Hvad er Klamydia?
Du har sikkert hørt om sygdommen klamydia. Men ved du også, hvordan den helt præcist smitter, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du tror, at du er smittet? Bliv meget klogere på sygdommen herunder.

Opdateret maj 2025: Vi har opdateret artiklen med de nyeste data om faldende klamydiatilfælde, betydningen af samtykkeloven, nye testningsmønstre efter COVID-19 og opdaterede anbefalinger for partnerbehandling.
Klamydia er ikke kun en sygdom forbeholdt unge. På grund af det ændrede familiemønster med et større antal singler, har tidligere år vist generelt stigende tilfælde hos befolkningen, men nyeste tal viser nu et betydeligt fald i antallet af klamydiatilfælde i Danmark. Alle, der dyrker sex med mange skiftende partnere, er fortsat i risikogruppen for at blive smittet med klamydia. Et større fokus på sikker sex, blandt andet efter indførelse af samtykkeloven i 2021, og ændringer i seksualadfærd vurderes at bidrage til udviklingen.
Smitter ved ubeskyttet sex
Klamydia smitter, hvis I ikke benytter kondom ved samleje i skeden eller endetarmen. Faktisk er det nok, at kønsorganerne berører hinanden så længe, at smitten kan overføres. Så du behøver ikke at have fuldbyrdet samleje, for at blive smittet med klamydia.
Til gengæld kan du ikke få klamydia på kønsorganerne ved at give et håndjob eller have oralsex. Men du kan få klamydia i halsen ved at give oralsex til en klamydiasmittet. Smitten overføres udelukkende fra den smittedes kønsorganer, når de er i kontakt med slimhinderne hos en, der ikke er smittet.

Klamydia piller
Det betyder, at du ikke kan blive smittet med klamydia ved at bruge et håndklæde, en klamydiasmittet har tørt sig med, ligesom du heller ikke kan få klamydia af at gå i bad med en, der har klamydia – med mindre I har samleje eller anden form for seksuel omgang i badet.
Hvordan opdager du, at du har fået klamydia?
Det typiske tegn på klamydia er, at du ”tisser glasskår” – altså svien ved vandladning.
Du kan også få udflåd fra urinrøret og kvinder kan få udflåd fra livmoderhalsen. Har du dyrket ubeskyttet oralsex med en klamydiasmittet, kan en efterfølgende kraftig halsbetændelse også være tegn på, at du er blevet smittet med klamydia.
I sjældne tilfælde vil der også optræde udslæt på kønsdelene i form af nogle vorte- eller svampelignende udvækster.
Symptomerne viser sig fra cirka en til tre uger efter du har haft ubeskyttet seksuel omgang med en smittet og i forbindelse med symptomerne, kan du også få feber.
Du kan læse mere om symptomerne på klamydia har.
Du kan have klamydia uden at vide det
Det værste ved klamydia er, at det slet ikke er sikkert, at du udvikler nogle af de symptomer, vi har beskrevet herover. Så du kan sagtens være smittet med klamydia, uden at blive syg af det. Derved finder du ikke ud af det og bliver en rask smittebærer, der kan give sygdommen videre til andre, uden at du ved det.
Antallet af laboratoriebekræftede klamydiatilfælde er faldet markant de seneste år fra 37.111 i 2022 til 29.944 i 2024. Tidligere fordelte cirka en tredjedel af tilfældene sig på mænd og to tredjedele på kvinder. I de seneste år er der dog registreret en øget testratio blandt mænd, hvilket afspejler større opmærksomhed og testaktivitet hos denne gruppe.
Dertil skal lægges, at op mod 75 % af alle smittede kvinder aldrig får symptomer, selv om de er smittede. På baggrund af manglende symptomer anslås det fortsat, at der løbende er omkring 50.000 personer herhjemme, der er smittet med klamydia og cirka 40 % af dem ved det ikke.
Ubehandlet klamydia kan gøre dig steril
En stor del af dem der ikke ved, de har klamydia, mærker aldrig symptomer på sygdommen. I løbet af et par år vil deres immunforsvar havde helbredt kroppen for sygdommen, så de igen bliver raske. Men hen over de to år vil de have smittet alle de partnere, de har dyrket ubeskyttet sex med.
