Virker Imigran næsespray mod migræne?

Når du får et migræneanfald, vil du helt sikkert gøre alt for, at det går over hurtigst muligt. Kunne du tage et hvæs af en næsespray, ville det være klart det nemmeste. Læs her vores test af Imigran næsesprayen.

imigran næsespray mod migræne
Udgivet 14.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

De fleste af os kender til det at have hovedpine, og lider du af migræne, er du i sikkert klar over, hvor hæmmende det kan være at have så ondt i hovedet, at man ikke kan overskue andet end smerterne.

Migræne betegnes som en tilbagevendende smertetilstand, der i nogle tilfælde er så alvorlig, at almindeligt smertestillende håndkøbsmedicin, ikke er nok til at tage smerterne.

Heldigvis findes der en række lægemidler, som er rettet specifikt mod migræne. Et af disse midler er Imigran næsespray, som produceres af medicinalfirmaet GlaxoSmithKline.

Video: Kan næsespray hjælpe mod migræne smerter?

Imigran naesespray

Køb Imigran næsespray mod migræne

Imigran er en næsespray indeholdende sumatriptan, den produceres af GlaxoSmithKline og bruges til behandling af migræne og dens medfølgende hovedpine.

Læs mere her
Ad

Har du kronisk tilbagevendende hovedpine, og søger du en effektiv måde at lindre dine smerter på, så kunne det muligvis være en god idé at snakke med din læge og høre, om Imigran næsespray kunne være noget for dig. Imigran næsespray hjælper på dine smerter, når migrænen opstår, og afhjælper også de følgesymptomer, som nogle gange følger med svære tilfælde af sygdommen.

Vi ser videre på dette medikament herunder og ser nærmere på, hvad migræne egentlig er for en størrelse samt, hvordan du forebygger og bekæmper denne smerte.

Behandling af migræne

I nogle tilfælde er ændring af vaner ikke nok til at forebygge en migræne, og til disse findes der heldigvis en række medicinske behandlingsmuligheder på markedet. Blandt disse kan b.la. nævnes gabapentin, pregabalin samt frovatriptan, som udskrives med det formål at hindre en migræne, før den opstår.

Det er vigtigt, at du taler med din læge, før du begynder at tage medicin for at forebygge din migræne, da der kan være forskellige bivirkninger ved disse stoffer, men de kan i nogle tilfælde være med til at nedsætte antallet af migræneanfald, du oplever.

Desværre er det ikke alle, som oplever en positiv indvirkning af forebyggende medicin, og hvis livsstilsændringer heller ikke afhjælper symptomerne, kommer man nemt til at føle, at man står på bar bund med sin sygdom. Der er dog stadig hjælp at hente, da der findes forskellige typer medicin, som kan hjælpe de sygdomsramte med at håndtere migræneanfald, når de opstår.

Den mest almindelige type medicin til dette formål er det smertestillende middel paracetamol, der nok bedst kendes under mærkenavnene “Panodil” samt “Panol” i Danmark.

Nogle læger anbefaler også antiinflammatoriske midler som eks. Ibuprofen (alternativt kan fiskeolie anvendes), da disse også har vist sig at have en vis effekt på migræneanfald. Er håndkøbsmedicin ikke nok til at forhindre dine smerter, har lægen stadig en række muligheder for at hjælpe dig.

Heriblandt findes medikamentet Imigran fra GlaxoSmithKline, der udskrives både som tabletter og næsespray.

Hvad er Imigran næsespray?

Det aktive stof i Imigran kaldes sumatriptan og tilhører triptan-familien af medikamenter. Triptaner er en gruppe stoffer i tryptamin-familien, der bruges til lindring af migræne samt Hortons hovedpine, som er en migrænelignende tilstand, der også kendes under betegnelsen “klyngehovedpine”.

Kemisk set fungerer triptaner på den måde, at stoffet stimulerer de serotoninreceptorer, som sidder omkring pulsårerne i hjernen, hvilket får blodkarrene til at trække sig sammen, således at den smerte, som den migræneramte oplever, mindskes.

Det menes også, at den sammentrækkende effekt, som opleves i blodkarrene i hjernen, også påvirker de omkringliggende nervebaner, hvilke er med til at forøge den smertestillende effekt.

Som nævnt tidligere, udskrives Imigran i form af både tabletter, injektionsvæske og næsespray. Netop næsespray er en effektiv måde at lindre smerterne på, da optagelsen af sumatriptan i blodet gennem slimhinderne i næsen sker meget hurtigere, end hvis stoffet indtages i tabletform. Imigran næsespray kan således bruges, når du mærker, at et anfald er på vej, så du kan få hurtig og effektiv lindring af dine symptomer.

