Blærebetændelse (urinvejsinfektion)

Hvis du vil af med din blærebetændelse hurtigst muligt, er det også vigtigt for dig at vide, hvorfor du får den, og hvordan du kan forebygge, at den opstår.

blærebetændelse og urinvejsinfektion
Udgivet 05.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Har du blærebetændelse, eller er du i tvivl, om du måske har fået det? I denne artikel kan du blive klogere på alt fra symptomer, til hvordan du forebygger den irriterende sygdomstilstand og mange andre spørgsmål.

Hvad er blærebetændelse?

Sygdomstilstanden blærebetændelse (urinvejsinfektion eller cystitis) er en infektion i urinvejene. Den opstår primært ved, at tarmbakterier (colibakterier) finder vej op i blæren.

Colibakterier forekommer naturligt i tarmen, hvor de hjælper med fordøjelsen. Men finder de vej ud af endetarmsåbningen og ind i urinrøret, kan de forårsage betændelse.

Kvinders urinrør er kun ca. 4 cm langt, hvorimod mænds er ca. 20 cm langt. Netop på grund af den anderledes anatomi mellem kvinder og mænd, har tarmbakterierne hos kvinder altså meget lettere ved at finde vej til urinrøret og altså komme op i blæren.

(blærebetændelse er også kendt som cystitis. Se denne video på engelsk som forklarer symptomer og behandling.)

Fordi de fleste blærebetændelser skyldes, at tarmbakterier har fundet vej op i blæren og formeret sig der, ses der af og til også en sammenhæng mellem dårlig intimhygiejne og denne sygdomstilstand, selvom det ikke behøver at være tilfældet.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Det kan nemlig også skyldes så simpel en ting, som at kvinden tørre sig fra endetarmen og frem mod urinrøret, da hun på denne måde let selv kan føre tarmbakterierne hen til urinrøret. Derudover har nogle kvinder bare lettere ved at tage imod bakterierne end andre kvinder, og der findes derfor ikke noget entydigt svar på, hvorfor nogle kvinder bliver ramt af betændelsen mere end andre.

Urinvejsinfektion er det samme

Urinvejsinfektioner kan næsten siges at være det samme som blærebetændelse. Hvis du har en urinvejsinfektion giver den dig blærebetændelse, men infektionen kan også sprede sig og give dig nyrebækkenbetændelse.

Grunden til, at tarmbakterierne godt kan lide at formere sig i blæren, er, at blæren har super gode vækstbetingelser, hvis bakterierne opholder sig netop dér. Det skyldes miljøet, som er mørkt, varmt og fugtigt. Når bakterierne er kommet op i blæren, kan de derfor hurtigt formere og sprede sig, og så er det, at blærebetændelsen opstår.

Læs: Blærebetændelse hos kvinder

Læs: Blærebetændelse hos mænd

Hvis du går for længe med en ubehandlet blærebetændelse, kan bakterierne risikere at sprede sig videre fra blæren og op i nyrebækkenet, der er den øverste del af urinlederen. Her kan bakterierne i få tilfælde (ca. 5 %) give nyrebækkenbetændelse, hvilket du kan læse mere om senere i denne artikel.

Symptomer på blærebetændelse

Hvis du er i tvivl, om du måske er blevet ramt af en blærebetændelse, finder du herunder en liste over de hyppigste symptomer på sygdommen. Det er selvfølgelig vigtigt, at du altid kontakter din læge, hvis du har mistanke om blærebetændelse.

De klassiske symptomer er:

  • Svien ved vandladning
  • Hyppig vandladning
  • Blod i urinen
  • Ildelugtende urin
  • Underlivssmerter
  • Let feber

Svien ved vandladning

Hvis det svier og brænder, når du lader vandet, kan det skyldes blærebetændelse. Mange beskriver følelsen som “at tisse glasskår”, og på fagsprog kaldes det for “dysuri”. Svien i skeden kan have andre årsager end blærebetændelse hvilket du kan læse mere om her.