Men en lille procentdel får meget mere alvorlige følgesygdomme, nemlig betændelse i æggelederne hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd. Begge dele kan føre til sterilitet og hos kvinder kan det også være årsagen til, at de senere kan blive gravide uden for livmoderen.
Har du dyrket ubeskyttet sex bør du blive testet
Så der er mange gode grunde til at blive testet for klamydia, hvis du har dyrket ubeskyttet sex. For det første kan du have fået sygdommen, uden at du mærker nogle symptomer på den og går du med den uden at få den behandlet, kan det give dig alvorlige følgesygdomme, der har drastisk indvirkning på dine muligheder for at få børn senere i livet.
Du kan få stillet diagnosen 1-2 uger efter, du er blevet smittet ved at få taget en test.
Efter perioder med lavere testaktivitet under første COVID-19-nedlukning er testniveauet efterfølgende vendt tilbage til normalen, hvilket har sikret fortsat identifikation af smittede.
Du behøver ikke gå til lægen
Mange er dog ikke meget for, at få taget testen, fordi de tror, de skal til lægen for at få den taget. For selv i dag er det flovt at skulle til lægen, fordi man har en mistanke om, at man har fået reddet sig en kønssygdom.
Vidste du, at du kan blive steril af klamydia? I værste tilfælde kan du komme ud for psykisk impotens.
Netop derfor er der mange, der venter og ser tiden an, fordi de tror, at de får symptomer, hvis de er smittede – og det er netop den gruppe, der kan risikere at være smittede uden at vide det og give smitten videre til andre.
Hvor kan jeg købe en test?
Men faktisk kan du helt undgå turen til lægen. For i dag kan du købe testen og testen selv. Er du kvinde kan du tilmed få en særlig version af testen, hvor du får svar i løbet af 10 minutter. Mændene skal sende testen ind til et laboratorium og får så svar i løbet af en uges tid.
Testen sælges på apoteket eller på nettet hos f.eks. online-apoteker eller webshops, der sælger kondomer eller sexlegetøj. Køber du den online, slipper du for køen og de nysgerrige blikke på apoteket.
Du kan læse mere om testen her.
Er du en mand, er det altid en rigtig god ide at finde en kondom, som matcher din størrelse. Lægen siger, at såfremt din penis er større end 15 centimeter i omkreds, skal du bruge en større kondomer. Er din penis mindre end 12 centimeter i omkreds, skal du overveje om, det ikke er en god ide at købe en mindre kondom.
Kondomer som ikke matcher din penis, øger risikoen for, at du kan blive smittet med klamydia, da den kan falde af under samleje. Den danske webshop Kondomaten, har solgt kondomer til mange tusinde danskere, og hos Doc24.dk kan vi stå inde for kvaliteten og servicen.
Hvad gør du, hvis testen er positiv?
Selvom testen er positiv, handler det om at blive behandlet hurtigst muligt. Selve klamydia behandlingen er nem nok. Klamydia behandles nemlig med antibiotika på samme måde som en halsbetændelse. Så har du fået halsbetændelse af at give en klamydiasmittet oralsex, slår kuren mod halsbetændelsen samtidig din klamydia ihjel.
Det er vigtigt, at partnere inden for de seneste seks måneder også bliver testet og får tilbudt behandling, hvilket nu anbefales som standard rutine.
Da antibiotika er receptpligtigt herhjemme, tænker de fleste i første omgang, at nu er de da nødt til at gå til lægen. Men heller ikke her behøver du frygte, at du så skal til en pinlig konsultation hos din egen læge.
Køb pillerne online
Du kan nemlig købe pillerne online på særlige online-apoteker, der har tilladelse til at sælge receptpligtige præparater med såkaldt telemedicinsk konsultation. Det har været tilladt herhjemme siden 2004 og flere og flere vælger at købe f.eks. en kur mod klamydia på denne måde.
Selve bestillingen foregår ganske enkelt ved, at du går ind på online-apotekets webshop og vælger den sygdom, du vil behandles for. Derefter kan du vælge mellem de præparater, de har mod den sygdom, du har valgt.
Til behandling af klamydia er det mest almindeligt anvendte middel et, der hedder Azithromycin. Det er et bredspektret antibiotika, som du kun skal tage to piller af i løbet af et døgn, for at blive din klamydia kvit.