Vær opmærksom på, at Imigran næsespray ikke fungerer forebyggende mod migræne, og du skal således ikke bruge det, hvis du ikke kan mærke et forestående anfald. Imigran næsespray er receptpligtigt, og som ved alle andre typer medicin, anbefales det, at du tager en snak med din læge, før du påbegynder anvendelsen af dette medikament.

Hvem bør bruge Imigran næsespray?

Imigran næsespray kan som udgangspunkt bruges af alle mennesker mellem 12-68 år, der oplever at lide af migræne. Før du påbegynder anvendelsen af dette stof, så bør du dog først læse indlægssedlen.

Imigran naesespray

Køb Imigran næsespray mod migræne

Imigran er en næsespray indeholdende sumatriptan, den produceres af GlaxoSmithKline og bruges til behandling af migræne og dens medfølgende hovedpine.

Læs mere her
Ad

Ligesom mange andre lægemidler er der nemlig en række ting, du bør være opmærksom på, da brug af sumatriptan kan have negative følger, hvis det eks. kombineres med specifikke medikamenter eller bruges af mennesker med højt blodtryk eller lignende problemer.

Som nævnt ovenfor, bør du derfor altid snakke med din læge, før du påbegynder brugen af ny medicin, så du er sikker på at få den bedst mulige lindring af dine smerter.

Dosering og anvendelse

Imigran næsespray sælges i engangsbeholdere, hvilket sikrer korrekt levering af medicinen. For at være sikker på, at du får den rigtige dosis, så bør du følge din læges anvisninger, men som udgangspunkt anbefales det:

  • At voksne mellem 18-65 år tager 20mg Imigran i ét næsebor pr. anvendelse
  • Mens børn mellem 12-17 år anbefales en maksimal dosis på 10mg.

Det er af yderste vigtighed, at du ikke overskrider den af lægen anbefalede dosis, og du må kun bruge en enkelt spray for hver 24 timer, der er gået. Ydermere bør du, som nævnt tidligere, altid læse den medfølgende indlægsseddel, så du er helt sikker på, at du anvender Imigran næsespray korrekt.

Med almindelige næssprays mod forkølelse i tankerne kan mange fristes til at tro, at de kan bruge Imigran næsespray, som de lyster, men det er som nævnt ovenfor meget vigtigt at følge lægens anvisninger og ikke overskride den anbefalede dosis, da Imigran næsespray netop er medicin og som følge deraf kan have negativ indvirkning på brugeren, hvis ikke det anvendes korrekt.

Vær derfor altid opmærksom på, at du bruger dette medikament som anvist. Er dine smerter vedvarende, efter du har brug Imigran næsespray, bør du altså ikke tage endnu en dosis, men kan evt. supplere den smertestillende virkning med eks. paracetamol.

Bivirkninger

Som ved alle andre typer medicin, kan der være en række følgevirkninger ved indtagelse af Imigran næsespray. Bivirkningerne er beskrevet i den medfølgende indlægsseddel og omfatter b.la. allergiske reaktioner samt irritation af næse og hals.

Det er langt fra alle brugere af Imigran næsespray, der oplever bivirkninger, men det er stadig vigtigt at være opmærksom på, hvilke problemer, der kan opstå. Oplever du nogle af de beskrevne alvorlige bivirkninger, bør du omgående søge læge. Dette gælder især, hvis du oplever en allergisk reaktion, da en sådan kan være livstruende.

Praktiske oplysninger

Udover potentielle bivirkninger, så er der nogle ting, du skal have i tankerne, før du bruger Imigran næsespray. Nogle typer medicin har negative interaktioner med eks. alkohol, men dette er ikke tilfældet med Imigran, og der burde derfor ikke være negative konsekvenser ved samtidig brug af disse stoffer.

Imidlertid frarådes det på det kraftigste at drikke alkohol, hvis du oplever et migræneanfald, da det, som nævnt tidligere i denne artikel, kan have en negativ indvirkning på den grundlæggende tilstand, der er skyld i dine smerter.

Derudover frarådes det at køre bil, mens man er påvirket at Imigran næsespray, da brugeren kan opleve en vis sløvhed og derfor ikke vil være opmærksom på trafikken. Igen er det vigtigt, at du læser indlægssedlen og taler med lægen, så din indtagelse af Imigran næsespray bliver både korrekt og forsvarlig.

Forudsat passende dosering og anvendelse er Imigran næsespray et effektivt middel mod migræneanfald, og er du opmærksom på eventuelle følge- og bivirkninger, kan dette lægemiddel være en allieret mod både de smerter, der kan have en invaliderende indvirkning på dit liv.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5