Alt du bør vide om hovedpine

Hovedpine er en meget almindelig lidelse, men det gør den ikke mindre ubehagelig at have. Find ud af her, hvordan du nemt kan slippe af med din hovedpine, og hvordan du kan forebygge at få hovedpine.

hovedpine
Udgivet 21.06.2021 | Senest redigeret 25.10.2023 | Artiklen indeholder reklamer

Det er ubehageligt at have hovedpine, lige meget hvor ofte du har det, og hvor kraftig den er. Hovedpine er ofte et tegn på noget andet. Det kan for eksempel være stress eller spændinger i musklerne på grund af dårlig arbejdsstilling.

Nedenfor kan du se en video om hovedpine fra Aarhus Osteopati:

Stort set alle har prøvet at have ondt i hovedet på et tidspunkt. Det kan være en stikkende, dunkende, pulserende eller trykkende form for hovedpine. Hovedpinen kan sidde mange forskellige steder i hovedet.

Det kan være i panden, i baghovedet, i tindingerne eller den ene eller anden side af hovedet. I mere sjældne tilfælde vil du opleve at have ondt omkring øjnene.

Det er meget ubehageligt at have hovedpine, men det behøver ikke at være alvorligt. Det kommer helt an på, hvilken type hovedpine du har, og hvorfor den er opstået. Det kommer også an på, hvor ofte du har hovedpine, og hvor længe og hvor kraftige dine hovedpineanfald er.

Forskellige hovedpinetyper

Der findes en række forskellige typer af hovedpine. Nogle af dem går over af sig selv efter et par timer eller er nemme at slå ned med nogle hovedpinepiller. Andre er meget smertefulde og kræver særlig medicin, for at du kan få smertelindring.

sumatriptan mod migræne

Behandling mod hovedpine

På denne side kan du se 5 forskellige behandlinger mod hovedpine.

Læs mere her
Ad

I nogle tilfælde vil det også være nødvendigt med forebyggende behandling. Det er for eksempel:

  • Spændingshovedpine: opstår, fordi du spænder i musklerne. Det kan være på grund af en dårlig arbejdsstilling, eller fordi du har psykiske problemer, der gør, at du ubevidst kommer til at spænde i musklerne i nakken, halsen eller skuldrene.
  • Migræne: er en voldsom form for hovedpine, hvor du som regel også får kvalme eller kaster op og er overfølsom over for lys og/eller lyde.
  • Hortons hovedpine: Sjælden form for hovedpine, hvor du får meget ondt i det ene øje. Folk med sygdommen beskriver smerten som, at de får stukket en kniv i det ene øje, eller at der er nogen, der bokser på øjet inde fra hovedet.
  • Medicinudløst hovedpine: et stort antal danskere lider af hovedpine, fordi de tager for meget smertestillende medicin. Det kan netop være, at de tager meget medicin, fordi de ofte har hovedpine, og på den måde kommer de ind i en ond spiral.

Hvorfor får man hovedpine

Der er mange forskellige grunde til, at du får hovedpine. Det kommer helt an på, hvilken form for hovedpine du har. Hvis du ofte lider af hovedpine, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad der er skyld i det.

Som regel er hovedpinen nemlig bare et tegn på noget andet. Det kan være spændte muskler på grund af en forkert arbejdsstilling, at du har drukket for lidt vand, at du er stresset, at du for nylig har haft et voldsomt migræneanfald eller noget helt femte.

hovedpine

Årsager til hovedpine

Der kan være en lang række forskellige faktorer, der kan udløse hovedpine hos dig. Det er blandt andet:

  • At du ikke har drukket nok vand
  • At du lever usundt
  • At du er stresset
  • At du spænder i musklerne på grund af en dårlig arbejdsstilling
  • At du har migræne
  • At du lider af en alvorlig sygdom som en hjernetumor
  • At du ikke sover nok
  • At du snorker
  • At du har psykiske problemer
  • At du lider af Hortons hovedpine
  • At du har drukket for meget alkohol
  • At lufttrykket ændrer sig
  • At du tager for meget medicin
  • At du arbejder for hårdt i hverdagene og derfor får hovedpine i weekenden
  • At du er kvinde, og dine hormoner ændrer sig i forbindelse med din menstruationscyklus
  • At du spiser for mange fødevarer, der indeholder nitrit, for eksempel pølser
  • At du drikker for meget cola, kaffe eller te, der indeholder koffein
  • At du har haft hjernerystelse

Du kan se mere om årsagerne til hovedpine i denne TEDEd video:

Læg mærke til hovedpinens placering

Når du har hovedpine, er det en god ide, at du lægger mærke til hovedpinens placering i hovedet. Det kan have betydning for, hvilken form for hovedpine der er tale om, og hvorfor du har fået hovedpine.