Ved du, at du er allergisk over for penicillin eller andre såkaldte makrolider, skal du i stedet vælge et præparat som f.eks. Doxycyclin eller et andet lægemiddel, der bruger tetracykliner som aktivt virkemiddel mod infektioner.
Når du valgt det præparat, du vil købe, bliver du bedt om at udfylde nogle lægelige spørgsmål om dig selv og hvorfor du mener, du har klamydia. Har du fået taget en test, vælger du blot denne valgmulighed eller også beskriver du de symptomer, du har.
Til slut kører du dit betalingskort igennem på samme måde, som hvis du havde handlet i enhver anden webshop. Derefter gennemgå en læge din bestilling og hvis han finder belæg for diagnosen, får du pillerne tilsendt.
Hvis symptomerne ikke forsvinder
Har købt pillerne online, fordi du har nogle symptomer på klamydia og de ikke forsvinder efter du har taget kuren, er der ikke andet for end at gå til lægen. Du skal ikke begynde på at bestille en ny kur eller forsøge dig med andre piller
Husk at tage en ny test efter en måned
Er du blevet testet positiv for klamydia og taget en kur imod det, bør du tage en ny klamydiatest cirka fire uger efter behandlingen, for at kontrollere at klamydia-infektionen er væk.
Er testen negativ, har behandlingen virket og du er klamydiafri igen. Er testen stadig positiv, bør du søge egen læge.
Indtil du har fået svar på kontrolteksten, er det vigtigt, at du husker at bruge kondom, når du har sex. Ja, faktisk bør du huske det hver gang, så du slipper for at skulle turen igennem igen.
Fakta om klamydia
Klamydia skyldes en bakteriel infektion af en mikroorganisme ved navn clamydia trachomatis. Mikroorganismen holder til i slimhinden i urinrøret hos både mænd og kvinder og kan derudover også leve i livmoderhalsen på kvinden eller i halsen.
Det særlige ved clamydia trachomatis er, at den kun kan formere sig via levende celler. Det vil sige, at den ikke kan leve uden for menneskekroppen og skal overføres direkte mellem to mennesker for at smitte. Så for at blive smittet med klamydia, skal:
- Du have haft ubeskyttet samleje
- Dine kønsorganer have rørt en klamydiasmittet
- Du have givet en klamydiasmittet oralsex
Er du gravid og har klamydia uden at vide det, kan du også smitte dit barn under fødslen. Det udmønter sig i, at barnet får øjenbetændelse efter fødslen.
Da klamydia skal bruge levende celler for at smitte, kan du IKKE blive smittet med klamydia ved,
- At du deler håndklæde med en klamydiasmittet.
- At gå i bad sammen med en, der har klamydia.
De seneste år er der konstateret cirka 30.000 nye tilfælde af klamydia hvert år, hvilket nu viser et fald sammenlignet med tidligere år. Man anslår fortsat, at der er op til 50.000 smittede, blandt andet fordi ikke alle udvikler symptomer på sygdommen.
Efter opdaterede retningslinjer anbefales det, at alle partnere inden for de seneste seks måneder testes og behandles, hvis der påvises smitte.
Har du haft ubeskyttet samleje, bør du derfor blive testet for klamydia. Er testen positiv, skal du tage en kur med antibiotika-piller. Både test og piller kan købes online. Du behøver ikke gå til lægen.
Kilder
-
Statens Serum Institut (SSI)
Overvågningsrapport og officielle data for klamydia i Danmark, inkl. tal for smitteudvikling, geografiske forskelle og kønsubalance 2022-2024
https://en.ssi.dk/surveillance-and-preparedness/surveillance-in-denmark/annual-reports-on-disease-incidence/c/chlamydia-2023 -
TV 2 Nyheder
Analyse af årsager til faldende antal kønssygdomme i Danmark samt citater fra myndighedernes eksperter og rapportdata
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2025-03-01-store-faerre-faaar-koenssygdomme-eksperter-peger-paa-ny-saerlig-dansk-lov -
Helsedirektoratet Norge
Opdateret behandlingsvejledning og anbefalinger for partnerbehandling ved genital klamydia
https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/genital-klamydiainfeksjon -
PubMed
Review og studies af effekten af COVID-19-pandemien på screening og diagnosticering af seksuelt overførte infektioner inkl. klamydia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35033809/