Hyppig vandladning

Føler du, at du skal på toilettet hele tiden? Selvom du måske lige har tisset for fem minutter siden, kan du pludselig få fornemmelse af at skulle tisse igen. Det er meget normalt, hvis du lider af blærebetændelse at have det sådan, og denne følelse er enormt frustrerende, da der oftest kun kommer få dråber tis ud hver gang.

Blod i urinen

Et andet symptom på, at du har fået blærebetændelse, er, at der kan komme blod i urinen. Du kan sagtens have blod i din urin uden at kunne se det, men hos nogle farver blodet urinen lyserød, eller der kommer små røde klumper i det, hvilket er tydeligt at se.

Hjælp mod blærebetændelse

Haiprex anvendes til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Læs mere
Ad

Ildelugtende urin

Et andet tegn på blærebetændelse er, at urinen begynder at være ildelugtende. Hvis den samtidig er uklar og grumset, er der højst sandsynligt bakterier i den, og du skal da undersøges for urinvejsinfektion.

Underlivssmerter

Nogle får også underlivssmerter i forbindelse med blærebetændelse. Oftest vil underlivssmerterne dog optræde sammen med nogle af de andre symptomer, og oplever du udelukkende underlivssmerter, skyldes det nok noget andet end blærebetændelse. Det er dog en god idé at få det undersøgt hos din læge, lige meget hvad det skyldes.

Let feber

Sammen med de ovenstående symptomer kan den ramte ofte også få en let feber. Det behøver ikke at være noget, du lægger mærke til, da den ikke er særlig høj. Er du derimod blevet ramt af nyrebækkenbetændelse, vil du opleve høj feber, som du skal reagere på.

Har du tegn på blærebetændelse?

Hvis du har på et tidspunkt oplever et eller flere af de ovennævnte tegn, bør du opsøge din læge for at blive undersøgt for blærebetændelse. Det kan ligeledes være du lider af svamp i skeden hvilket ligeledes kræver at du bliver tilset af en læge.

De fleste, som har oplevet at have betændelsen bare en enkelt gang, er som regel ikke tvivl, hvis det kommer igen. Det er især en voldsom svien ved vandladning samt eventuelt urin i blodet, der reageres på, men vær opmærksom på alle ovenstående symptomer.

Når du kommer ind til din læge for at blive tjekket for sygdomstilstanden, skal du enten aflevere en urinprøve, som du har med hjemmefra, eller lave en urinprøve hos lægen. Det afhænger udelukkende af den praksis, din læge har.

besøg hos lægen ved urinvejsinfektioner

Hvis du skal lave en urinprøve hjemmefra, bør du købe et uringlas på apoteket. De fleste urinprøver skal laves med såkaldt midtstråleurin, som er urin der opsamles fra den midterste periode af vandladningen. Herefter bliver urinen undersøgt for bakterierne enten hos din læge selv eller på et laboratorium.

Hvis urinprøven viser, at du har blærebetændelse, har du to muligheder:

Behandling 1: Via egen læge

Du kan vælge at gå til lægen og få penicillin mod infektionen. Din læge vil give dig en recept på antibiotikatabletter, som du skal tage i x antal dage (ca. fra tre dage til to uger) afhængig af, hvor voldsomt du er ramt af infektionen.

Det er vigtigt, at du bliver ved med at tage pillerne så lang tid, som du får besked på af lægen, også selvom du hurtigt mærker en bedring. På den måde sikrer du dig, at alle bakterierne bliver slået ihjel og ikke begynder at formere sig igen for derved at ende ud i en ny blærebetændelse.

Behandling 2: Via online konsultation

Flere og flere er begyndt at bruge online konsultationer, når de skal i behandling for blærebetændelse. Processen er hurtigere og koster ikke så meget, og nogle synes måske også at det kan være pinligt at gå til egen læge.

Smitter blærebetændelse?

Hvis du har fået blærebetændelse og stiller dig selv spørgsmålet, “smitter blærebetændelse?”, er du bestemt ikke alene. Rigtig mange er i tvivl om, hvorvidt man kan smitte, hvis man har denne sygdom, og mange bliver også i tvivl, om de måske selv er blevet smittet. Men her er svaret et klart nej.