Hvis du får spændingshovedpine, kan det for eksempel vise sig som smerter ved tindingerne eller baghovedet. Det skyldes, at du spænder i nakken, og de spændinger løber op og skaber smerte ved tindingerne eller baghovedet.

Hvis du kun har ondt i den ene side af hovedet, kan det være et tegn på, at du har migræne. Ved et migræneanfald, vil du nemlig kun have ondt i den ene side og ikke den anden side af hovedet.

Det skyldes, at blodkarrene i den ene side af hovedet udvider sig, og blodet løber hurtigere igennem.

Trykkende hovedpine eller dunkende hovedpine

Når du får hovedpine, er det også vigtigt, at du lægger mærke til, hvordan smerten føles. Er den for eksempel trykkende eller dunkende?

Spændingshovedpine er den mest almindelige form for hovedpine. Den vil give en trykkende hovedpine, hvor du føler, at det er som om, der er et bånd, der strammer om dit hoved. Smerten er mild til moderat, hvilket vil sige, at det i mange tilfælde vil være muligt for dig at fortsætte din dagligdag på normal vis.

Hvis du har migræne, vil du opleve en dunkende eller pulserende hovedpine i den ene side af hovedet.

Migræne er en meget kraftig form for hovedpine, og hvis du ikke får smertestillende medicin, vil du ikke kunne foretage dig andet end at ligge i din seng. Migræne kan blandt andet kendes ved, at den bliver værre af, at du bevæger dig.

Tag stresshovedpine alvorligt

Stress er efterhånden blevet en folkesygdom i vores samfund, og en af de fysiske indikatorer, der kan være på, at du er stresset, er, at du får ondt i hovedet. Det vil være som en spændingshovedpine, der kan vise sig forskellige steder i hovedet, for eksempel i baghovedet eller i tindingerne.

Når du får ondt i hovedet på grund af stress, er det vigtigt, at du tager det alvorligt. Du kan selvfølgelig slå hovedpinen ned med medicin og fortsætte dit stressede liv, men det vil ikke hjælpe noget i det lange løb.

Der kan du ende med at blive endnu mere syg, hvis du ikke stopper op og foretager nogle ændringer i dit liv med det samme.

stresshovedpine

Migræne kan blive efterfulgt af træthed og hovedpine

Hvis du lider af migræne, kan det blive efterfulgt af hovedpine og træthed. Det er hårdt for kroppen at have et migræneanfald, og det er naturligt for dig, at du kommer til at føle dig mat efterfølgende. Nogle har oplevet så stærke smerter under deres migræneanfald, at det også gør, at de får hovedpine i dagene efter.

Det er vigtigt, at du så vidt muligt prøver at undgå at tage medicin mod den hovedpine, der opstår efterfølgende. Hvis du både tager medicin mod migræne og medicin mod hovedpine, kommer du til at tage rigtig meget medicin. Det kan også føre til, at du får mere hovedpine.

Læs også: Hvad koster en MR scanning?

Mange migrænikere lider både af migræneanfald og medicinudløst hovedpine, fordi de tager så meget medicin i forbindelse med deres migræne. Hvilket ofte gør, at de kommer ind i en ond spiral, hvor de tager mere og mere medicin for at slippe af med smerterne, men også får mere og mere hyppig hovedpine.

Er det muligt at få migræne uden hovedpine?

Når du lider af migræne, behøver du ikke at få hovedpine i forbindelse med, at du får migræne. Der findes en række migræneformer, hvor du ikke får hovedpine. De er dog slet ikke lige så almindelige, som de migræneformer, hvor du får hovedpine efterfølgende.

Først og fremmest kan du få abdominal migræne. I det tilfælde får du ondt i maven og ikke i hovedet. Migrænen viser sig ved, at du får kramper og smerter i den underste del af maven. Mange får også kvalme og kaster op.

Du kan også få øjenmigræne. Det er en form for migræne, hvor dit ene øje bliver påvirket. Det gør, at du får sløret syn på det ene øje, eller at du bliver midlertidigt blind på det ene øje. Det er meget ubehageligt, at du ikke kan se, men det er ikke farligt. Denne form for migræne varer typisk en halv til en hel time.

[product id=”11812″

Aura migræne bliver ikke efterfulgt af hovedpine

Øjenmigræne må endelig ikke forveksles med aura migræne. I det tilfælde vil du kun opleve aura-symptomer, men ikke få hovedpine efterfølgende. Når du har migræne med aura, vil du typisk se lysende zigzag-mønstre, regnbuer eller andre former for farver.

Det kan også være, at du får en prikkende eller snurrende fornemmelse, der breder sig i kroppen.

Normalt bliver aura efterfulgt af en kraftig hovedpine, men når du har aura migræne, får du udelukkende aura symptomerne, men ikke hovedpinen.

