettet mennesker, der lider af problemer med hovedbunden.

mild shampoo

Det kan være nok til at berolige hovedbunden, modvirke irritationen og i nogle tilfælde også få bugt med de tørre hudflager, som drysser fra håret.

Antiseptisk shampoo

En anden type shampoo, du kan overveje, er en antiseptisk shampoo. Denne kan for nogen give hurtige og effektive resultater, og udover at virke lindrende mod kløe og tør hovedbund kan det faktisk også bruges mod skæl. Den antiseptiske shampoo har nemlig en antibakteriel virkning, som generelt er god for din hovedbund.

De fleste typer shampoo, som skal modvirke den tørre hovedbund, skal bruges en rum tid, før der er synlige resultater.

Hårolie

En tredje løsning kunne være at bruge en hårolie. En tør hovedbund kommer ofte af, at der er mangler olie og naturligt fedt i hovedbunden, og hårolie er selvsagt en rigtig god løsning på dette problem. Hårolie lindrer kløe og gør, at du kommer af med de irriterende små skæl. Men faktisk øger det også blodcirkulationen i hovedbunden, som også hjælper dig med den tørre hovedbund. Derudover har det generelt en gavnlig effekt på dit hår, hvis det også er tørt.

behandling med hårolie

Olien bruges ligesom shampoo. Du putter det i året, lader det virke et stykke tid, hvorefter du skyller det ud igen. Læs altid på det enkelte produkt, hvordan det gøres bedst.

Hjælper shampoo ikke?

Hvis du oplever, at din egen behandling ikke rigtig virker, bør du professionel hjælp, enten hos lægen eller ved en hudspecialist. Vi skrev i starten, at er der forskel på skæl og tør hovedbund, og det er muligt, at du lider af det første, hvis behandlingen ikke virker.

Lige meget hvad, er det altid en god idé at søge professionel hjælp, hvis du er i tvivl om noget som helst eller hvis du føler, at du ikke selv kan behandle dine symptomer.

Vi håber, at du om ikke andet er blevet klogere på dine muligheder i forbindelse med at gøre bugt på din tørre hovedbund.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5