Blærebetændelse smitter ikke, da alle bakterierne, som tidligere nævnt, er samlet oppe i blæren, og ikke lige sådan er til at komme i kontakt med.

Af denne grund kan du også sagtens have sex, selvom du har blærebetændelse. Det er dog de færreste, der har lyst til at have sex, idet en blærebetændelse ofte gør frygtelig ondt på grund af svie eller er ubehagelig på grund af tissetrang, samt fordi at mange (især kvinder) ofte også har ondt i underlivet.

Hvis du alligevel har lyst til sex, er det vigtigt, at du og din partner sørger for at have en god hygiejne, så der ikke kommer flere bakterier op gennem dit urinrør, og tilstanden dermed forværres.

Det er desuden vigtigt at huske altid at tisse efter sex, da du derved skyller fremmede bakterier ud af urinrøret, inden de når at vandre videre op til blæren. Det gælder faktisk også, selvom du ikke har blærebetændelse.

Nyrebækkenbetændelse

Som tidligere nævnt kan en blærebetændelse i sjældne tilfælde udvikle sig til en nyrebækkenbetændelse. Det kan ske, hvis bakterierne får lov til at formere sig og sprede sig op i nyrerne. Det er sjældent, at det sker, og det er som oftest kun, hvis du går med blærebetændelse ubehandlet i for lang tid.

nyrebækkenbetændelse

Hvis du får nyrebækkenbetændelse, skal du indlægges på sygehuset for at blive behandlet med antibiotika, som skal føres direkte ind i dit blod. Derudover vil du også få noget smertestillende medicin.

Da bakterierne kan gå i blodet, vil du også blive undersøgt for dette via en blodprøve. Hvis bakterierne er gået i blodet, er der tale om blodforgiftning, som er en livsfarlig sygdom. Så selvom blærebetændelse umiddelbart er en ufarlig – men dog irriterende og smertefuld – sygdomstilstand, kan den føre til nyrebækkenbetændelse, som igen kan føre til blodforgiftning, så helt ufarligt er det altså ikke, hvis du bare lader stå til. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på alle symptomer, ligesom det er en god idé – så godt som muligt – at forsøge at forebygge sygdomstilstanden.

Forebyggelse af blærebetændelse

Har du først haft blærebetændelse én gang, vil du garanteret gerne gøre så meget som muligt for at undgå det igen – for det kan virkelig være en smertefuld omgang for rigtig mange. Der er nogle ting, som du kan gøre, for at forebygge blærebetændelse.

Mulighederne er listet herunder:

  • Tis efter sex
  • Tør bagud
  • Drik vand
  • Spis tranebær

Video: Selvhjælp til urinvejsinfektion

Tis efter sex

Det er vigtigt at få tisset, efter du har haft sex og ikke bare lægge dig til at sove, som rigtig mange gør. At falde i søvn med sin partner lige efter sex er super hyggeligt, men det kan desværre have negative konsekvenser.

Under sex kan der nemlig komme uønskede bakterier op i urinrøret, men ved at tisse efter samlejet, får du skyllet urinrøret godt igennem. På den måde ender bakterierne i toilettet og ikke i din blære.

Tør bagud

Når du er på toilettet, skal du altid sørge for at tørre dig bagud, altså fra urinrøret og bagud mod endetarmen. Så undgår du nemlig at føre de uønskede bakterier fra endetarmen hen til urinrøret.
Denne ”fejl” laver mange kvinder, da det virker mere naturligt at tørre den anden vej, hvilket mange små piger også gør. Det er det, vi har lært.

Drik vand

Husk at drikke rigeligt med vand hver dag. Der er en tommelfingerregel, som siger, at du skal drikke to liter vand om dagen. Det er ikke bare forebyggende mod blærebetændelse, idet det får dig til at tisse og gennemskylle urinrøret flere gange om dagen, det er også nødvendigt for at kroppen fungerer.

Indtag tranebær

Det er videnskabeligt bevist, at et indtag af tranebær virker forebyggende mod blærebetændelse for nogle. Hvis du ofte bliver ramt af sygdomstilstanden, er det derfor en god idé at begynde at drikke tranebærsaft.