Aura migræne adskiller sig fra øjenmigræne ved, at du ved aura migræne får aura på begge øjne, fordi anfaldet foregår i hjernen, hvor synet fra de to øjne er samlet. Ved øjenmigræne oplever du kun anfaldet på det ene øje, fordi anfaldet sker i selve øjet.

Infektioner som influenza giver feber og hovedpine

Hvis du lider af feber og hovedpine, vil det typisk være et tegn på, at du har en infektion. En af de mest almindeligste infektioner er influenza, og det vil ofte være den, der er på spil, når du både har feber og hovedpine.

Du kan kende influenza på, at du som regel også vil blive forkølet, hoste og blive øm i kroppen, når du har sygdommen.

I sjældne tilfælde kan feber og hovedpine være tegn på mere alvorlige sygdomme. Det kan for eksempel være meningitis.

Hvis du har meningitis, vil du også have kvalme og kaste op, men det vigtigste tegn på meningitis er, at du bliver stiv i nakken, så du ikke kan bøje hovedet ned mod brystet. Ved mistanke om meningitis bør du omgående søge læge.

Hovedpine, når jeg ligger ned

Hvis du får hovedpine, når du ligger ned, kan det skyldes en række forskellige ting. Hvis du vågner med hovedpine om morgenen, vil det som regel skyldes banale årsager, som at du har sovet dårligt, for eksempel på grund af en dårlig madras, eller fordi du snorker.

Det kan også skyldes, at du ikke har drukket nok væske dagen før.

At du får hovedpine, når du ligger ned, kan dog også være tegn på noget langt mere alvorligt. For eksempel er hjernesvulster kendt for at give hovedpine, når du ligger ned.

Har du en hjernesvulst, vil der dog også være andre symptomer, det kan for eksempel være, at du kaster op, har synsforstyrrelser, taber følesansen i en arm eller et ben, får problemer med balancen, får problemer med at tale eller lignende. Hvis du har mistanke om, at du har en svulst i hjernen, bør du selvfølgelig gå til lægen med det samme.

hovedpine - sengeliggende

Hortons hovedpine kan give ondt i hovedet, når du ligger ned

En anden form for hovedpine, der ofte dukker op, når du ligger ned, er Hortons hovedpine. Den er kendt for at dukke op, når du slapper af på sofaen efter en lang arbejdsdag eller et par timer efter, at du har lagt dig til at sove.

Hvis du har Hortons hovedpine, vil du dog ikke være i tvivl om det. Du vil få meget ondt i det ene øje, som løber i vand, området omkring øjet hæver op, dit øjenlåg begynder at hænge, og din næse vil være stoppet eller løbe.

Det er meget smertefuldt at have Hortons hovedpine, og hvis det er første gang, du har en anfald, kan det være meget skræmmende for dig. Når du har et anfald, bør du søge læge, men det vil som regel være svært for dig selv at køre i bil ind til lægen.

For at hjælpe lægen til at diagnosticere dig kan du bede en anden om at tage et billede af dig og vise det til lægen, så lægen kan se dit hævede øje.

Skal jeg gå til lægen, når jeg har hovedpine?

Når du har hovedpine, er det langt fra altid, at du behøver at gå til lægen. En almindelig spændingshovedpine vil ikke interessere din læge.

Hvis du gerne vil have hjælp til at løsne op for ømme muskler, kan du i stedet gå til en fysioterapeut eller en kiropraktor.

hovedpine - læge

Hvis du lider af medicinudløst hovedpine, migræne, Hortons hovedpine, eller hvis du tror, at din hovedpine er tegn på en mere alvorlig sygdom, er det vigtigt, at du går til lægen.

Så vil han eller hun kunne hjælpe dig med at finde frem til den rigtige medicin og eventuelt vurdere, om du skal undersøges nærmere. Det kan for eksempel være med CT- og MR-scanninger af dit hoved.

Symptomer på, at slem hovedpine er et tegn på alvorlig sygdom

Der er en række symptomer, som du bør være opmærksom på, hvis du lider af hovedpine og er bange for, at det er en alvorlig sygdom, der ligger bag. Det er:

  • At du bliver meget sløv, og andre har svært ved at komme i kontakt med dig.
  • At du har meget høj feber, og at du er så stiv i nakken, at du ikke kan bøje hovedet ned mod brystet.
  • At du har kramper eller stive muskler
  • At du har svært ved at styre et af dine lemmer eller måske hele din krop
  • At du oplever lammelser i et af dine lemmer eller i hele kroppen
  • At dit syn ændrer sig eller bliver forstyrret på samme tidspunkt, som du får ondt i hovedet
  • At du har svært ved at tale. Det kan både være, hvis du slet ikke kan tale, og hvis du har svært ved at finde ordene eller udtale dem rigtigt

Hovedpinedagbog kan hjælpe dig til at få styr på din hovedpine

Hvis du ofte lider af hovedpine, er det en god ide for dig, at du fører en hovedpinedagbog. Det kan være en rigtig notesbog, som du skriver i. Det kan også være noter på din computer eller din telefon, som du kan bruge. Det kommer an på, hvad der passer dig bedst.