Grunden til, at netop tranebær virker forebyggende, er, at bærrene har et højt indhold af benzoesyre, som har en konserverende effekt. Benzoesyre bruges i forvejen som konserveringsmiddel i mange fødevarer, og syren virker på samme måde på blæren og modvirker derved betændelse.
Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på at drikke tranebærsaft, hvor koncentrationen af tranebær er højt, så det rent faktisk har en virkning. Og det er ligeledes vigtigt at være klar over, at tranebær ikke virker, hvis du allerede er ramt – det har altså udelukkende en forebyggende effekt, ikke helbredende.

Surt miljø i skeden

Det lyder måske lidt mærkeligt, men i din skede bor der mælkesyrebakterier, som sørger for at holde miljøet surt. Der er en pH-værdi på omkring 4. Mælkesyrebakteriernes funktion er altså at holde et stabilt surt miljø, som bl.a. holder bakterier væk.

Hvis du af den ene eller anden årsag ikke har et surt nok miljø i din skede, vil udefrakommende bakterier have nemmere ved at leve i miljøet. Derfor bør du f.eks. ikke vaske dig intimt med anden sæbe end intimsæbe, da det kan have en negativ virkning på miljøet i skeden.

Drop sukker og stivelse

Hvis du elsker sukker og stivelse, er du absolut ikke den eneste. Mange af os har en last, der gør, at vi er afhængige af disse to ting, men de kan faktisk være syndere, hvis du igen og igen bliver ramt af blærebetændelse. For hyppigt et indtag af disse to ting giver nemlig et meget ustabilt blodsukker, og det kan give et alt for sødt miljø i skeden, som er meget attraktivt for udefrakommende bakterier.

Gravid og blærebetændelse

Blærebetændelse hos gravide kvinder er meget normalt, og der er faktisk flere kvinder, som er gravide, der får denne sygdomstilstand, end der er ikke-gravide. Grunden til dette er, at gravide kvinder har mange hormonelle ændringer samt ændringer i kroppens anatomi.

gravid og urinvejsinfektion

Symptomerne på blærebetændelse er de samme, som hvis du ikke er gravid. Du skal altså være opmærksom på hyppig vandladning, svie og smerte under vandladning og de andre symptomer, som er listet længere oppe i artiklen.

Da gravide desværre har nemmere ved at udvikle nyrebækkenbetændelse end ikke-gravide, er det vigtigt, at du kommer i behandling for sygdomstilstanden. Du vil blive undersøgt hos din læge ved at lave en urinprøve eller ved at få taget en blodprøve.

Behandlingen sker med antibiotika, hvilket hurtigt og effektivt slår bakterierne ihjel. Du skal på antibiotikakuren i ca. en uge, og afhængig af hvor langt du er i graviditet, får du udskrevet et middel, som ikke har en negativ indvirkning på graviditeten og/eller den kommende amning.

Som gravid med blærebetændelse vil du have lettere ved at udvikle nyrebækkenbetændelse, hvis du går med betændelsen ubehandlet. Det kan dels øge risikoen for blodforgiftning og dels have konsekvenser for det ufødte barn, der kan risikere at blive født for tidligt eller med en for lav fødselsvægt. Det sker dog kun i sjældne tilfælde, men det understreger vigtigheden af at reagere, hvis du som gravid bl.a. oplever svien ved vandladning.

Mænd og blærebetændelse

Som tidligere nævnt er det oftest kvinder, der bliver ramt af blærebetændelse. Det skyldes, at tarmbakterierne har meget nemmere ved at finde vej op i kvinders urinrør, der kun er ca. 4 cm langt, hvorimod mænds urinrør er ca. 20 cm. langt. Bakterierne skal hos mænd altså vandre meget længere for at nå hele vejen op i blæren.

Hvis drenge eller mænd gentagne gange får blærebetændelse, bør de undersøges nærmere. Det kan nemlig være tegn på, at de har en eller anden form for misdannelse et sted i deres urinrør.

Symptomerne på blærebetændelse hos mænd er de samme som hos kvinder, men årsagerne kan være anderledes. Grunden til at mænd får blærebetændelse kan nemlig også være, at de har en forstørret prostata, eller at de har nyresten. Lægen vil undersøge det nærmere, hvis manden udviser tegn på dette.

Kan blærebetændelse forsvinde af sig selv?

Rigtig mange ville ønske, at blærebetændelsen kunne forsvinde af sig selv. Det er dog blot et ønskescenarie, for betændelsen går ikke væk af sig selv. Derimod er der risiko for, at bakterierne spreder sig længere op og ind i nyren, hvor de kan forårsage nyrebækkenbetændelse, der, som tidligere nævnt, er en noget mere seriøs sygdom, der kræver indlæggelse på sygehuset.

Det er derfor meget vigtigt, at du søger læge, hvis du mærker en sviende fornemmelse, når du tisser. Du kan være heldig at tage betændelsen i opløbet, så der ikke når at komme blod i urinen, samt at du ikke får den forfærdelige følelse af at tisse glasskår, men blot en let svien.

Kuren mod blærebetændelse er ganske nem. Du skal nemlig blot tage nogle antibiotikapiller i omkring en uges tid. Så der er altså ingen undskyldninger for at ikke gøre noget ved den ubehagelige sygdomstilstand.

Andre årsager til svien ved vandladning

Lider du af svien ved vandladning, men er det ikke blærebetændelse? Svien ved vandladning kan være et symptom på flere forskellige sygdomme, og det behøver ikke at være lige netop blærebetændelse, som du er ramt af.

Herunder kan du se en liste over de mest hyppige sygdomme, hvis symptom kan være svien ved vandladning.

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, der – ligesom blærebetændelse – er bakteriel. Det er især unge med skiftende sexpartnere, der bliver ramt af klamydia, og et af symptomerne på sygdommen er svien ved vandladning. Svien optræder oftest sammen med kløe omkring skeden samt ændret udflåd fra skeden.

Hvis du har dyrket sex uden kondom, kan du være blevet smittet, og du bør undersøges. Går du rundt med ubehandlet klamydia i for lang tid, kan det bl.a. føre til underlivsbetændelse og, på længere sigt, ufrivillig barnløshed.

Gonoré

Gonoré er ligesom klamydia også en kønssygdom, hvor du er blevet smittet med en bakterie. Sammen med svie ved vandladning er symptomerne på gonoré gult eller grønligt udflåd fra skeden eller fra endetarmen (ved analsex).

Gonoré skal behandles, så snart du oplever symptomer på det, da det kan give kvinden underlivsbetændelse og manden betændelse i bitestiklerne, hvilket i værste tilfælde kan føre til ufrivillig barnløshed.

Rift

Det er ikke ualmindeligt, at du får dig en rift eller to under sex. Det kan især ske, hvis du har haft sex uden at være tilstrækkelig våd i skeden. Hvis riften sidder omkring urinrørsåbningen, kan der let komme tis i riften, når du er på toilettet, og det kan svie enormt meget. Det kan ske for både kvinder og mænd, og det er ikke farligt. Hvis du oplever en svien, når du tisser, kan du tjekke efter med et spejl, om du har fået en rift, som blot skal hele igen.

Hvis du har fået en rift, kan det være en god idé at begynde at bruge glidecreme fremover.

Ældre med blærebetændelse

Ældre mennesker bliver også ramt af blærebetændelse, faktisk i en højere grad end yngre. Men det er ikke altid, at de ældre har nogen symptomer på det, eller også er disse vage og meget uspecifikke.

Ældre mennesker har sværere ved at tømme deres blære helt, når de tisser, hvilket giver rigtig gode vilkår for bakterier at overleve i.

Selvom symptomerne ofte ikke er lige så kraftige som hos unge mennesker, er det de samme symptomer, du som ældre, skal være opmærksom på. En sviende fornemmelse under vandladning, eventuel lidt blod i urinen samt en let feber kan derfor være tegn på en urinvejsinfektion.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5