I hovedpinedagbogen skal du skrive dato for, hvornår du fik hovedpine, og hvornår den startede og sluttede. Derudover skal du også skrive, hvad du har spist i løbet af dagen, hvordan din sindstilstand var, hvilken medicin du har taget og alle andre informationer, der måske kan være relevante i forhold til din hovedpine.

Dagbogen kan hjælpe dig til at få en ide om, hvor ofte du har hovedpine, hvor den sidder henne i hovedet, og hvor længe den varer. Den kan også hjælpe dig til at finde ud af, hvilke faktorer der gør, at du får hovedpine. Det kan for eksempel være, hvis du glemmer at drikke vand, eller hvis du er meget stresset.

hovedpinedagbog

Hvad hjælper på hovedpine?

De fleste vælger at tage smertestillende piller, når de får ondt i hovedet. Du kan købe pillerne i håndkøb, hvilket gør det til en nem løsning. Du kan for eksempel tage piller med paracetamol som Panodil, Pinex og Pamol.

Du kan også tage brusetabletter som Treo eller piller som kodigmagnyl. De indeholder begge acetylsalicylsyre, der er hårdt for maven. Du bør derfor ikke tage dem, hvis du er gravid, ammer, er barn, ældre over 65 år, eller hvis du har problemer med maven i forvejen, for eksempel hvis du har mavesår.

Hvis du lider af migræne eller Hortons hovedpine, kan du have brug for noget mere speciel medicin. Når du har migræne, kan du tage særlig medicin mod migræne eller tage medicin mod gigt. Det hjælper også mange.

Har du Hortons hovedpine, er det eneste, der virker, at du indtager ren ilt, eller at du sprøjter migrænemidlet sumatriptan ind i området omkring øjet.

Pas på med at tage for meget medicin mod hovedpine

Når du tager smertestillende medicin mod hovedpine, er det vigtigt, at du overholder grænserne for, hvor meget medicin du må tage. Hvis du ikke gør det, kan du risikere at få medicinudløst hovedpine, som er hovedpine, der opstår på grund af et for højt medicinforbrug.

Tager du produkter med paracetamol, må du max tage otte piller om dagen og max tage pillerne i 14 dage på en måned. Når du tager et produkt som Treo, må du kun tage det ni gange om måneden.

hovedpinepiller

Hvis du tror, at du lider af medicinudløst hovedpine, skal du tale med din læge om, hvordan du kan holde op med at tage så mange hovedpinepiller, så du igen kan komme til at leve et normalt liv uden at have hovedpine så ofte.

Som regel handler det om, at du stopper med at tage smertestillende piller fra den ene dag til den anden. Cirka to til tre uger efter vil du kunne mærke, at du ikke lige så ofte får hovedpine.

Akupunktur mod hovedpine

Akupunktur er en form for alternativ behandling, hvor du får stukket nåle i kroppen i bestemte punkter, som, man mener, er relateret til for eksempel smerter, kvalme eller lignende.

Hvis du lider af kronisk hovedpine, migræne eller Hortons hovedpine, vil du i nogle tilfælde kunne opnå smertelindring og færre anfald ved at få behandlinger med akupunktur.

hovedpine - akupunktur

Der er særligt lavet studier i forhold til migræne, der viser, at akupunktur har en gavnlig effekt på det. Nogle migrænepatienter får slet ikke migræne, efter de er begyndt i akupunkturbehandling. Andre får stadig anfald, men de er ikke lige så smertefulde og kommer ikke lige så ofte.

Kranio-sakral massage mod hovedpine

En anden mulighed for at få alternativ behandling, når du lider af hovedpine, er, at du får kranio-sakral massage. Det er en blid behandlingsform, hvor behandleren berører forskellige punkter på din krop, der kan være forbundet med din hovedpine. Det kan efterfølgende være med til at give dig lindring.

Hvorfor prøve alternativ behandling mod hovedpine?

Der kan være mange grunde til, at du gerne vil prøve alternativ behandling mod hovedpine. Nogle gør det, fordi de ikke vil tage medicin mod hovedpinen. Det kan for eksempel være, hvis du er gravid og vil være sikker på, at du ikke spiser nogle piller, der kan skade dit barn.

Det kan også være, at du bare generelt er utryg ved at spise så mange piller.

Det kan også være, at du ikke får en lindring af smertestillende piller og derfor gerne vil prøve at se, om der er noget andet, der kan hjælpe dig. Det er frustrerende at skulle finde sig i at skulle leve med kroniske smerter i hovedet uden at have gjort alt for at prøve at komme af med dem.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5